Народното събрание гласува на второ четене промените в Закона за

...
Народното събрание гласува на второ четене промените в Закона за
Коментари Харесай

Народното събрание гласува на второ четене промените в Закона за защита на растенията

Народното заседание гласоподава на второ четене измененията в Закона за отбрана на растенията. В претекстовете към законопроекта е записано, че с промените се обезпечава цялостно сходство на националното с европейското законодателство в региона на продуктите за торене и продуктите за растителна отбрана, оповестява Българска телеграфна агенция.

Единствено изявление направи националният представител от „ Възраждане “ Даниел Петров. Той уточни, че от „ Възраждане “ изрично ще поддържат този законопроект и изясни, че няма нито едно негативно мнение, което да е постъпило във времето от показване на законопроекта до в този момент.

По думите му с него се вкарва условие за наложителна сертификация, планувана в европейския правилник, която би коствала на бизнеса пет цифрена сума и добави, че с изключение на нея има годишна такса, която е на почти същата цена. Петров установи, че очевидно бизнесът е склонен да заплати тези пари и посочи като положителен фактът, че въпросният документ е един от най-високите, с който се задава условие към производителите и търговците да употребяват най-високо качество артикули.  

Със законопроекта се вкарват ограниченията по използване на европейски правилник за установяване на правила за даване на пазара на Европейски Съюз на артикули за торене и за изменение на регламенти. Посочени са отговорностите на икономическите оператори, свързани с даването на документи и информация на инспекторите по растителна отбрана. Въведени са наказания за нарушавания на условията на регламента. В спомагателните разпореждания се оферират дефиниции за понятията „ Акредитирана лаборатория “, „ Неорганични торове “, „ Торове ", „ Торове, подобрители на почвата, биологично дейни субстанции, хранителни субстрати, предопределени за приложимост единствено при саксийни растения “.

Според признатите текстове Българската организация по сигурност на храните е орган за контрол на пазара на Европейски Съюз на продуктите за торене. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР