Народните представители приеха на първо четене антикорупционния законопроект на правителството.

...
Народните представители приеха на първо четене антикорупционния законопроект на правителството.
Коментари Харесай

Антикорупционният орган ще може да иска използване на СРС



Народните представители одобриха на първо четене антикорупционния законопроект на държавното управление. Парламентът гласоподава със 133 гласа „ за “, 70 „ срещу “ и 9 „ въздържал се “ в интерес на законопроекта, импортиран от Министерския съвет.

В него се предлага основаването на Комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество, като в нея ще се влеят Комисията за попречване и определяне на спор на ползи, Центърът за предварителна защита и противопоставяне на корупцията и проведената престъпност към Министерския съвет, съответното звено от Сметната палата, както и профилирана дирекция на Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС) за противопоставяне на корупцията измежду лицата, заемащи висши държавни длъжности.

В законопроекта се предлага управлението и съставът на единния орган за битка с корупцията да се назначава от Народното събрание.

Предложеният вид от „ Българска социалистическа партия за България “ бе отритнат с 69 гласа „ за “, 73 „ срещу “ и 68 „ въздържал се “. В него се оферираше да се сътвори Национална работа „ Антикорупция “, като в нея да се съберат звеното за антикорупция в Сметната палата и профилираната дирекция към ДАНС. От Българска социалистическа партия предлагаха единният орган за битка с корупцията да има проверяващи функционалности и ръководителят му да се назначава с декрет на президента, а неговите заместници да бъдат избирани от Народното събрание.

По време на дебатите правосъдният министър Цецка Цачева Цецка Цачева Данговска е министър на правораздаването. Родена е на 24 май... към профила съобщи, че антикорупционният законопроект цели да се защитят ползите на обществото посредством дейно противопоставяне на корупцията.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова Корнелия Нинова е български политик от Българска социалистическа партия, член на Парламентарната група на... към профила съобщи, че от ГЕРБ желаят битка с корупцията единствено на книга. „ Законопроектът ви не е битка, а прикриване на корупцията. Изслушах целия спор по тематика корупция и битка с това събитие и този спор наподобява необичайно. Очевидно, сътрудници ръководещи, не сте узрели за мисълта, че корупцията е дотам публикувана в българското общество, че към този момент е опасност за националната сигурност и че би трябвало малко да свалим партийните противоборства “, сподели Нинова.

Тя уточни, че са стигнали до нивото да мерят законопроектите по страници. „ Не е това същинският спор за корупцията “, сподели Нинова.

Лидерът на Българска социалистическа партия регистрира, че през 2015 година държавното управление на Борисов е приело национална тактика за предварителна защита и противопоставяне на корупцията в Република България 2015-2020 година, който е получил поддръжката на Българска социалистическа партия.

Хамид Хамид от Движение за права и свободи благодари на ГЕРБ, тъй като с третия опит най-сетне са се върнали на позицията на Движение за права и свободи. Според него по тази причина законопроектът ще мине.

Димитър Лазаров от ГЕРБ съобщи, че в антикорупционния закон на Българска социалистическа партия не е планувано следствие на закононарушенията, свързани със корист с еврофондове. По думите му законопроектът на Българска социалистическа партия е абстрактен. Лазаров обърна внимание, че в законопроекта е записано, че се избират с нормално болшинство, а в претекстовете написа противоположното.

Депутатът от „ Обединени патриоти “ Явор Нотев акцентира, че парламентарната им група ще поддържа законопроекта на Министерския съвет. По думите му рискът от засягане на цивилен права е налице и следва да бъде избегнат сред първо и второ четене на антикорупционното законодателство. Той разясни, че има бележки и до двата законопроекта, като съществена грижа и ангажимент на „ Обединени патриоти “ ще бъде деликатният прочит и присъединяване на текстовете за второ четене.

Лидерът на „ Воля “ Веселин Марешки бе безапелационен, че парламентарната му група няма да поддържа основаването на антикорупционния орган. Той акцентира, че няма да разрешат следващите братовчеди и родственици да застанат отпред на орган единствено и единствено, с цел да бъде смачкан пореният политически съперник.

Министърът на правораздаването Цецка Цачева акцентира, че няма несъгласие сред националната тактика за противопоставяне на корупцията и импортираният законопроект от името на Министерски съвет. Според нея подбрани цитати от тактиката няма по какъв начин да вкарат подозрение, че това, което държавното управление сега предлага като законопроект, опонира на самата тактика. По думите й се предлага следствие да се реализира от магистрати, каквито са следователите и които са част от самостоятелната правосъдна власт.

Цачева бе безапелационна, че фокусът в техния законопроект е върху следствието, само че до момента в който се стигне до него, би трябвало да бъде извървян не дребен път.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов Цветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 година в София. През 1987... към профила съобщи, че изрично застава зад думите на Цецка Цачева. По думите му антикорупционният закон на Министерски съвет кореспондира с упованията на обществото. Според него политическите спекулации са останали на заден ред. Той регистрира заслугата на президентската институция за извършения КСНС. „ Дебатът, който се водеше при президента, считам, че беше доста работлив, тъй като ние излязохме с единно мнение по проблемите.

„ Оттук нататък, това, което ще създадем през днешния ден е извънредно потребно и значимо, тъй като то ще бъда регистрирано както от българското общество, също по този начин и от Европейска комисия “, съобщи заместник-председателят на ГЕРБ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР