Нараства търсенето на ваканционни имоти в курортите и на къщи

...
Нараства търсенето на ваканционни имоти в курортите и на къщи
Коментари Харесай

Расте търсенето на жилища в курортите

Нараства търсенето на ваканционни парцели в курортите и на къщи в обитаеми места покрай границите на страната, демонстрират данни на Агенцията по вписванията. Най-голям растеж на покупко-продажбите с парцели през първото тримесечие на годината по отношение на същия интервал на предходната има в региона покрай границата с Гърция. Но растеж на осъществените покупки има и в селища край границите с Турция, районен съд Македония, Сърбия и Румъния, както и в планински и морски курорти.

През първото тримесечие на годината максимален растеж на покупко-продажбите има в службата по вписванията в Ивайловград. От януари до март 2023 година там са регистрирани 34 покупки на парцели, което е нарастване със 143% по отношение на същия интервал на предходната година, демонстрират данни на Агенцията по вписванията. Ивайловград е край границата с Гърция, само че е близо и до границата с Турция.

Много огромен растеж има и на покупко-продажбите с парцели в региона на Свиленград. За три месеца в службата по вписванията в града са регистрирани 345 покупко-продажби, което е нарастване с 16,6% на годишна база. Свиленград също е покрай границите с Гърция и Турция.

Жилища на юг от Кърджали купуват най-вече хора, които изкарват пари с работа в чужбина. След няколко години работа зад граница хората от района могат да купят къща за околните си, които живеят в България. Някои пък купуват къщи с концепцията, че след години ще се върнат в родината. В службата по вписвания в Ардино за три месеца са регистрирани 29 покупко-продажби с парцели, което е нарастване със 107% на годишна база. Ардино е на второ място по растеж на покупките на парцели след Ивайловград.

В службата по вписванията в Златоград единствено за три месеца са регистрирани 31 покупко-продажби, което е растеж с 24% по отношение на същия интервал на предходната година. Златоград също е покрай гръцката граница. Ако човек има къща в региона може единствено за няколко часа да стигне до гръцкото море. Освен това в Златоград има доста хубави остарели къщи и прелестна природа.

В региона на Гоце Делчев също има огромно търсене на парцели. Само за три месеца в службата по вписванията в града са регистрирани 361 покупко-продажби, което е растеж с 11,4% на годишна база. В Момчилград пък са регистрирани 121 покупки на парцели, което е нарастване с 11 на 100.

В службата по вписванията в Елхово, което е покрай турската граница, за три месеца са регистрирани 193 покупки на парцели, което е растеж с 31,3% на годишна база. В Тополовград също има нарастване на продажбите, въпреки и да е по-малко - с 3,7%.

Раздвижване на пазара на парцели има и в региони край другите граници на страната. Например в Трън, който се намира край границата ни със Сърбия, за три месеца има 44 покупко-продажби, което е нарастване с 91,3% на годишна база. В службата по вписванията в Кюстендил има растеж на покупко-продажбите с 6,9% и за три месеца са регистрирани 342 продажби. Увеличение на покупките на парцели има и в Оряхово (+6,2%) и Свищов (+10,6%), които са на река Дунав.

Освен в региони край границите, растеж на покупко-продажбите с парцели има и в редица курортни селища. Например в службата по вписванията в Разлог единствено за три месеца за регистрирани 660 покупко-продажби, което е растеж с 11,3% на годишна база. В Разлог записват и покупко-продажбите с парцели в Банско, Добринище и село Баня. В Смолян пък, където записват и покупко-продажбите в Пампорово, има 251 продажби на парцели за три месеца, което е растеж с 21,8%. В Девин нарастването на покупките на парцели е с 15,3% до 83 покупко-продажби за едно тримесечие.

От морските курорти максимален е растежът на записаните покупко-продажби в службата по вписванията в Несебър.

От морските курорти максимален е растежът на записаните покупко-продажби в службата по вписванията в Несебър, където записват и продажбите в Слънчев бряг - за три месеца покупко-продажбите са 1524, което е нарастване с близо 6 на 100. Несебър е на четвърто място по брой на осъществените покупко-продажби след София, Пловдив, Варна и Бургас.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР