Наричат я новата златна треска - стремеж да настигнем Китай

...
Наричат я новата златна треска - стремеж да настигнем Китай
Коментари Харесай

Източногерманският град в центъра на новата златна треска“... за литий

Наричат я новата златна тресчица - блян да настигнем Китай в производството и рафинирането на материалите, нужни за всичко - от компютри до коли: само че дали не е станало прекомерно късно за спасяването на автомобилната промишленост в Европа?

Дълбоко в някогашен източногермански град се крият първите плодове на грандиозния проект на Европейски Съюз за " понижаване на риска " и отвикване от зависимостта от импорт за зелената гражданска война. В Битерфелд-Волфен, на 140 км югозападно от Берлин, една компания построява голяма фабрика, която ще бъде първата в Европа, която ще доставя литий за акумулатори, написа.

В момента тече конкуренция в цяла Европа както за рандеман на сребристобелия мек метал, по този начин и за произвеждане на неговата рафинирана форма, литиев хидроксид - основната съставна част в батериите, които зареждат електрически коли, прахосмукачки роботи и мобилни телефони.

" Всеки желае да получи достъп до литий. Може би по тази причина го назовават " бялото " злато, тъй като е като тресчица за злато ", споделя Щефан Шерер, основен изпълнителен шеф на AMG Lithium.  " Почти няма компания, занимаваща се със първични материали, която да не се занимава с литий. Просто е прекомерно привлекателно ".

Европейски Съюз късно осъзна, че е прекомерно подвластен от Китай за голям брой сериозни първични материали, 16 от които в този момент са изброени от Брюксел като цели в нова индустриална тактика, която би трябвало да отбрани стопанската система на блока и да реализира амбициозната цел за понижаване на чистите излъчвания на парникови газове с най-малко 55% до 2030 година

Зависимостта " изнервя " немските и други европейски производители на коли, чиито вътрешни пазари са застрашени от китайските коли и контрола на Китай върху обработката на литий.
 Един от най-големите фабрики за нуклеарно гориво в Русия
Един от най-големите фабрики за нуклеарно гориво в Русия " налива " милиони в производството на литий

Това е единственият производител на чисти литиеви артикули в Русия

Притеснението е толкоз огромно, че президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен инициира следствие на китайския импорт, на фона на опасения, че огромните производители, в това число Volkswagen и BMW, ще имат проблеми с доставките на електрически коли от Китай.

Но литият като цяло не се добива от Китай, тъй че по какъв начин Пекин е постигнал такава водеща позиция?

Доставките на литий са доминирани от пет страни, като по-голямата част от минерала се добива в Австралия и Чили, само че Китай е този, който взе контрола над суровината и стана преобладаващият снабдител на литий.

" Сега Китай е световният център. Това дава стопански лостове - или, казано по-направо, средствата за икономическа насила ", споделя източник от Европейски Съюз.

Руската инвазия в Украйна сложи тези едностранчиви търговски връзки на фокус.
 Най-голямото находище на литий в света може би е намерено във вулкан в Съединени американски щати
Най-голямото находище на литий в света може би е намерено във вулкан в Съединени американски щати

Според изследването може да има 20 - 40 милиона метрични тона литий в слой от глина

" Литият и редкоземните детайли към този момент заменят газа и петрола в сърцето на нашата стопанска система. До 2030 година търсенето ни на тези редкоземни метали ще се усили петкратно ", предизвести фон дер Лайен предходната година в речта си за положението на съюза през 2022 година " Трябва да заобикаляме да изпадаме в същата взаимозависимост, както при петрола и газа. "

Така че Европейски Съюз се зае да прокара напъните за разширение на зелените технологии със Закона за сериозните първични материали, който беше признат по-рано тази година " за рекордно малко време ", съгласно Питър Хендли, началник на отдела за първични материали в Комисията.

Той смекчава разпоредбите за държавна помощ, с цел да се конкурира със Закона за понижаване на инфлацията на Съединени американски щати и покачва задачите за рандеман в Европа и за преработване на артикули, като телефони, които съдържат литий. Ако всичко върви по проект, това би трябвало да стане правилник в Европейски Съюз този месец. " Това e показателно за равнището на мотивацията ", споделя Хендли.

Преди пътешестване до Латинска Америка, с цел да подписа покупко-продажби за произвеждане на първични материали, Урсула Фон дер Лайен сподели пред кореспонденти, че Европейски Съюз има " 97% взаимозависимост от Китай във връзка с лития ".
 Световен апетит за литий може да настъпи през 2025 година
Световен апетит за литий може да настъпи през 2025 година

През 2021 година светът е създал 540 000 метрични тона литий, прогнозите са търсенето да доближи над 3 милиона през 2030 година

Обратно в Битерфелд

В 20-метрови железни вани за литиеви разтвори, сушилни машини ще създават субстанция, сходна на захарни кристали. Това е единствено един от процесите, които основават крайния пречистен артикул - Произведен в Европейски Съюз литий.

AMG Lithium възнамерява да стартира работа до края на годината и към този момент има поръчки до 2026 година, като търсенето на прясна литиева сол в Европа се чака да нарасне до 500 000 тона годишно до 2030 година
 Литий
Литий

" Планираме да произведем 100 000 тона ", споделя Шерер - задоволително, с цел да обезпечи дейната зареждаща съставна част в 2.5 милиона коли.

Шерер обаче е на мнение, че е значимо Европейски Съюз да понижи зависимостта си от Китай за рафинирани първични материали, само че е изрично на мнение, че не би трябвало да прекъсва връзките изцяло.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР