Народните представители от ГЕРБ Бургас Ивелина Василева и Димитър Бойчев

...
Народните представители от ГЕРБ Бургас Ивелина Василева и Димитър Бойчев
Коментари Харесай

Бургаски депутати питат защо ИАРА бави процедурите за издаване на разрешителни за стопански риболов

Народните представители от ГЕРБ Бургас Ивелина Василева и Димитър Бойчев входираха парламентарно запитване до министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Техният въпрос касае спазването на наредбите, отнасящи се до риболовния потенциал както и правилно използване на обвързваните с тях процедури от страна на Изпълнителната Агенция по Рибарство и Аквакултури.
Според депутатите в закона за рибарството и аквакултурите ясно е посочен нужният набор документи, които би трябвало да бъдат показани при заявяване на желание за икономически лов на риба. Разрешителното се издава в 14-дневен период, а при положение на отвод, ИАРА би трябвало да се стимулира със заповед, която предстои на обжалване.

Нови разрешителни обаче се дават единствено при съществуване на свободен рибарски потенциал съгласуван с опциите за лов на риба. Законът за рибарството и аквакултурите планува преустановяване на действието на разрешителното за икономически лов на риба, в случай че две следващи години корабът не е правил такава активност. Корабите с прекъснати разрешителни се отписват служебно, а освободеният потенциал остава в интерес на страната. В следствие той се разпределя сред новозаявилите желанието си да бъдат вписани в регистъра на риболовния флот, с цел да придобият правото да правят лов на риба.

Бургаските депутати са получи голям брой сигнали от претенденти за разрешителни за икономически лов на риба. Според тях ИАРА отхвърля да приема заявки. Мотивът е че не е оповестена процедура по преразпределяне на свободния потенциал, а в това време, без значение от съществуването му, не е инициирана нова такава.

Министър Порожанов би трябвало да отговори на бургаските депутати, за какво се отхвърля приемът на нови заявки и какво да се промени, с цел да има заслужено преразпределяне на свободния потенциал, посредством гарантиране на гласност и бистрота на процедурата. Според Димитър Бойчев и Ивелина Василева поддържането на настоящ указател на освободения потенциал, както и указател на чакащите, ще улесни работата на ИАРА и искащите да правят икономически лов на риба.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР