Народното събрание не успя да вземе решение за пътните ремонти.

...
Народното събрание не успя да вземе решение за пътните ремонти.
Коментари Харесай

Отпор на ИТН, ГЕРБ и ДПС срещу антикорупционен механизъм за пътните ремонти

Народното събрание не съумя да вземе решение за пътните поправки. Малко преди среднощ в четвъртък трите оферти бяха отхвърлени от депутатите.

Гласуването сподели разграничителната линия в ръководещата коалиция - от едната страна са " Продължаваме промяната " (ПП), Българска социалистическа партия и " Демократична България " (ДБ), а от другата - " ИТН " (ИТН), от чиято квота е и строителният министър Граздан Караджов..

Очаква се Народното събрание още веднъж да прегледа решението на казуса, стана ясно от пост на премиера Кирил Петков на страницата му във Facebook малко след отхвърлянето на трите оферти.

Не е ясно по кое време ще се случи това.

Какъв е казусът?

Пътните компании претендират за неизплатени над 1.1 милиарда от страната за осъществени поправки до края на 2021 година Петгодишните договорите за настоящ ремонт и поддържане, подписани главно през 2019 година по времето на ръководството на ГЕРБ, бяха прекъснати предварително с анекси от служебния кабинет на Стефан Янев. Така шест от тях изтичат на 29 април, а останалите 28 - на 30 юни 2022 година

Вицепремиерът и министър на районното развиване Гроздан Караджов (ИТН) разгласи, че поради подписаните анекси, той не може да разпорежда настоящ ремонт на пътищата.

Първоначалното решение беше да се платят 50% от претендираната сума за пътни поправки, а остатъкът откакто завърши инспекцията на договорите от работната група на министерствата на финансите и на районното развиване.

Това проекторешение мина предходната седмица през, подкрепено и от четирите обединения в ръководещата коалиция, само че на идващия ден бе в пленарната зала с процедурни хватки.

Гласуването в Народното събрание

През тази седмица се стигна до редакции на първичното предложение. В последна сметка в пленарна зала бяха импортирани три проекторешения – първичното, на районната комисия и на правната комисия.

Дебатите по тях в пленарна зала продължиха близо четири часа и завършиха малко преди среднощ в петък с отхвърлянето и на трите оферти.

Най-много гласове получи предлагането на парламентарната Комисията по конституционни и правни въпроси. То предвиждаше да бъдат разплатени половината от дължимите суми, а остатъкът - след инспекция за действително свършената работа, като се мине през антикорупционната комисия в Народното събрание . Това предложение бе подкрепено от 102-ма депутати от Политическа партия, Българска социалистическа партия и Демократична България. Срещу него гласоподаваха 108 народни представители от Има Такъв Народ, ГЕРБ и Движение за права и свободи, а 11 от " Възраждане " се въздържаха.

Останалите две оферти получиха поддръжка от 25 и 29 депутати, главно от парламентарната група на Има Такъв Народ.

Противниците на настояването за разплащане след утвърждение от антикорупционната комисия се мотивираха, че не било работа на Народното събрание да взима решения, които са от компетенциите на изпълнителната власт.

А парите непрестанно порастват и към този момент са 2.5 милиарда лв.

Докато законадателна и изпълнителна власт не могат да вземат решението по неведнъж надхвърлните възлагания по договорите за настоящ ремонт и поддържане, от изявленията на депутати стана ясно, че към момента няма изясненост какъв брой тъкмо и какво ще се заплати на компаниите.

Миналата седмица в комисията по районна политика сподели, че сумата от 50%, която ще се заплати незабавно, е към 520 млн. лева

След това обаче разгласи, че тя е към 600 млн. лева , а към този момент написа, че незабавно ще бъдат разплатени 655 млн. лева . Всички тези суми се показват като 50% от претендираните от пътните компании пари за осъществени поправки.

Браншова камара " Пътища " и министър Гроздан Караджов показаха, че претендираната сума е в размер на 1 милиард и 176 милиона лв..

По време на дебатите в пленарна зала в четвъртък обаче се подразбра, че в действителност парите може да се окажат и 2.5 милиарда лв..

Имаме " доста безизходен проблем ", сподели ръководителят на районната комисия Настимир Ананиев (ПП). Той уточни, че до тук се стига по виновност на ГЕРБ, тъй като по подписаните през 2019 г.- 2020 година контракти за настоящ ремонт и поддръжка, пътната организация е почнала да уголемява обсега им, като е възлагала осъществяването на ново строителство, реорганизация и съществени поправки.

" По този метод се заобикаля Законът за устройство на територията (ЗУТ) и по тази причина сме в това положение сега. Договорите, които са на стойност 710 млн. лева, в един миг през предходната година стават за 3.3 милиарда лева " , сподели Настимир Ананиев. Така се получава разлика от 2.5 милиарда лв., като от изявлението му не стана ясно каква част от тези пари към този момент са разплатени на пътните компании.

" Ставаме пленник на тези условия и би трябвало да решим дали да разгадаем проблема в този момент, с цел да има пътна поддръжка, или да продължим инспекцията на самите контракти ", добави Ананиев.

Спорът в ръководещата коалиция

Спорният въпрос в ръководещата коалиция е спомагателната корекция, импортирана от Политическа партия, за заплащането на остатъка от парите да минава още веднъж през антикорупционната комисия в Народното събрание.

Председателят на парламентарната група на " ИТН " Тошко Йорданов изясни, че въпреки да е измежду вносителите на първичното предложение, то, както и редактираният вид, са дело на премиера Кирил Петков, финансовия министър Асен Василев и началника на кабинета Лена Бориславова.

" Аз бях в Министерския съвет, когато това се случи ", сподели Йорданов. Той посочи, че предлагането на районния министър Гроздан Караджов (ИТН) е било парите на пътните компании да се провиснал с разпореждане на Министерския съвет .

" Премиерът и финансовият министър предложиха решението да мине през Народното събрание, беше им предоставено решение, те го изчетоха, редактираха няколко пъти. Последната редакция беше на сътрудничката Лена Бориславова, след което беше пратено в Народното събрание и ние се подписахме като съдружни сътрудници ", описа Тошко Йорданов. По думите му по-късно " стартира циркът поради Българска народна банка и предлагането към този момент не им хареса (на Политическа партия – бел. ред) ".

" След това имаше ново предложение, още веднъж от същата " Света Троица ", което по някакви неразбираеми аргументи влезе в правната комисия, което адвокати могат да се изкажат дали въобще е за там. Да кажа тука за корупционните практики, тъй като тук се загатва, че би трябвало да има надзор в Народното събрание, само че не е работа на законодателната власт да работи като изпълнителна. Предложението на Петков, Василев и Бориславова беше 50% да се дадат на компаниите, а останалите да минават през междуведомствената комисия на МФ и Министерство на регионалното развитие. И ние го подкрепихме, тъй че тук няма да има корупционна скица. Ставаме за смях да приемем двете оферти на тримата. Трябва да изберем едно от двете. Ние ще подкрепим първото предложение, тъй като това беше съдружно контрактувано. Другото неразбираемо по какъв начин се появи и беше обвързвано с Българска народна банка, само че такава връзка е нелогична. Да спрем да им вършим цирк на опозицията и да гласуваме първото предложение ", настоя по време на дебатите Тошко Йорданов.

Настимир Ананиев дефинира казаното от Йорданов като " неистини ". Той увери, че всичко е било подписано в наличието на Караджов, министър от квотата на Има Такъв Народ.

Депутати от ГЕРБ, Движение за права и свободи, " Възраждане " и Има Такъв Народ се изрекоха, че не е работа на Народното събрание да се занимава с този проблем, тъй като той е от компетенциите на Министерския съвет.

" Нищо не е ОК в това решение, тъй като то трансформира салдото на управляващите и нарушава Конституцията ", съобщи Йордан Цонев от Движение за права и свободи.

Искрен Митев (ПП) изясни, че схваща доста ясно за какво Движение за права и свободи и ГЕРБ не желаят никакъв надзор върху средствата за пътните поправки . Според него това се прави за тези пари " да могат да потекат през избрани компании към едни партийни каси ". " Разбираме го това, единствено не разбираме за какво Караджов и " ИТН " не желаят да има надзор върху тези средства ", Каза Искрен Митев.

На собствен ред Гроздан Караджов съобщи, че е доста обезпокоително, когато Митев " изрича неистини ". Той подсети, че още през февруари е бил основател на междуведомствената комисия сред Министерство на регионалното развитие и МФ, която " денонощно " ревизира пътните контракти за нередности.

" Така че да ми казвате, че аз не желая да има надзор, е неистина. Още в неделя пред бТВ споделих, че няма по какъв начин да не съм склонен с това повече комисии и повече органи, и изключително орган като Народното събрание да ревизира тези покупко-продажби и възлагания...Няма никаква причина да не бих желал договорите да бъдат тествани от Народното събрание. Напротив, заявявам, че желая колкото се може повече комисии да ревизират тези покупко-продажби, с цел да стане ясно, че това, което специалистите на междуведомствената комисия ще извадят, и те ще бъдат препроверени ", сподели Гроздан Караджов.

Той още веднъж повтори, че договорите за настоящ ремонт и поддръжка са настоящи все още и по тях се прави зимно поддържане и спешни поправки. Те са законни, тъй като са подписани по Закона за публичните поръчки, сподели Караджов. Разясни, че казусът е в надхвърлянето на техния размер. По думите на районния министър, до момента в който всички контракти са настоящи има вид да се върне истинският размер на договорите, до момента в който не бъдат подписани договорите по новите публични поръчки.

Това на процедура значи пътните компании да извършат размер от работа за 3.3 милиарда лв., вместо заложените 710 млн. лева, съгласно обясненията на Настимир Ананиев.

Какво следва?

Очаква Народното събрание още веднъж да прегледа проблема, само че не е ясно по кое време ще се случи това.



" Ще внесем предлагането наново още в утрешния ден (днес - бел.ред.). Няма да губим нито ден ", написа министър председателят Кирил Петков във Facebook.

Предстои и браншова камара " Пътища " да вземе решение какви ограничения ще предприеме, сподели ръководителят на организацията Стефан Чайков. Той не изключи опцията пътните компании още веднъж да излязат на народен митинг идната седмица, в случай че не се стигне до взимане на решение.

Пред бТВ Стефан Чайков сподели, че не парите в тази ситуация били най-важното, а че е заплашен животът на жителите по пътищата, тъй като не е обезпечена пътната сигурност.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР