Наред с външния вид още два фактора са определящи за

...
Наред с външния вид още два фактора са определящи за
Коментари Харесай

Дали сме привлекателни за околните, не зависи само от външността

Наред с външния тип още два фактора са определящи за това дали другите ни харесват.

Казват, че хубостта е в очите на  този, който гледа. И това до известната степен евентуално дава отговор на истината. Но неотдавна учените откриха, че хубостта може да е и в носа и в ушите на гледащия.

Съвместно проучване на седем реномирани университета, измежду които Дрезденският механически университет и Щатският университет на Пенсилвания, потвърди нещо, което е добра вест за мнозина: външността не е единственото, което има значение.

Привлекателността зависи от няколко фактора

Различни сетива са виновни за метода, по който възприемаме близките. Слухът и обонянието са решаващи за това дали отсрещният ни притегля, или не. С други думи, би трябвало да умеем „ да го дишаме “, а неприятният глас на индивида може вечно да скапе усещането от красивата му осанка.

Съзнателно или неумишлено хората събират информация за другите. Това важи освен при избора на сътрудник, само че и за другарствата, в учебно заведение и в университета, при запознанства. Разбира се, няма по какъв начин да съдим от пръв взор за качества като здраве, полова зрялост или репродуктивна дарба.  Има обаче голям брой изходни точки, на които да се опрем и да си съставим мнение. 

Можем да почерпим необикновено богата информация от гласа и миризмата

Впечатляващо е количеството информация, която можем да извлечем единствено от гласа и миризмата на даден човек.  Така да вземем за пример естественият мирис на тялото му ни осведоми за неговата персона, в това число за това дали обича да се постанова, или дали е податлив към експанзия. Можем да си създадем извод и за неговата възраст, плодовитост, генетичната му съгласуемост с нас и, естествено, по телесната миризма някои хора теоретично разпознават роднините си.

Гласът от своя страна дава сведения за прочувственото положение, физическата мощ и други особености на характера. Например студените, егоистични хора имат по-хладен и дистанциращ тембър. Обратно, откритите и любвеобилни хора имат топъл глас, който звучи радостно и живо.

Комбинацията от фактори има по-силно влияние

Образната диагностика потвърждава, че мозъкът реагира по-силно на композиция от дразнители, в сравнение с зрителен или слухов поотделно. Следователно привлекателното лице в комбиниране с прелестен глас се прави оценка по-високо.

Докато мъжете избират дами със мощно изразена женственост както в лицето, по този начин и в гласа, то на дамите харесват по-скоро умерено мъжествените господа. Тоест в случай че един мъж има прекомерно мъжествено лице, дамите не го намират за изключително прелъстителен. Той обаче може да компенсира това с недотам неустрашим глас.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР