Народното събрание гласува на второ четене промените в Закона за

...
Народното събрание гласува на второ четене промените в Закона за
Коментари Харесай

Парламентът окончателно одобри закона Пеевски за вторичното разграбване на КТБ

Народното заседание гласоподава на второ четене измененията в Закона за банковата неплатежоспособност, препоръчани от трима депутати от Движение за права и свободи, който доби известност като закона "Пеевски " за вторичното плячкосване на КТБ.
Причината за това беше обстоятелството, че вносители на законопроекта са депутатите Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид. Мотивът им беше, че по този начин се пречи на "вторичното " плячкосване на банкрутиралата банка.

Промените
Всички осъществени от квесторите или синдиците заличавания на учредени от длъжници или трети лица в интерес на банката обезпечения, които са направени в интервала, в който КТБ бе сложена под специфичен контрол са оскъдни, взеха решение депутатите.
КТБ беше сложена под контрол на 24 юни 2014 година С признатата законова корекция се счита, че учредените обезпечения са действителни и резервират своя ред.По този метод се възвръщат правата на банката върху съществуващи обезпечения, учредени от длъжници, които са били заличени от квесторите или синдиците, без значение от повода.
По предложение на правната комисия депутатите одобриха, че този текст не се ползва, когато вземането е погасено напълно посредством парично заплащане.
Парламентът гласоподава още, че за учредените от длъжници или трети лица обезпечения в интерес на банката обезпечения, които са направени от момента на специфичния контрол до приключването на 6 месеца от влизането в действие на признатите през днешния ден текстове, не текат плануваните за тях периоди в съответните закони. Мотивът на правната комисия за това е, че с тази смяна се дава опция на банката да върне във фонда на своите длъжници техни дялови участия, върху които не са били учредени обезпечения и които са били трансферирани.
КТБ може да възобнови всяко поръчителство за нов период до 6 месеца от влизането на новите текстове в действие. Освен това обезпеченията са противопоставими на всяко трето лице, без значение от метода, по който то е придобило съответното имущество.
Новите текстове плануват още, че всяко прекачване на акции или дялове от търговски сдружения от дебитор на КТБ откакто е сложена под специфичен контрол е недействително.
Освен това синдиците или Фондът за гарантиране на влоговете в банките могат до 5 година след откриването на несъстоятелността да предявяват претенции за оповестяване на недействителни на прехвърляния на акции или дялове. Банката бе оповестена в неплатежоспособност от 7 ноември 2014 година
Приетите през днешния ден текстове се ползват и за откритите производства по неплатежоспособност към датата на влизане в действие.

Коментарите
Депутатът от Българска социалистическа партия Тодор Байчев беше единствениятв пленарна зала, който възрази на гласуваните текстове. Той уточни, че е необичайно в Закона за банковата неплатежоспособност да се записват съответни имена на банки, което съпостави с Конституцията на Китай, където е записано името на президента. "Вярно, че полетът на мисълта е безграничен, само че мисълта на вносителя се е приземила в Китай ", сподели той, представен от dnevnik.bg. Според него с препоръчаните и в последна сметка признати текстове се нарушава правото законно добити права да се пазят и да не се засягат от ретроактивни ограничения. Несъстоятелността е оповестена преди три години и половина, а в този момент ние се сещаме да попълняме масата на несъстоятелността, добави той. Според него вносителите желаят да трансферират проблемите "от болната на хубавичко глава ".
Един от вносителите на плана - Хамид Хамид, репликира Байчев, че не схваща за какво по този начин гневно два дни стартира едни и същи тези и изрече съмнение, че има персонални ползи и по тази причина пази "един апаш, който се крие в Белград ".
В нападките се включи и Данаил Кирилов, ръководител на правната комисия, който попита кой му написа репликите на Тодор Байчев. Допълни, че е хубаво, че името единствено на една банка е включено в закона, а не на седем. Байчев репликира, че няма спор на ползи и не познава Цветан Василев, а за разлика от двамата за пръв път е депутат и не е бил на тържества, на които Цветан Василев е получавал банкерски награди.
По предложение на правната комисия в признатите през днешния ден текстове бяха включени и спомагателни текстове от тези на вносителите. С тях се постановява, че някои постановки от Закона за банковата неплатежоспособност, свързани с прихващането на отговорности на кредитори на банката, се ползват след датата, от която КТБ мина под специфичен контрол.
С признатите през днешния ден текстове се залага и нова алинея в Закона за кредитните институции, съгласно която квесторите нямат право да заличават учредени от длъжници отговорности.
Спорният план на Движение за права и свободи бе подсилен през цялото време от ГЕРБ и в претекстовете на правната комисия се споделя, че препоръчаните нови постановки запълват празнини и доста ще се увеличи успеваемостта на нормативната уредба в производствата по неплатежоспособност на банки.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР