Народното събрание отхвърли искането на БСП да освободи предсрочно председателя

...
Народното събрание отхвърли искането на БСП да освободи предсрочно председателя
Коментари Харесай

Парламентът отряза червените мераци - Иван Иванов остава председател на КЕВР

Народното събрание отхвърли настояването на Българска социалистическа партия да освободи предварително ръководителя на КЕВР Иван Иванов. Решението беше взето с гласа 63 " за ", 125 " срещу " и 3 " въздържал се ". Извън Българска социалистическа партия нямаше нито един народен представител, дал своя вот в поддръжка на оставката на Иванов, а от ГЕРБ имаше 1 въздържал се.

Причината за гнева на левицата е, че енергийният регулатор е оставил без внимание импортираната при него подписка , събрана от Българска социалистическа партия, в която се показва, че комисията би трябвало да попречи на договорката сред ЧЕЗ и " Инерком ". Интересен аспект за подписката е, че някогашният икомически и енергиен министър от кабинета " Орешарски " и сегашен червен народен представител Драгомир Стойнев не отговори на пряк въпрос дали се е подписал . В Българска социалистическа партия считат, че става дума за отвод да се извърши Законът за енергетиката, съгласно последните промени в който на регулатора бяха дадени пълномощия да се произнася по покупко-продажби с сдружения, чиято активност управлява. Иванов от своя страна изясни, че консултациите с адвокати са посочили, че не може комисията да взима връзки по въпросната подписка , още повече че с нея се изисква взимането не на решение, а на несъмнено решение.
Българска социалистическа партия стимулира настояването си и с това, че съгласно партията Иван Иванов няма желание да съблюдава Закона за енергетиката. Само че депутатът от ГЕРБ и някогашен ръководител на АЕЦ " Козлодуй " Валентин Николов уточни, че на закрито съвещание на енергийната комисия с присъединяване на депутати от Българска социалистическа партия е реализирано единодушие, че измененията в действителност не може да бъдат изпълнени от КЕВР, тъй като няма критерии за това - нещо, което Иван Иванов неведнъж е казвал. Член на енергийната комисия от страна на Българска социалистическа партия е Таско Ерменков , който не беше измежду подписалите настояването за оставката на Иванов. По информация на Actualno.com Ерменков евентуално не е бил на съвещанието на групата, по тази причина не бил подписал, само че не е ясно за какво не е бил там.
Иванов оглави регулатора през април 2015 година с петгодишен мандат.

Дебатът
" Трябва ли ни такава конструкция, която не има намерение да съблюдава закона, тъй като има искания към него ", започва дебатите " аленият " народен представител Атанас Костадинов . " По всеки един проблем регулаторът трябвало да има самодейна позиция. Имаме много аргументи да желаеме оставката на Иван Иванов, който е добър експерт ", акцентира той.
Жельо Бойчев напомни проблема ЧЕЗ и съгласно него КЕВР имала задоволително пълномощия да се самосезира за договорката и да изиска нужните документи. По думите му левицата не приема мнението на регулатора да се намесва в договорката. " Голямата роля на регулатора се обезсмисля. Членовете на КЕВР имат отговорността да ползват закона, не да му дават оценка. Сделката за ЧЕЗ ще бъде отзив за работата на регулатора ", безапелационен беше социалистът. " Мерете с идентичен критерий и прилагайте еднообразно закона ", прикани той.
Валентин Николов от ГЕРБ опонира, че социалисттите по тази логичност могат да изискат оставката на Българска народна банка като самостоятелен орган, а и на всички самостоятелни органи и регулатори. Той заключи, че Българска социалистическа партия следва политическия си интерес и постанова голям политически напън с настояването на оставката на Иван Иванов. " Дори и да бъде призната тази оставка, което се колебая да се случи, какво ще промени, нищо ", заключи той. По думите му КЕВР е сложена " под голям политически напън, който експлоадира в настояването на оставка ".
Председателят на енергийната комисия Делян Добрев пък подсети, че в КЕВР и Българска социалистическа партия имат своите представители, които са се съгласили с останалите членове, че последните ремонти в енергийния закон не могат да бъдат изпълнени без направени критерии.
Председателят на групата на патриотите в Народното събрание Волен Сидеров се изрече като водач на партия " Атака " и направи съществено предложение, като разгласи, че поддържа по принцип настояването за оставката, само че то нямало да промени нищо. В същото време той заяви, че от " Атака " ще внесат промени в Закона за енергетиката, с които да се понижи състава на Комисията за енергийно и водно контролиране и да се ускори отчетността на регулатора. Сидеров настоя и да се отстранен политическите квоти в регулатора.

Според Рамадан Аталай от Движение за права и свободи дебатът за оставката на Иван Иванов е бил нужен, с цел да може КЕВР да извършва отговорностите си без значение. Аталай съобщи, че Българска социалистическа партия са решили, че най-слабият във веригата, който може да нападат, е Иван Иванов. Депутатът разяснява, че ГЕРБ, Българска социалистическа партия дружно с " Обединени патриоти " са основали безпорядък с измененията в Закона за енергетиката. По думите му законът е неразбирателство и всички заедно са съгрешили. " Иван Иванов ни сподели да създадем закони, които могат да се спазят. Не може вие да прехвърлите отговорност върху една КЕВР да дава отзиви и мнения в договорка, в която се продават акции. Несериозно е, сътрудници ", съобщи още депутатът.
Лидерът на вносителите - Корнелия Нинова също взе отношение по време на дебатите. Тя стартира изявлението си с въпроса за какво съгласно ръководещите " всички от бизнеса обичат Иван Иванов, а Корнелия Нинова и Мая Манолова - не ".
" Големите в сектора застават зад КЕВР, 200 хиляди подписи на потребителите нямат никакво значение, тъй като били напън ", съобщи водачът на Българска социалистическа партия. По думите ѝ компаниите, които дават поръчките и КЕВР, която им ги утвърждава, си разрешават да приказват от името на потребителите.
" Това ли и ви е през днешния ден стонът – напън върху самостоятелен орган и то политически . От полемиката през днешния ден ще остане усещането, че Народното събрание е отговорен за това, че КЕВР не си извършва законовите отговорности и не се произнася " за " или " срещу " договорката с ЧЕЗ. Не си посипвайте главата с пепел, че законът, който сме приели, е неприятен. Не се опитвайте да прехвърляйте тази отговорност на опозицията. Приехме закон, сътрудници, всички. Тук няма ГЕРБ, патриоти. Всички сме го приели и КЕВР би трябвало да извършва този закон ", безапелационна беше тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР