Народното събрание прие окончателни промени в Кодекса за социално осигуряване

...
Народното събрание прие окончателни промени в Кодекса за социално осигуряване
Коментари Харесай

До 2023 г. хората ще избират по коя формула да се пенсионират

Народното събрание одобри дефинитивни промени в Кодекса за обществено обезпечаване на второ четене. След измененията в идващите четири години ще има избор дали да се взима поради трудовия стаж след 2000-ната година или приходът от трите най-благоприятни години преди 97-ма година.

Ще би трябвало да се подаде заявление, в което да се направи изборът. Според признатите текстове, избор ще имат единствено тези, които ще се пенсионират до 2023 г.

Хората, които към този момент са подали заявление за пенсия или такава им е отпусната след 31 декември 2018 година, ще имат 6 месеца, с цел да изискат еднократно преизчисление. В тези случаи новият размер се отпуска от същата начална дата.

След това пенсиите ще се пресмятат единствено по новата формула. До потребност от промените се стигна, откакто формулата за установяване на самостоятелния коефициент беше изменена в ущърб на част от хората.

Предварителните данни на Национален осигурителен институт посочваха, че за 31,3% от пенсиониращите се след 31 декември, 2018 година, " се получава понижение на самостоятелния коефициент (ИК) ". Или с други думи, пенсията на тези хора става по-ниска, тъй като към този момент не им се признават за застрахователен стаж 1997, 1998 и 1999 година.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР