Народното събрание отваря врати за граждани на 10 февруари от

...
Народното събрание отваря врати за граждани на 10 февруари от
Коментари Харесай

НС отваря врати за граждани по повод 140 години от първото заседание на Учредителното събрание

Народното заседание отваря порти за жители на 10 февруари от 10.00 часа във връзка 140 години от първото съвещание на Учредителното заседание, заяви пресцентърът на Народното събрание.

Денят на отворени порти е част от самодейностите за отбелязване на годишнината от Учредителното заседание и приемането на Търновската конституция.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще посрещне първите гости.

В постройката на Народното събрание гостите ще могат да видят оригиналите на Търновската конституция и на Сребърната конституция. Сред експонатите са персонални движимости на Петко Р. Славейков - първата Библия на приказваме български език от 1871 година, издадена в Цариград, джобен часовник, калъф за пера, мастилница, перо, с което е писал, сребърна кутия и броеница, както и масата, която той донася от вкъщи си, с цел да бъде подписана на нея Търновската конституция.

В Народното събрание жителите ще имат опция да прегледат пътуващата експозиция "140 години от Учредителното заседание и подписването на Търновската конституция ". На 40 пана тя наблюдава събитията от свикването на Учредителното заседание, неговата активност и подписването на Търновската конституция, както и измененията в нея до оповестяването на Независимостта на България. В рамките на честванията на 140-ата годишнина от Учредителното заседание изложбата ще бъде показана във всички регионални градове.

Денят на отворени порти ще продължи до 16.00 часа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР