Народното събрание избира днес нов управител на Националната здравноосигурителна каса

...
Народното събрание избира днес нов управител на Националната здравноосигурителна каса
Коментари Харесай

Избират нов шеф на НЗОК

Народното заседание избира през днешния ден нов шеф на Националната здравноосигурителна каса на  изключително съвещание, на което ще разиска на първо четене и проектобюджетите на Държавното публично обезпечаване и на НЗОК.

Заседанието за избор на шеф е планувано за 13 ч.

Две са кандидатурите – на някогашната директорка на Столичната здравна каса Иванка Динева, препоръчана от ГЕРБ-СДС, и на проф. Жени Стайкова – някогашен шеф на Националния център по публично здраве и разбори, номинирана от Българска социалистическа партия.

Мандатът на шефа на Здравната каса изтича на 13 юли. Длъжността краткотрайно извършва Йорданка Пенкова, откакто Петко Салчев беше отхвърлен предварително през януари.

По-високи пенсии с 12 на 100 от първи юли, обновени по така наречен швейцарско предписание, планува планът на план-сметката на Държавното публично обезпечаване.

Средната пенсия се планува да стане 788 лв., което е с растеж от 16,8 на 100 по отношение на предходната година. Максималната пенсия се резервира в размер на 3 400 лв..

Запазва се и размерът на осигурителната вноска.

Предвижда се минималният застрахователен приход за самоосигуряващите се лица и регистрирани аграрни стопани и тютюнопроизводители да се усили от  710 на 780 лв..

В плана е планувано компенсацията за втората година от майчинството да се изравни с минималната работна заплата в размер на 780 лв. от 1 август. Всички останали компенсации остават на равнищата от 2022 година.

Проектобюджетът на държавното управление планува 910 милиона лв. повече пари за здраве спрямо миналогодишния – или общо разноските за тази година са малко над 7 милиарда лв..

Най-голямо е нарастването за първична извънболнична помощ с 24 %. Запазва се здравноосигурителната вноска в размер на 8 %. Заложеното нарастване на разноските за личен състав е с малко над 12 милиона лв. по отношение на 2022 година.

Бюджетите на ДОО и НЗОК за 2023 година би трябвало да  влязат в действие от 1 август.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР