НАСА планира да използва последователно космическите кораби на Спейс Екс

...
НАСА планира да използва последователно космическите кораби на Спейс Екс
Коментари Харесай

НАСА планира да превозва астронавти до Международната космическа станция последователно със "Спейс Екс" и "Боинг"

НАСА възнамерява да употребява поредно галактическите кораби на " Спейс Екс " и " Боинг " за транспорт на астронавти до Международната галактическа станция (МКС), съобщи ръководителят на програмата за търговски полети на американската галактическа организация Стив Стич на конференция, излъчена на уеб страницата й.

Пресконференцията беше отдадена на идното тестово безпилотно изстрелване на капсулата " Старлайнър " на компания " Боинг ".

По думите на Стич има редица разлики в дизайна на " Старлайнър " и " Дракон " на " Спейс Екс ". И двата кораба обаче са много сходни във връзка с това по какъв начин дават отговор на условията на НАСА за транспорт и връщане на екипажа от МКС.

" И двата галактически кораба могат да одобряват екипаж и скафандри и са предопределени да доставят товари до МКС ", съобщи Стич. " Те също по този начин изцяло дават отговор на условията на НАСА " за обезпечаване на сигурността на екипажите, както по време на полета до орбиталната станция, по този начин и до момента в който са на МКС ", добави той.

" В дълготраен проект чакаме, че след узаконяването на " Старлайнър " компания " Боинг " ще транспортира един път годишно астронавти до МКС, а друга задача ще бъде изпълнена благодарение на галактическия транспортен съд " Дракон " на " Спейс Екс ", отбелязва Стив Стич.

Ръководителят на програмата за търговски полети на НАСА добавя, че след безпилотното тестово изстрелване на " Старлайнър " от Флорида към МКС на 19 май е плануван още един изпитателен старт, този път с екипаж.

" След тези две изстрелвания ще стартира процесът за дефинитивно узаконяване на кораба, след което ще отредим на " Старлайнър " най-близкото място в графика на полетите до МКС ", сподели Стич.

Първият изпитателен полет на " Старлайнър " беше изработен през 2019 година, когато корабът едвам се размина с злополука поради проблем със софтуера. Капсулата трябваше да се върне на Земята прибързано, без да доближи МКС.

Планираният за август предходната година тестов полет беше анулиран в последния миг поради проблеми с клапаните на моторите, които останаха затворени по време на финалните инспекции на стартовата площадка.

От " Боинг " откриха, че тази нередовност е породена от проблем с влагата, която, взаимодействайки с окислителя в системата, е образувала азотна киселина, съдействала за блокирането на клапаните.

Капсулата " Старлайнър " с тегло 13 тона е предопределена за седемчленен екипаж и самостоятелен полет с дълготрайност 60 часа.

Компания " Спейс Екс " от своя страна до момента е транспортирала повече от 20 души до МКС със личния си галактически транспортен съд " Дракон ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР