Народното събрание прие окончателно на второ четене промени в Кодекса

...
Народното събрание прие окончателно на второ четене промени в Кодекса
Коментари Харесай

Депутатите приеха окончателно промени в Кодекса за застраховане, свързани с влизането в еврозоната

Народното заседание одобри дефинитивно на второ четене промени в Кодекса за обезпечаване , които са част от изискванията за банкет в еврозоната, заяви късно в сряда Българска телеграфна агенция. Промените са свързани със застраховка „ Гражданска отговорност “ на автомобилистите в границите на системата „ Зелена карта “ .

Те бяха импортирани на 6 юли от Министерския съвет и в парламентарната комисия по стопанска система предходната седмица. Това се случи, откакто по-рано през февруари две съвещания на комисията по стопанска система липса на кворум и в последна сметка нужните промени не бяха утвърдени.

Сега промените в Кодекса за обезпечаване бяха признати без диспути, като болшинството отхвърли предложенията на " Възраждане " за отпадане на текстовете.

Промените целят да се подсигурява спазването на разпоредбите в европейската застрахователна система „ Зелена карта “. Те плануват българските застрахователи да са длъжни да изплащат компенсации незабавно, в случай че техен клиент взе участие в случай в чужбина, а едвам по-късно да оспорват претенциите.

България пое ангажимент да приложи този принцип при приемането си във валутно-курсовия механизъм (ERM II) - така наречен чакалня на еврозоната. Досега част от българските застрахователни компании отказваха да заплащат при произшествия на техни клиенти в чужбина и с това бяха насъбрани отговорности за десетки милиони левове.

От " Възраждане " обаче споделиха, че с измененията се основава ненужна регулация, която ще урони престижа на българските застрахователи пред интернационалната застрахователна промишленост.

По-рано тази година приемането на измененията се провали поради опозиция на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, " Възраждане " и " Български напредък ". Негативни мнения тогава изрекоха и от Съюза за стопанска самодейност и Национално бюро на българските автомобилни застрахователи. Заради отхвърли им депутати от " Продължаваме промяната " и " Демократична България " ги упрекнаха, че обслужват един от създателите на " Лев Инс " Алексей Петров .

Компанията " Лев Инс " е пазарен водач в полицата „ Гражданска отговорност “. Още през 2022 година тогавашната министърка на финансите Росица Велкова сподели, че България е застрашена да бъде изхвърлена от европейската система за „ Зелена карта “, което заплашва приемането на България в еврозоната.

Заради цитирането на изявлението на Велкова „ Лев инс “ заведе иск в размер на 1 млн. лева против изданието Медиапул.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР