Народният афоризъм, че "ден година храни", се оказва напълно валиден

...
Народният афоризъм, че "ден година храни", се оказва напълно валиден
Коментари Харесай

Коледа като индустрия, или защо рекламите започват два месеца преди празниците

Народният афоризъм, че "ден година храни ", се оказва изцяло годен за огромна част от търговците по коледните празници. Вместо ден посредством маркетинг тактики марките се пробват да усилят времето на коледния шопинг до два месеца. Въпреки нападателния метод на търговците 52% от потребителите нямат срещу да минат на коледна вълна с началото на ноември.
Подготовката за коледните празници не е просто миг от годината, който идва и си отива през декември. Правенето на описи с най-подходящите дарове за околните, украсяването на елхата и печенето на джинджифилово-канелени сладки се е трансформирало в обред, премислян цяла година и влизащ в ход с рухването на първото пожълтяло листо.

Често маркетинг промишлеността бива нарочвана като провинен за обсесията на обществото от коледната магия и дух, желанието за консуматорство и безпредметното пазаруване на още един чифт чорапи с еленчета. Историята на коледните дарове обаче не се крие в капиталистическите полезности на американските бизнесмени от началото на предишния век, нито е имала желание да се трансформира в най-комерсиалната част от битието на човечеството. Всъщност някъде към 300 година сл.н.е., с разпространяването на християнството в Европа датата 25 декември се приема за ден на раждането на Исус, а традицията за даването на дарове е обвързвана с библейските влъхви, връчващи блага на новороденото. Днес Коледа и подаряването на дарове в края на декември са се популяризирали оттатък християнския свят, а от първоизточника на традицията са останали бледи следи.

Въпреки че не са плод на някоя маркетинг тактика, даването и приемането на дарове във връзка коледните празници са се трансформирали в златна кокошка за търговците, която не стопира да снася златните си яйца всяка година по същото време. Не напълно по същото, тъй като правилни на икономическата максима, че " колкото повече, толкоз повече ", марките се стремят да усилват интервала на коледно чувство у хората, с цел да усилят и приходите си.
Реклама Коледната промишленост
Традицията за пазаруване на дарове за най-малките по Коледа последователно се възприема от търговците като елементарен метод за правене на пари. В началото на ХХ век марките последователно насочват коледните си реклами точно към подрастващите, с което доникъде на 70-те години 80% от годишните продажби на играчки в Съединени американски щати са се правели през последните шест седмици преди Коледа.

По данни на Националната федерация за търговците на дребно в Съединени американски щати макар пандемията от коронавирус предходната година разноските на потребителите за коледните празници освен не понижават, само че даже бележат растеж от близо 30 милиарда щатски $.

В Европа 2020 година несъмнено оставя отпечатък, тъй като даже страни като Англия, Франция и Германия регистрират спад в разноските на потребителите около коледните празници, сочат данни на Statista. Във Англия хората са похарчили 79.7 милиарда лири през 2020 година, като това е с близо 3.5 милиарда по-малко от миналата. За тази година прогнозите са много по-оптимистични, плануват се близо 85 милиарда лири, които хората на Острова ще похарчат около празниците. Истинският смисъл зад магията на Коледа, става известно, не е в духа, който витае в атмосферата, а в това, че хората са склонни да харчат доста повече пари от нормалното.

Или хората са склонни точно поради атмосферата. Или тази атмосфера е особено основана от рекламната промишленост и типичният червен цвят на костюма на Дядо Коледа не е просто дизайнерско решение.
Реклама
" Когато коледни реклами и песни стартират да се въртят по малкия екран, това въздейства на потребителя. Много тактически акции, свързани с понижение на артикули, и то особено за коледни артикули,също дават своя принос към по-ранната консумация на коледни бисквитки и украшения ", разяснява пред " Капитал " Павлина Бонева, креативен шеф в цифрова организация The Smarts.

Обсесията на хората по Коледа от дълго време е открита от бизнес промишлеността. Темата за Коледа е проникнала във всяка допустима стока или услуга, съществуваща на пазара - като стартираме от филмовата и музикалната промишленост до производителите на балсами за устни с усет на коледни бисквити. По данни на BBC над 200 нови игрални кино лентата и телевизионни продукции, съдържащи думата Коледа в заглавието, могат да се открият в платформата IMDB тази зима, или два пъти повече от коледните ленти през 2016 година и цели четири пъти повече от тези преди 2012 година
Отговорът на рекламистите
Поведението на хората, що се отнася до Коледа, постоянно няма изключително пояснение. Освен с следващата порция на Марая Кери и младия Маколи Кълкин всички са в трепетно очакване на празничните понижения. " Хората са склонни да купуват неща, които не им трябват, единствено тъй като са на промоция. Чувството, че си се възползвал от понижението, те кара да си мислиш, че си спечелил, а това си носи чувство за задоволство ", споделя Бонева.

Това прави коледните акции извънредно предпочитани за марките. В сходни реклами се влагат големи бюджети, с които организациите не разчитат на инцидентен триумф. Подготовката за клиповете, които излизат при започване на ноември, най-рано, стартира през лятото, разяснява още креативният шеф на The Smarts.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Телекоми 2 Политика 3 Енергетика 1 Икономика 2 Телекоми 3 Данъци и обезпечаване 1 Телекоми 2 Коментари и разбори 3 Медиа и реклама Реклама
Все по-ранните коледни акции Бонева изяснява, че са разследване на променения метод на ползване. " Все повече търсим дарове онлайн, преглеждаме дълго, обмисляме верния подарък. Купуването на подарък към този момент не е толкоз непринудено нещо, по тази причина и връзката би трябвало да отговори на тези потребности и стартира два месеца по-рано. "
По-ефективни ли са по-ранните реклами
Компаниите и техните маркетинг тактики по този начин са обхванали целия годишен календар, че постоянно ни карат да сме в очакване на някой празник, за който би трябвало да се подготвим с нужните артикули. Всичко стартира с края на лятото, когато в средата на август започват рекламите за тетрадки за първия образователен ден. Следват сезонът на тиквените фенери и двумесечният коледен шопинг. От първите дни на януари стартират да ни дебнат февруарските сърчица за празника на влюбените и по този начин цяла година.

" Есента към този момент е дребната Коледа, а Коледа е едно двумесечно събитие, което прелива в януарска вълна от постколедни понижения ", разяснява също за " Капитал " Васил Шкутов, креативен шеф на цифровата организация guts&brainsDDB. Относно по-ранните коледни акции Шкутов добавя: " Във всички сфери битката за клиенти е безмилостна, изключително в сезона, който прави годишния оборот на доста ритейлъри. Нормално е всички да си дават повече време и да не залагат само на напрегнатия декември. Въпросът към този момент е какъв брой рано е рано и какъв брой късно е прекомерно късно да започва коледна акция. "

Въпреки пасивната настъпателност на марките повече от половината британци (52%) считат, че е задоволително да стартират да се излъчват коледни реклами през ноември, сочат данни на британската социологическа организация YouGov. Значителна част от тях (19%) показват, че избират коледните акции да стартират в края на ноември, още толкоз считат, че това би трябвало да се случва от средата (19%), до момента в който 14% споделят, че е задоволително празничните реклами да започват от началото на предпоследния месец от годината.
Бюлетин Маркетинг и реклама
Получавайте най-важното и забавно от маркетинга: вести, рекламни акции, разгласи за работа
Вашият email Записване
Реклама
Над две трети от интервюираните (43%) считат, че коледни реклами би трябвало да ни застигат с идването на декември, като 34% от тях избират това да се случва от началото, 7% от средата, а едвам 2% от запитаните разясняват, че желаят да гледат коледни реклами в празничната седмица, само че не и преди този момент.
Феноменът John Lewis
Тенденциите измежду коледния рекламен свят несъмнено се диктуват от английския търговец на дребно John Lewis, чиито коледни реклами всяка година самобитно слагат началото на празничните понижения. Еталонът измежду коледния маркетинг тази година излъчи коледната си реклама на 4 ноември - най-ранно стартиралата си акция за последните пет години.

Резултатите от рекламата, измерени благодарение на YouGov BrandIndex, демонстрират до какъв брой хора е достигнала в деня на нейния дебют и седмица по-късно.

Видеото " Неочакван посетител ", тазгодишното заглавие на акцията, се излъчи девет дни по-рано от това през 2020 година Сравнявайки двете реклами една седмица след първото им лъчение, са достигнали идентична ангажираност на публика. Разликата е в дебютния ден, през който рекламата, пусната седмица и половина по-рано, доближава до относително по-малък брой хора.

За последните пет години най-популярните коледни акции на John Lewis си остават " Excitable Edgar " от 2019 година и рекламата с Елтън Джон от 2018 година Кампанията с британския музикант е и измежду любимците на Васил Шкутов. " И тя, както всички положителни коледни реклами, води до най-важното - връзката ни с обичаните. Един цялостен живот до тях и смисъла на това да си оказваме помощ през годините ", разяснява креативният шеф на gutsandbrainsDDB.

" Не съм най-големият почитател на коледни реклами. За мен някак всички си наподобяват. Последните, които са ми останали в главата, са на Coca-Cola и тази на John Lewis с Елтън Джон от 2018 година Но мисля, че е основно поради песента ", отбелязва и Павлина Бонева.
На родна сцена
Ограничените мащаби на българския пазар не разрешават трендовете в страната да се раждат от вътрешни акции. Голяма част от коледните, както и рекламите през останалата част от годината, са приспособени за локалната публика, само че постоянно изготвяни за огромни ритейлъри, работещи със международни организации.

И двамата креативен шефове са единомислещи, че български еквивалент на John Lewis към момента не съществува. Шкутов изяснява, че " частично е поради пазара ни, частично поради народопсихологията ни. Ние сме дребен пазар, в който към момента се залага най-вече на ценови оферти, с цел да се завоюват клиенти. Често коледните клипове при нас се гледат с известна доза подигравка, тъй като нищо не съумява да грабне хората и да ги разчувства. Може би и ние като маркетинг хора все ще не сме съумели да разкажем една добра коледна история ".
Докога
Коледа може да е надълбоко християнски привързан празник, само че с помощта на маркетинг призмата тази концепция се е пречупила през толкоз разнообразни ъгли, че не може да бъде забелязана по този метод още веднъж. Брандовете осъзнават уязвимостта на хората около светлите празници, които, отново без изключително пояснение, са решили да бъдат по-смирени и благосклонни тъкмо в този интервал от годината, и ловко се възползват от ситуацията си.

Дали украсените елхи и коледните песни в мола ни карат да купуваме повече продукти обаче, или желанието на хората кара маркетинга да се нагажда съгласно потребностите им можем единствено да гадаем. Но до тогава си запалете по една ароматна свещ, ухаеща на джинджифилови бисквитки, и си пуснете някой коледен филм.

Знам, че ви се желае.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Кристияна Христова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР