Народно читалище Пробуда, Клуб на пенсионера, Българо-гръцко дружество Аспрос и

...
Народно читалище Пробуда, Клуб на пенсионера, Българо-гръцко дружество Аспрос и
Коментари Харесай

Ценни икони на близо 2 века се пазят край Варна, търсят дарители за реставрирането им

Народно читалище " Пробуда ", Клуб на пенсионера, Българо-гръцко сдружение " Аспрос " и Тракийско сдружение " Николай Хайтов " с поддръжката на Община Бяла се сплотяват в благотворителна самодейност, ориентирана към реставрацията на скъпи икони в църквата " Света Параскева ".

Целта на самодейността е да се съберат нужните средства за реставрацията на скъпи икони в най-старата черква в общината " Света Параскева ". Тези икони са очевидци на богатата културна и религиозна история на района и са от извънредно значение за общността на Бяла, оповестиха от Общинската администрация.

Участниците в самодейността оферират разнообразни способи за поддръжка, в това число благоприятни условия за дарения посредством дарителски кутии в обществени институции и търговски обекти, образуване на благотворителен базар с ръчно направени украси и осъществяване на благотворителен концерт на 21 май с присъединяване на самодейци от общината.

Дарения могат да бъдат направени и по банков път при формиран контракт за подаяние сметката на Община Бяла:

- Банка: ДСК ЕАД - гр. Бяла

- BIC код на банката: STSABGSF

- IBAN: BG89STSA93008400275700

- Вид на заплащане: 44 51 00

Договорите за дарения по банков път се изготвят в постройката на Общинска администрация, етаж 2, стая 16.

Всички поданици и посетители на Бяла са поканени да се включат в тази благородна идея и да оказват помощ за запазването на културното благосъстояние на общината.

Най-старата съществуваща и до през днешния ден черква в Бяла носи името на “Света преподобна мъченица Параскева ". Тя е издигната през 1847 година от жителите на Бяла по тогава настоящите закони на Османската империя. Храмът на православните християни не е могъл да бъде по-висок от ръстта на турчин с фес покачен на своя кон. Вътрешната окраса е била скромна и все пак вярващите християни го подреждат и се грижат за него с огромна обич. За това свидетелстват спомените на свещениците Михал, Димитър и Михаил-Лазар Маджаров. До 1907 година в църквата се проповядва на гръцки, по което време се изземват и изгарят всички църковни книги на този език. В една от стаите в предверието на храма е било гръцкото учебно заведение. Дарените икони са датирани от 1830 година, някои от тях са реставрирани от дядо Никола Зограф през 1935 година Църковният храм " Сухопътни войски. Параскева " е осветлен на 26 юли ст. ст. през 1842 година, а храмовият празник е на 26 юли остарял жанр, 8 август нов жанр.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР