Нарастващият брой въоръжени конфликти по света засили дискусията в Европейския

...
Нарастващият брой въоръжени конфликти по света засили дискусията в Европейския
Коментари Харесай

Италия призова ЕС да създаде собствена армия

Нарастващият брой въоръжени спорове по света ускори полемиката в Европейския съюз за основаване на лична войска. Европейски Съюз би трябвало да сътвори лични въоръжени сили, с цел да предотвратява войни и да поддържа мира,  италианският вицепремиер и министър на външните работи Антонио Таяни в изявление за в. " Ла Стампа ".

" Ако желаеме да бъдем миротворци в света, се нуждаем от европейски въоръжени сили. А това е главно изискване, с цел да можем да организираме ефикасна европейска външна политика ", сподели Таяни.

Той изясни, че в свят с огромни политически играчи като Съединени американски щати, Китай, Индия и Русия и с ескалиращи политически рецесии в Близкия изток и Индо-Тихоокеанския регион  " жителите на Италия, Германия, Франция или Словения могат да бъдат предпазени единствено от към този момент съществуваща конструкция, а точно Европейския съюз ".

" Ето за какво общата войска би трябвало да стане съответен факт ", заключи министърът, като акцентира, че този въпрос не може да бъде отлаган повече.

В същото време Таяни призна, че доста страни от Европейски Съюз ще се опълчват на сходна промяна, само че съгласно него без обща войска европейските страни ще останат  " безпомощни врабчета в свят, в който летят орли ".

В отговор на журналистически въпрос подготвен ли е Европейският съюз за война, министърът акцентира, че общите въоръжени сили са нужни за  " поддържане на мира, наблюдаване и въздържане ".

Въпросът за основаването на войска на Европейски Съюз се разисква не първа година. Френският президент Еманюел Макрон говори за това през 2018 година Малко откакто Русия стартира война в Украйна, висшият комисар на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и сигурността Жозеп Борел заяви, че съюзът се нуждае от европейски въоръжени сили, с цел да подсигурява сигурността.

Основната спънка е, че концепцията за европейска войска допуска по-голяма концентрация на Европейски Съюз, а също по този начин частично влиза в спор с НАТО. Бившият началник на полското Бюро за национална сигурност Станислав Козей назова единната войска на Европейски Съюз фантазия: с цел да се реализира тя,  " първо би трябвало да се появи някой, който да взема решенията, крал или император, и по-късно неговата войска, а не противоположното ".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се притесняваше, че армията на Европейски Съюз може да отслаби алианса:  " Всеки опит да се основат паралелни структури, да се дублира командната система единствено ще отслаби общия ни капацитет за съдействие. "
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР