Нарастват опасенията, че Русия няма да удължи срока на споразумението,

...
Нарастват опасенията, че Русия няма да удължи срока на споразумението,
Коментари Харесай

Нарастват опасенията за провал на зърнената сделка, която изтича на 17 юли

Нарастват опасенията, че Русия няма да удължи периода на съглашението, подписано с посредничеството на Организация на обединените нации, което разрешава на зърното да излиза от Украйна към други елементи на света, които се борят с глада. Официално то изтича на 17 юли. Корабите към този момент не се насочват към черноморските пристанища на разкъсваната от войната страна, а износът на храни понижава.То беше съпроводено от настрана съглашение за улеснение на доставките на съветски храни и торове, за което Москва упорства, че не се ползва.
Ако договорката не бъде възобновена, това ще се отрази доста на международните цени на храните и на световната продоволствена сигурност за милиони хора по света.
Кейтлин Уелш, шеф на Програмата за световна продоволствена и водна сигурност

Данните обаче демонстрират, че тя изнася големи количества пшеница.Руски публични лица неведнъж декларират, че няма учредения за удължение на съглашението, което предстои на възобновяване в понеделник. То към този момент беше удължено 2 пъти, като последната сделка е за 60 дни вместо за 120 дни, посочени в съглашението. Украйна и Русия са съществени снабдители на пшеница, ечемик, растително масло и други хранителни артикули, на които разчитат страните от Африка, Близкия изток и елементи от Азия. То разреши на Украйна да достави 33 млн. тона зърно, повече от половината от които за разрастващите се страни.Излизането на Русия от договорката ще прекъсне източника на помощ по Световната стратегия по прехраната за страни, застрашени от апетит, в това число Сомалия, Етиопия и Афганистан. 
Страните, които ще са най-застрашени, са тези, които са най-зависими от вноса, с цел да посрещнат потребностите си за продоволствена сигурност. Вносът от други източници евентуално ще бъде по-скъп, в случай че са от по-далечни место по света.
Кейтлин Уелш, шеф на Програмата за световна продоволствена и водна сигурност

Организация на обединените нации води договаряния с Русия за опазване на самодейността, като генералният секретар Антонио Гутериш прикани " всички заинтригувани страни да дадат приоритет на световната продоволствена сигурност ", съобщи неговият представител Фархан Хак.Украйна упорства за световна поддръжка за прекъсване на хранителния шантаж на Русия.Москва твърди, че нейната част от договорката не е стартирала, обвинявайки за това западните наказания. Тя обаче е нараснала износа си на пшеница до най-високите равнища от години насам след огромната годишна продукция. Доставките набъбнаха от 33 млн. тона през 2021 година до 44 млн. тона през предходната година и упованията за 46 млн. за тази. В същото време доставките на Украйна са намалели с към 60% поради войната - от 19 млн. тона през 2021 година до прогнози за към 7-8 млн. тона през тази година - огромен удар за подвластната от селското стопанство стопанска система на страната.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР