Народни песни огласят поляните край екокомплекса до Клисура, изпълнителите са

...
Народни песни огласят поляните край екокомплекса до Клисура, изпълнителите са
Коментари Харесай

Лятно училище по народно пеене събра деца край Клисура

Народни песни огласят поляните край екокомплекса до Клисура, изпълнителите са деца от всички краища на България. Тук са възпитаници от Хармални, Берковица, Асеновград, Пловдив, както и две българчета, които са родени и живеят във Франция, заяви Асен Асенов, уредник на самодейността.

Участниците се учат по какъв начин се пеят песните от техните и от други фолклорни области. Ръководител на лятното учебно заведение е проф. Светла Станилова от АМТИИ в Пловдив, а това е 10-тото му издание.

За първи път занятията се организират в Клисура. Сред учениците на пловдивската фолклористка има деца, които за трети и четвърти път вземат участие в лятното учебно заведение. Две от тях са българчетата от Франция.

Занятията са както групови, по този начин и самостоятелни. Обучението на първата група към този момент стартира. То ще завърши в събота с концерт на площада в Клисура.

Лятното учебно заведение по национално пеене се е провеждало на разнообразни места в България, уредниците търсят дребни и уютни градчета, които са измежду красива природа. Идеята е да съчетаят уроците по пеене и опознаването на историята и забележителностите на България.

Кметството В Клисура оказва цялостно подпомагане на децата и младежите. Каним ги прегледат забележителностите на Клисура – Историческия музей, остарялата черква „ Свети Никола “, от където е оповестено Априлското въстание, възрожденските къщи, насочи покана кметица на Клисура Генка Тодорова.

На 12 август стартира втората промяна на лятното учебно заведение, тя също ще приключи с концерт на площада в Клисура на 17 август.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР