Нараства броят на заразените с коронавирус в Европа и света.

...
Нараства броят на заразените с коронавирус в Европа и света.
Коментари Харесай

Нови правила за влизане в Германия, извънредна ситуация в Мадрид, Лондон* пред блокади

Нараства броят на инфектираните с ковид в Европа и света. Според статистиката на СЗО, която се базира единствено на публично доказани данни, предоставяни от страните - най-вече инфектирани с ковид има в Съединените щати, следвани от Индия, Бразилия и Русия.

Редица страни в Европа разгласи рекорден брой инфектирани за последните 24 часа.

Нови правила за влизане в Германия

В Главна дирекция " Гранична полиция " е получена информация от Федералната полиция с разпоредбите за влизащите в Германия пасажери по отношение на COVID-19, оповестяват от " Гранична полиция ".

Според тези правила при идване в Германия от чужбина по суша, море или въздух, идвайки от високо рискова зона през последните 14 дни преди идването си, жителите са законово задължени при идването си да отидат непосредствено у дома или на друго място за настаняване и да останат там непрекъснато за интервал от 14 дни /под карантина/.

За високорискова зона се смята страна или регион отвън Германия, където съществува висок риск от SARS-CoV-2 зараза по време на идването в Германия. Институтът " Роберт Кох " непрекъснато актуализира листата с високо рискови зони на следния линк -

Това е регламентирано в немското законодателство и се глоби като административно нарушаване с санкция. Законът задължава жителите да уведомят съответните здравни управляващи за адреса си в Германия, на който ще обитават. За да създадат това би трябвало да употребяват предоставената им от превозвача пътническа карта за местонахождение. Изпълнението на карантинните условия се следи от съответните здравни управляващи, връзка с тях онлайн е на адрес:

Ако жители са били във високорискова зона в интервал от 14 дни преди идването им, при идване от тях се изисква законно да дават доказателство, че са били тествани за ковид SARS-CoV-2 по искане на съответния здравен орган или различен орган, избран от страната. Като опция, би трябвало да се подложат на такова тестване, в случай че бъдат помолени да го създадат. Гражданите могат да бъдат тествани гратис в границите на 10 дни след идването им от високо рискова зона, даже в случай че това не им бъде поискано. Запазването на ред за тест става на горещата линия за здравно обслужване - телефонен номер 116 117.

Дори в случай че резултатите от теста са негативни, законово се изисква неотложно жителите да се свържат с локалните здравни управляващи при развиването на типични признаци на коронавирусна зараза SARS-CoV-2 (задух, новопоявила се кашлица, нараснала температура или загуба на вкус/мирис ) в границите на 14 дни от идването на лицата.

Меркел предизвести, че обстановката може да излезе отвън надзор

Канцлерът на Германия Ангела Меркел предизвести през днешния ден, че разпространяването на ковид в страната може да излезе от надзор, в случай че районите с повишаващи се равнища на инфекцията не вземат по-твърди ограничения, оповестиха международните информационни организации.

След видеоконферентна среща с кметовете на 11-те най-големи немски града тя сподели, че в случай че здравните органи бъдат лишени от опцията да наблюдават веригите на предаване на вируса, той ще се популяризира безотговорно. Канцлерът приветства връщането на ограничаващи ограничения в някои градове, в това число Берлин, и похвали управляващите в Мюнхен за това, че са потвърдили по какъв начин посредством носене на маски и ограничавания в общуването може да бъде забавено разпространяването на болестта.

" Броят на инфектираните може да се повишава, само че ние напълно не сме безпомощни ", съобщи Меркел. Днес федералните здравни управляващи оповестиха за 4516 новозаразени за последните 24 часа, с което броят им в Германия става 314 660.

Канцлерът заяви, че се е договорила с кметовете за налагане на по-строги рестрикции върху публичния живот, в случай че бъде премината бариерата от 50 нови случая на 100 000 поданици седмично. Тя добави, че кметовете ще могат да търсят експертна помощ от Института " Роберт Кох " и Бундесвера, в случай че в техните градове седмичният растеж от нови случаи надвиши 35 на 100 000 поданици.

Ограниченията може да включват по-строги правила за носенето на маски, числеността на частните събирания и покупките на алкохол. Меркел акцентира, че за нея най-важното е да бъде предотвратено затваряне на стопанската система и обществото, както бе направено напролет.

След две седмици канцлерът и кметовете още веднъж ще обсъдят настоящата обстановка и дали ограниченията са били ефикасни.

Извънредно състояние в Мадрид

Испанските управляващи потвърдиха през днешния ден с декрет въвеждането в област Мадрид на изключителна обстановка, включваща частичното затваряне на испанската столица и покрайнините й, което през вчерашния ден бе анулирано от мадридски съд, предадоха Франс прес и ТАСС.

" Трябва да вземем тези ограничения, с цел да защитим здравето на мадридчани " и да не позволим внезапно увеличение на броя на инфектираните и в останалата част на страната, съобщи здравният министър Салвадор Иля на конференция след изключително държавно съвещание. " Правителството реши да разгласи изключителна обстановка ", сподели той. Такъв режим режим може да бъде разгласен от кабинета за период от 15 дни. За да бъде продължен, е належащо единодушието на Народното събрание.

Решението на лявото държавно управление на Педро Санчес бе взето макар ожесточената опозиция на районното държавно управление на Мадрид, водеща роля в което има опозиционната на национално ниво консервативна Народна партия.

" Премиерът на самостоятелната област Мадрид реши да не подхваща нищо ", съобщи Иля, имайки поради Изабел Диас Аюсо, която до последно се опитваше да убеди централното държавно управление да не афишира изключителна обстановка.

Чрез налагане на изключителна обстановка испанските управляващи ще могат да наложат карантинни ограничения в обитаемоте места с високи равнища на разпространяване на на ковид - ще бъдат въведени ограничавания за влизане и излизане от столицата и още девет прилежащи обитаеми места от област Мадрид, което ще засегне повече от 4,5 милиона души, отбелязва ТАСС.

Броят на новите случаи на заразяване с ковид в Швейцария и Лихтенщайн набъбна с рекордните 1487 за един ден, съобщи Ройтерс, като цитира швейцарската организация за публично опазване на здравето.

Общият брой на инфектираните е 60 368, покачване по отношение на 58 881 през вчерашния ден. Броят на умрелите набъбна с трима за последните 24 часа, като доближи 1794.

Швейцария заяви за първия доказан случай на заразяване с ковид в края на февруари. На 23 март дневният брой на новозаразените доближи рекордните 1456 случая, а на 1 юни доближи най-ниското си ниво - единствено трима души, напомня Ройтерс.

Неизбежни са новите Сovid-блокади в Лондон

Кметът на Лондон Садик Хан съобщи в петък, че новите ограничавания и блокади в Лондон са " неизбежни " и че в случай че Лондон премине от " първо на второ равнище на пандемична опасност ", ще има възбрана за разбъркване на семействата.

" Разпространението на вируса се форсира във всяка част на Лондон и това, което не желая, е хората, живеещи в един квартал, да изпадат в блаженство... в случай че коронавирусната болест не е толкоз публикувано в техния квартал ", уточни Хан, само че добави, че всички решения ще зависят на срещи идната седмица като част от " развой на ескалация ".

" Ще имаме всички данни и варианти пред себе си, преди да вземем решение ", акцентира той.

Неговото изявление е реалност, откакто ден по-рано броят на новозаразените с Covid-19 в Обединеното кралство скочи с цели 17 540 до общо 561 815 от началото на пандемията.

Армията на помощ в Словакия

Словакия записва през днешния ден следващ дневен антирекорд на новите случаи на ковид, което принуди управляващите да изискат от армията да помогне на здравните чиновници и да предупредят за въвеждане на по-строги рестрикции на публичния живот, съобщи Ройтерс.

Министърът на защитата Ярослав Над съобщи, че близо 1500 военнослужещи ще бъдат командировани в помощ на здравната система. Първоначално 267 от тях ще бъдат разполагаем на здравните управляващи през уикенда, с цел да оказват помощ за следене на контактите на инфектираните с ковид.

Словакия регистрира през днешния ден 1184 новозаразени с ковид за денонощие, оповестиха управляващите, с което общият брой на инфектираните в страната с население 5,5 милиона души доближи 16 910. Към днешна дата смъртните случаи са 57, а приетите в болница с Ковид-19 - 370.

" Започвам да се безпокоя дали взетите ограничения могат да бъдат ефикасни при толкоз забележителен растеж на инфектираните ", сподели на конференция министър председателят Игор Матович.

Здравният министър Марек Крайчи съобщи, че базовото репродуктивно число за разпространяването на болестта е към 1,4, което значи удвояване на новите случаи за седмица.

Словашките управляващи към този момент заобиколиха въвеждането на обща карантина, само че вкараха наложително носене на маски в закрити публични пространства, ограничиха броя на клиентите в магазините, разпоредиха заведенията за хранене и питейните заведения да затварят в 22.00 ч. и ограничиха броя на участниците в спортни и публични прояви.

Рекорди в Швейцария

Броят на новите случаи на заразяване с ковид в Швейцария и Лихтенщайн набъбна с рекордните 1487 за един ден, съобщи Ройтерс, като цитира швейцарската организация за публично опазване на здравето.

Общият брой на инфектираните е 60 368, покачване по отношение на 58 881 през вчерашния ден. Броят на умрелите набъбна с трима за последните 24 часа, като доближи 1794.

Швейцария заяви за първия доказан случай на заразяване с ковид в края на февруари. На 23 март дневният брой на новозаразените доближи рекордните 1456 случая, а на 1 юни доближи най-ниското си ниво - единствено трима души, напомня Ройтерс.

Абсолютен връх в Русия

В Русия беше регистриран безспорен връх на заболеваемостта от ковид от началото на пандемията - повече от 12 100 нови случая през миналото денонощие.

Предишният връх от над 11 600 инфектирани беше регистриран на 11 май.

Лидер по разпространяване на коронавирусната зараза остава Москва с над 3700 нови случая за денонощие. От през днешния ден в столицата се вкарват нови ограничавания.

До 28 октомври се стопират преференциалните карти за пътешестване в градския превоз на пенсионерите, а до 18 октомври - на учениците. Тогава завършва есенната почивка.

Все по-вероятно е прекосяването на учебните заведения към отдалечено образование още от идващия ден. Междувременно от Научен център по вирусология и биотехнология " Вектор " в Новосибирск оповестиха, че на 15 октомври ще бъде записаната разработваната от тях втора съветска ваксина против Covid-19.

Първата, основана в Националния проучвателен център по епидемиология и микробиология " Гамалея ", получи публична регистрация на 11 август - преди началото на третия финален стадий на клиничните проучвания.

Румъния обмисля нови ограничавания


Румънският здравен министър Нелу Татару съобщи през днешния ден, че досега след обработката на 11 000 теста в границите на разбор на серумни проби е открито, че степента на имунизираност по отношение на новия ковид е 4,6 %, оповестява телевизия Диджи 24.

" Събрани бяха 17 000 серумни проби. От тях бяха обработени 11 000. До момента степента на имунизираност е 4,6 % ", съобщи министърът.

Същевременно президентът Клаус Йоханис посети през днешния ден Националния институт за публично здраве и насочи апел към румънците да съблюдават прецизно противоепидемичните ограничения.

" Препоръчвам да носите маска от самото начало, когато сте отвън дома ", съобщи президентът, откакто през днешния ден бе регистриран нов рекорден брой новозаразени в страната.

Той добави, че може да бъдат въведени ограничавания във връзка с събития от частен темперамент като сватби и кръщенета, само че означи, че няма аргументи за отсрочване на плануваните за декември парламентарни избори.

" Не имам намерение да се връщаме към изключителното състояние. Има ограничения, които може да имат положителни резултати. Не е належащо да затваряме цялата страна, няма потребност от изключително състояние ", посочи Йоханис.

През последното денонощие в страната бяха регистрирани рекордните 3186 нови случая на ковид, 52 души починаха, а 613 се намират в интензивни отделения.

Редица окръзи и обитаеми места, в това число и Букурещ, още веднъж вкараха ограничавания, като затвориха питателните и питейните заведения, игралните зали, театрите и кината. Увеличава се и броят на учебните заведения, които минават към онлайн образование.

Черната статистика от началото на пандемията

Над 36,5 милиона случая на заразяване с новия ковид са били регистрирани по света от началото на пандемията, заяви организация Франс прес, като се базира на събрани от нея публични данни към 11 ч. по Гринуич (14 ч. българско време).

Вирусът е предизвикал гибелта на минимум 1 063 346 души. Над 25,3 милиона индивида са се възстановили, откакто са прекарали болестта.

Вчера бе обявено за общо над 355 хиляди нови случая на болест и 6408 умряли по света.

Най-тежко засегнатият от пандемията район са Латинска Америка и Карибите, с близо 365 хиляди умряли при над 9,93 милиона случая на заразяване.

Съединените щати са най-пострадалата страна, като са преди всичко в света по брой инфектирани и умряли, с близо 213 хиляди умряли при над 7,6 милиона регистрирани инфектирани. Следват Бразилия (почти 149 хиляди умряли при 5,028 милиона заразени) и Индия (над 106 хиляди умряли при повече от 6,9 милиона заразени).

Перу е преди всичко по най-вече смъртни случаи на 100 000 поданици (100). Втора е Белгия (87), а третото място си поделят Боливия, Бразилия и Испания (по 70).
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР