Нараства натискът в САЩ върху министъра на търговията Уилбър Рос,

...
Нараства натискът в САЩ върху министъра на търговията Уилбър Рос,
Коментари Харесай

Министърът на търговията на САЩ е под натиск заради бизнес връзки с "вътрешния кръг" на Путин

Нараства натискът в Съединени американски щати върху министъра на търговията Уилбър Рос, упрекван от демократите, че не е уведомил за вложенията си в съветска компания съсобственост на глобени съветски предприемачи, свързани с президента Владимир Путин. Сенаторът от демократите Ричард Блументал и други представители на партията приканиха и за следствие на връзките сред Рос и посочения като шурей на Путин Кирил Шамалов.

Името на Рос се появи като част от второто по мащаб (след Досиетата от Панама) приключване на поверителни документи разкрива по какъв начин някои от най-богатите и известни хора на планетата, корпорации и държавни глави са изнасяли и изцяло законно не са записали пред данъчинте управляващи парите си в сметки по английските острови с офшорен статут.

Според документите Рос е вложил посредством компании в офшорни зони в основаната във Англия Navigator Holdings, която печели милиони, пренасяйки нефт и газ за най-големия си клиент, " Сибур ". Един от основните акционери в последната, доближеният на Путин Генадий Тимченко (чиято компания " Стройтрансгаз " известно време беше измежду акционерите в консорциума за създаване на " Южен поток " ), е глобен от Съединени американски щати поради дейностите на Русия в Украйна. Обект на наказания е и газовата компания " Новатек " на Леонид Михелсон, който има мажоритарен дял (50.2%) в " Сибур. "

От " Сибур ", в която акционер е Кирил Шамалов (3.9%), апетитен от " Блумбърг " и " Форбс " за шурей на съветския държавен глава, са направили обилни заплащания към компания на Рос. Шамалов, женен за Екатерина Путина, не е в листата на глобените за разлика от татко си Николай - съобственик на банка " Россия ". Рос пък е обвързван с компанията посредством други компании, регистрирани на Каймановите острови.

Делът му в Navigator Holdings e информация, която той не е излагал до момента пред Конгреса и не е споменавал на чуването си, преди да заеме министерския пост. Връзката му с част от компаниите на Каймановите острови е публично притежание, защото е споделена с Конгреса. Проблемът е във опцията за спор на ползи, както и в възможните връзки със глобени от Съединени американски щати съветски физически и юридически лица. Интересът към тематиката е огромен и поради " съветското следствие ", което тече сега за вероятни връзки сред лица от предизборния щаб на президента Тръмп и Москва.

Какво споделят Рос и " Сибур "

Министерството на търговията на Съединени американски щати упорства, че той не е направил нищо нелегално и не е срещал никого от глобените. За Би Би Си (чиято продукция " Панорама " е измежду участниците в обработката на масива " Досиетата от Рая " ). Според институцията Рос е в тясно съдействие с " представители по въпросите на етиката на комерсиалното министерство, с цел да подсигурява най-високите етични стандарти. " Министерството прибавя, че Рос " като цяло поддържа глобите на администрацията против съветски и други юридически лица. "

По-късно Рос сподели за Би Би Си и американската телевизия Си Ен Би Си, че " няма нищо неправилно в това Navigator да е обвързвана със " Сибур ", " а и нищо неправилно не се е случило, защото последната компания не попада в листата на глобените.
Самата " Сибур " сподели в известие в понеделник след обяд, че е " сюрпризирана от политическия привкус " на изявленията за бизнеса ѝ в някои медии. Според изказването сътрудниците в компанията са създали " всички вероятни инспекции ", с цел да ревизират дали връзките с Navigator Holdings нарушават глобите. Подобни нарушавания " не са открити ".

Какво значат връзките на Рос за Тръмп

Според Би Би Си връзките сред основаната от Рос компания WL Ross & Co и Navigator Holdings са близки, а организация " Блумбърг " споделя, че висшето управление на последната компания го е поздравило за номинацията му като министър на търговията в нюйоркски ресторант, вечерта, когато името му е било оповестено обществено. Агенцията твърди още, че Рос е споделил на изпълнителния шеф на Navigator: " Американската стопанска система ще пораства, а Navigator ще има изгоди от това. " Клиент на компанията, обвързвана със " Сибур ", е PDVSA - държавната петролна компания на Венецуела, глобена тази година.

Отвъд подтекста на " съветското следствие " информацията за Рос няма директна връзка с Тръмп. Същевременно връзките сред двамата предхождат връзките на Рос с съветски предприемачи. Милиардерът с вложения в голям брой компании по света влезе в екипа на Тръмп тази зима и си сътрудничи тясно с него в оформянето на комерсиалната му политика, отбелязва " Ройтерс ".

Рос и Тръмп се познават от близо четвърт век. Според биографа на Тръмп Дейвид Кей Джонсън Рос е бил основна фигура в напъните да задържи настоящия президент в бизнеса, когато казиното му " Тадж Махал " в Атлантик Сити банкрутира. Джонсън написа, че Рос е видял " цената в името на Тръмп... в случай че не беше Уилбър Рос, Доналд Тръмп нямаше да е в Белия дом. "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР