Нарушената обонятелна функция е една от последиците от коронавируса -

...
Нарушената обонятелна функция е една от последиците от коронавируса -
Коментари Харесай

Как да възстановим обонянието си след прекаран коронавирус

Нарушената обонятелна функционалност е една от последствията от ковид - загубата на способността да надушвате нещо се смята за един от диагностичните маркери на COVID-19.
Според портала Medical News някои пациенти след ковид не престават да изпитват проблеми със обонянието си, даже в случай че се считат за излекувани.
Те постоянно развиват паросмия, което значи накриво разбиране на миризми.
„ Например, вместо миризма на лимон, болен човек може да усети миризма на развалено зеле, вместо миризмата на шоколад, миризмата на бензин “, изясняват специалистите.
Междувременно изследвания на учени от университети в няколко европейски страни (Германия, Англия, Полша) демонстрират, че просто упражнение оказва помощ за възобновяване на обонянието след ковид.
„ Трябва да вдишвате най-малко четири разнообразни миризми два пъти дневно по 15 секунди всяка “, написа Medical News.
Учените предлагат да практикувате упражнението по този метод в продължение на няколко месеца. Според тях този способ за възобновяване на привичната неустойчивост на миризми оказва помощ на възрастните хора, както и на болните, чието подушване е потърпевшо изключително тежко.
Изследователите считат, че този способ е ефикасен за регенерация на обонянието, нарушено освен от ковид.
"Методът се основава на невропластичност - способността на мозъка да компенсира промени или пострадвания, настъпили в тялото ", декларират откривателите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР