Народният театър разпространи изявление след уволнението на режисьора Александър Морфов

...
Народният театър разпространи изявление след уволнението на режисьора Александър Морфов
Коментари Харесай

Политиците коментираха сътресенията в Народния театър

Народният спектакъл популяризира изказване след уволнението на режисьора Александър Морфов от поста основен режисьор и напускането на пиара Велислава Кръстева. В него се споделя, че решението е взето, с цел да бъде възобновена естествената креативна среда.

Според управлението на театъра Морфов не е съумял да откри разговор със своите сътрудници, както е изисквала неговата позиция. Неговите спектакли обаче ще продължат да бъдат част от програмата.

В позицията на Народния спектакъл се споделя, че опитите за вътрешно решение на спора не са дали резултат поради външни провокации и систематичен напън с преднамерено предизвикани спорове.

Според първата ни сцена Александър Морфов не е съумял да откри разговор със своите сътрудници и да се ангажира трайно с управителните процеси в институцията, според предоставената му позиция на основен режисьор.

За сметка на това непрестанно е предизвикал борби с разнообразни членове на трупата и е осъществявал непрекъснат напън, отправяйки нападки и обиди към артисти и управлението.

За страдание през миналите месеци господин Александър Морфов не съумя да откри разговор със своите сътрудници и да се ангажира трайно с управителните процеси в институцията, според предоставената му позиция. За сметка на това непрестанно предизвикваше борби с разнообразни членове на трупата, осъществявайки непрекъснат напън, отправяйки нападки и обиди към артисти и управление, декларират от Народния спектакъл.

Представителите на политическите партии, които гостуваха в " Референдум ", също разясниха тематиката, тъй като в първия си коментар след уволнението самият Александър Морфов обвърза решението с политиката на избрани партии.

Те се сплотиха към мнението, че политиката няма място в театъра, само че в това време всеки има право на своите политически възгледи.

" Нито има основателни обвинявания да се смята, че Народният спектакъл работи в интерес на една или друга партия, нито пък може да бъде признато равнодушно това човек да изгуби ролята си, тъй като е член или симпатизира на една или друга партия ", съобщи Деница Сачева, ГЕРБ-СДС.

" Свободата на театъра, както и свободата на словото, са извънредно значими и тук взаимни отстъпки не би трябвало да има. Ако са осъществени нарушавания, би трябвало да се понесе отговорност, само че свободата на нашите създатели би трябвало да бъде уважавана и мисля, че господин Морфов постоянно тъкмо това е правил - свободно слово ", добави Атанас Славов, ПП-ДБ.

" Ако някой от Народния спектакъл е решил да се занимава с политика и да употребява Народния спектакъл като естрада това не значи, че ние, политиците, би трябвало да се занимаваме с Народния спектакъл. Струва ми се, че секторът на културата си има своите механизми да се саморегулира ", добави Станислав Анастасов, Движение за права и свободи.

" Истината е, че всички в Народния театъра или тези, които участваха в този скандал, който продължава към този момент няколко седмици, сами си навлякоха това, което се случва сега. Те сами отдадоха не на професионално отношение персоналните си взаимоотношения, а на това кой каква партия поддържа и застава зад нея ", разяснява Цончо Ганев, " Възраждане ".

" Не би трябвало по този метод най-известните ни режисьори, най-известните ни актьори, най-известните ни представители на културата, да занимават обществото. Не би трябвало по този метод да се подхожда, без значение кой от коя политическа партия е ", сподели още Борислав Гуцанов, Българска социалистическа партия.

Инициативите в поддръжка на Александър Морфов не престават.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР