НАСА разкри още снимки, направени от космическия телескоп Джеймс Уеб,

...
НАСА разкри още снимки, направени от космическия телескоп Джеймс Уеб,
Коментари Харесай

Удивително: НАСА разкри още снимки от “Джеймс Уеб“, всяка – ново откритие

НАСА разкри още фотоси, направени от галактическия телескоп " Джеймс Уеб ", ден след представянето на първото най-далечното изображение, което човечеството в миналото е виждало, предадоха осведомителните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Снимките, предстоящи от астрономите по света от години, слагат началото на научната работа на най-мощния телескоп, създаван в миналото.

Събитието бе предавано онлайн от галактическия център " Годард ", щата Мериленд. От НАСА демонстрираха четирите изображения едно по едно, като те изобразяват две мъглявини, илюстриращи виталния цикъл на звездите, екзопланета и компактна група от галактики.

" Всяко изображение е ново изобретение ", съобщи ръководителят на НАСА Бил Нелсън.

Те " ще дадат на човечеството аспект към Вселената, каквато в никакъв случай не сме я виждали преди ".

С голямото си главно огледало и чувствителността към инфрачервеното " Джеймс Уеб " има опция да съзре обекти, които са прекомерно бледи, с цел да се видят от съществуващите до момента телескопи. Той може да вижда през галактическия прахуляк.

" Наистина променяме разбирането за нашата Вселена ", съобщи и генералният шеф на Европейската галактическа организация Йозеф Ашбахер.

Проектът за телескопа " Джеймс Уеб " се осъществя взаимно от НАСА, Европейската и Канадска галактически организации. Стойността на свръхтехнологичния уред е към 10 милиарда щатски $.

В понеделник беше разкрито първото цветно изображение, направено от " Джеймс Уеб ".

То демонстрира напълно младата Вселена преди 13,8 милиарда години. На представянето, което се състоя в Белия дом, участва и американският президент Джо Байдън. Тази първа цветна фотография на телескопа бележи " исторически " ден за човечеството, сподели той.

На четирите фотоси, показани през днешния ден, се виждат мъглявината Карина и мъглявината Южен пръстен; пет близко ситуирани галактики, известни като Квинтетът на Стефан, както и екзопланетата WASP-96b, която е с размерите на Сатурн и е на разстояние от над 1100 светлинни години. Изобразените обекти не са непознати на астрономите.

Телескопът " Джеймс Уеб " беше изстрелян през декември предходната година.

Той е най-голямата и най-мощната астрономическа обсерватория, изпращана в космоса. Учените възнамеряват да го употребяват за проучване на най-старите звезди и галактики във Вселената, формирани след Големия гърмеж, както и за търсене на евентуално обитаеми планети.



Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР