Народното събрание реши да даде половината от дължимите суми на

...
Народното събрание реши да даде половината от дължимите суми на
Коментари Харесай

НС даде парите на пътните фирми, ГЕРБ сезира КС |

Народното събрание реши да даде половината от дължимите суми на пътните компании. След три седмици протест на текстове, замяна на обвинявания и митинги проекторешението за АПИ мина след 4-часов спор със 122 гласа " за ", 35 " срещу " (ДПС, " Възраждане " и 1 от ГЕРБ-СДС) и 2 " въздържал се " (ПП).

Десислава Атанасова изиска очевидно гласоподаване със ставане от място. Според председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС би трябвало да е ясно кой е подкрепил проекторешението, което тя дефинира като " противоконституционно " и " срамно за българския парламентаризъм ". Искането ѝ бе подкрепено единствено от парламентарната ѝ група и Движение за права и свободи и отпадна. Заради това по-голямата част от ГЕРБ не взе участие в гласуването.

Радомир Чолаков, единственият дал своя вот от партията на Борисов, в пояснение на негативен избор разгласи, че ГЕРБ ще сезира Конституционен съд.

Развръзката по противоречивата тематика идва след две седмици разногласия и замяна на обвинявания. Миналата седмица по проекторешението, което се трансформира в ", в Народно събрание се появиха  - на вносител, на районна комисия, на правна и на бюджетна. Последната от тях, предвиждаше цялостен блокаж на ремонтите по пътищата поради предлагането Народно събрание да утвърждава заплащането за слагането на всеки знак и мантинела. Тази версия бе след две следващи съвещания на бюджетната комисия. На среднощното пленарно съвещание в четвъртък депутатите отхвърлиха и трите останали версии и по този начин. От, обявиха, че държавното управление ще взема решение по какъв начин и какъв брой да заплати на пътните компании. Няколко часа по-късно министър председателят Кирил Петков разгласи, че проекторешението ще бъде наново импортирано в Народно събрание. На идващия ден, с изключение на версията на правната комисия, която бе наново импортирана от Политическа партия, Демократична България и Българска социалистическа партия, се появи и.

Вчера районната парламентарна комисия одобри на текстовете - композиция от настояванията на Политическа партия и Има Такъв Народ. Това се случи след в понеделник, когато ръководещите реализираха консенсус за АПИ. 

Всички сме равни, само че някои са по-равни!

Въпреки постигнатия консенсус и позитивното мнение на районната комисия самото разглеждане на проекторешението през днешния ден е на ръба на правилника за активността и работата на Народно събрание. Причината е това, че настояването е разпределено на още две комисии - на правна и бюджетна. Парадоксално бюджетната комисия би трябвало следобяд да преглежда настояването, а правна - след празниците, защото текстовете не са включени в дневния ѝ ред. Въпреки това обаче решението за АПИ бе първа точка от пленарното съвещание през днешния ден. 

Дългогодишната процедура на Народно събрание е посочила, че е допустимо проекторешенията да не се преглеждат от всички комисии, на които текстовете са разпределени и официално няма проблем. Проличава обаче " двойният критерий " при някои текстове, тъй като преди две седмици проекторешението за АПИ, тогава " пленник " на проблема с избора на Българска народна банка, на два пъти бе отлагано поради неналичието на мнение от всички комисии - по подигравка още веднъж липсваха решения на същите две комисии. Тогава именно 

" Соломоновско " или " жалко " решение?

Вносителят на предлагането Настимир Ананиев отбрани новата версия и я дефинира като " соломоновско решение ". По думите му това е най-хубавият вид, допускащ както компаниите да получат дължимите им суми, по този начин и да има инспекция на противоречивите контракти. 

Николина Ангелкова пък разяснява, че с това проекторешение се обезсмисля съществуването на Министерски съвет.

" Защо имаме Министерски съвет и министри в случай че единственото, което вършат е да вървят по конференции, командировки и да махат от самолети? ", попита тя и укори кабинета, че не може да взима решение. 

Съпартиецът ѝ Кирил Ананиев пък предвижда, че всеки един министър, който не може да се оправи с проблем от повереното му ведомство, ще желае решенията да идват от Народното събрание. Теменужка Петкова добави, че решението е противоконституционно.

" Ако изпълнителната власт не може да поеме тази отговорност, има и друго решение - оставка ", сподели Петкова.

Тези изявления бяха остро разкритикувани от Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия.

" Не Ви ли е неловко, сътрудници от ГЕРБ, тъкмо Вие да говорите за пътища в случай, че в последните години пътищата се трансфораха в синоним на корупция(...) държанието Ви е почтено за " Оскар ", съобщи той.

Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански изиска, преди да се вършат оферти за разплащане на суми в огромни размери, да се ревизира какво е заложено в бюджета. Индиректно той направи забележка на Настимир Ананиев, чиято комисия през вчерашния ден одобри парите за пътните строители да идват от бюджета на АПИ, т.е. от Министерство на регионалното развитие. Това му изявление беше приветствано от депутатите от ГЕРБ-СДС. Каримански предложи редакция - парите да идват с трансфер от централния бюджет. По думите му единствено по този начин ще се избегне " скрита актуализация на бюджета ", каквато той съобщи, че няма да допусне.

" Уважаеми сътрудници, предлагам Ви да гласуваме като съдружни тъпи сътрудници " - съобщи Тошко Йорданов от Има Такъв Народ и прикани настояването на Каримански да бъде отхвърлено, с цел да няма проблеми в обединението, а по-късно всеки който има проблем със забавено или неизвършено заплащане да се обръща към Кирил Петков, Асен Василев, Политическа партия, Демократична България и Българска социалистическа партия.

" Ние ще бъдем съдружно правилни и тъпи ", разгласи Йорданов.

След това Каримански отдръпна предлагането си с аргумента, че желае да потвърди, че не той основава проблеми в обединението. Председателят на бюджетната комисия съобщи, че в случай че няма актуализация на бюджета през юни, то цялото районно министерство ще бъде блокирано. Причината - в бюджета му не са планувани парите за пътните строители.

Иван Тотев от ГЕРБ-СДС повтори вчерашното си искане за отпадане на втора точка от проекторешението, която планува инспекция на договорите преди заплащането на втората половина от сумите. Както през вчерашния ден, по този начин и през днешния ден предлагането беше отхвърлено. 

" Хубава работа, но гербаджийска. Тогава парата беше в новинарските излъчвания ", това съобщи Явор Божанков от Българска социалистическа партия, който посочи, че ГЕРБ са рекламирали градежи на пътища с рязане на лентички, питки, носии и менци, само че процесът е осъществяван некачествено и това се е трансформирало в причина за нарицателното " ремонт на ремонта ".

Поредна редакция в придвижване

След съвсем 3 часа замяна на обвинявания, оферти и анулация на оферти от Има Такъв Народ желаеха 30-минутна отмора. Тя обаче продължи съвсем 50 минути. 

След края ѝ Настимир Ананиев направи следващата редакция на проекторешението, съгласно която заплащанията би трябвало да се извършат от АПИ, като отпада частта " от одобрения бюджет на организацията ". Той аргументира следващата редакция в придвижване с техническа неточност, заради която в отчета не са отразени всички промени по текстовете. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР