НАСА изстреля новата ракета, която е най-мощната в света, на

...
НАСА изстреля новата ракета, която е най-мощната в света, на
Коментари Харесай

От третия опит: НАСА изстреля Артемис към луната

НАСА изстреля новата ракета, която е най-мощната в света, на тестов полет до Луната, заяви Асошиейтед прес. На борда няма екипаж, три манекена симулират пилотиран полет. Изстрелването на ракетата SLS бе отлагано няколко пъти до момента. Експертите на американската галактическа организация са съумели да отстранят приключването на гориво по време на зареждане. Проблемът с приключване на водородното гориво бе регистриран на стартовата площадка на друго място, друго от течовете при предходните два случая. Трима техници са отстранили повредата на място на стартовата площадка и зареждането с гориво е траяло, съобщи.

Малко след радар на площадката излязъл от строя, което забавило в допълнение изстрелването след планувания час, само че и тази щета била отстранена. Изтичане на гориво попречи на първите два опита за изстрелване на ракетата за полети до Луната през лятото. След това плануваният тест бе отсрочен поради урагани в региона на стартовата площадка в Кейп Канаверал, щата Флорида.

Ракетата, висока 98 метра, бе заредена с близо 3,7 милиона литра водородно гориво, когато бе открито приключването, само че казусът бе решен бързо. От НАСА оповестиха, че чакат към 15 000 души да се събират в галактическия център " Кенеди " за пробния полет и хиляди фенове да следят изстрелването от плажовете и пътищата към центъра.

Очаква се първият тестов полет на ракетата да продължи три седмици, след което SLS да падне в Тихия океан. Целта на НАСА е ревизира действието на топлинния щит на ракетата при повторното й нахлуване в земната атмосфера. Програма " Артемис " планува през 2024 четирима астронавти да пътуват до Луната, а през 2025 година двама астронавти да стъпят на повърхността й. Астронавти на НАСА извършиха задача на Луната през декември 1972 година, след което стратегия " Аполо " бе прекратена.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР