Нараства броят на хората в световен мащаб, които търсят растителни

...
Нараства броят на хората в световен мащаб, които търсят растителни
Коментари Харесай

Най-добрите заместители на месото

Нараства броят на хората в международен мащаб, които търсят растителни заместители на месото. Причините за подобен избор са от друго естество - здравословни, екологични, етични.

Броят на веганите и вегетарианците се е нараснал най-много под въздействие на веган модата, притокът на храни от такова естество и етични аргументи, които са необятно рекламирани. Наред с тях се появи и нова група последователи на понижаване на потреблението на месо, наречена флекситарианци. Тези хора се стремят да понижат приема на месо и млечни артикули, живеейки в по-плътна естетика с природата, с цел да запазят нейните запаси.

Поради тези съображения растителната опция на месото заема 11 % от цялостната продажба на месо и месни артикули, риба и мляко и неговите артикули.

Растителните други възможности на месото нарастват непрестанно и към този момент може да се приказва за ранглисти, определящи най-хубавите и известните измежду тях. Всеки, който се интересува от тази алтернатива в хранителния си режим е добре да ги познава, с цел да избере най-добре уравновесената хранителна диета за себе си.

Тофу

Тофу е храна, която е прекомерно добре позната, с цел да се нуждае от съществено показване. Тя се е зародила в Азия и е пренесена оттова и в западния метод на хранене. В източните кухни то има дълга традиция. Има разнообразни митове за появяването на тофуто измежду храните - от случайността, до приноса на китайски готвач, основал бяло твърдо вещество от смесването на водорасли нигари със соев сок.

 тофуто е отличен сурогат на месото

Тофуто се приема за най-хубавият източник на протеини от растителен генезис. Това се дължи на наличието на всички есенциални аминокиселини, антиоксиданти и флавоноиди в него. Те идват от изходния артикул - соята. При производството тофуто в допълнение се обогатява с калций, който се приема от тялото сходно на млякото. Каква е хранителната стойност на създаденото тофу зависи от определените соеви зърна, които имат друга хранителна стойност.

В общи линии тофуто съдържа 125 килокалории, 2. 3 грама въглехидрати, 12 грама протеини, 7. 5 грама мазнини в 100 грама тофу.

Има разнообразни типове тофу - класическо, опушено, с билки, зеленчуци, маринати и други. С другите типове се подготвя необикновено многообразие от ястия.

- мекото бяло тофу е уместно за кремове и сосове. То замества изцяло киселото мляко и изварата;

- овкусените типове тофу са добра алтернатива при пържените зеленчуци, супите и салатите;

- може да се изпече тофу в тиган, като се овкуси със сол и куркума;

- няма потребност от готвене, може да се хапне като добавка към сандвич или салата от зеленчуци.

Темпе

Произходът на тази храна е от Индонезия. Там се употребява от стотици години, само че чак през ХХ век е намерено за европейската кулинария. На процедура това е тофу, което е ферментирало. Към накиснати и сварени соеви зърна се прибавя заквасена просвета под формата на мухъл. Ферментацията предава на темпето напълно нови вкусови качества.

Този артикул съдържа повече фибри, протеини, витамини и минерали от класическото тофу. Калцият, желязото и витамините от група В са в обилни дози при тампето. Антиоксидантите и здравословната бактерия, която съдържа, поддържа здравето на чревния тракт.

В 100 грама темпе се съдържат 192 килокалории, 20. 3 грама протеини, 7. 6 грама въглехидрати, 8 грама мазнини.

Тъй като темпето е с по-силен усет от тофуто, то намира приложение във от ден на ден предписания.

- може да се направи елементарен сандвич с самун и темпе;

- маринованото и печено на фурна темпе е същинско кулинарно изкушение;

- може да се изпържи или изпече на грил;

- вегетарианският бургер с темпе се харесва на всеки веган.

Сайтан

Сейтанът е още една азиатска, по-точно китайска храна. Будистките монаси го консумирали вместо месо. Тази храна се прави от пшеничен протеин. Смесват се брашно и вода, оставят се да престоят. Тестото се потапя във вода и се измива, до момента в който замязя на гъба. То към този момент не съдържа въглехидрати, а е останал единствено чист протеин - глутенът.

Хранителната стойност на 100 грама сейтан е 107 килокалории, 17. 9 грама протеини, 9. 5 грама въглехидрати, 8 грама мазнини.

Сейтанът наподобява на месото. Може да се подготви по този начин, както подготвяме месо.

- маринован сейтан може да се запържи в тиган със зеленчуци;

- може да се подготвят пържоли или зеленчукови шишчета;

- ако се изпече на грил, има хубава хрупкава коричка;

- добавка е към сандвичите, бургерите и тортилите.

Джакфрут

С това необичайно име се назовава тропически плод с индийски генезис. Защо плод е в този лист? Заради неутралния му усет. При разсичане той наподобява на месо.

Разликите от месото идват от хранителната стойност на плода. В него няма доста протеини. Съдържа обаче фибри, витамини А и С, калий, бета -каротин, лутеин и други антиоксиданти.

За да може джакфрутът да засити тялото, към него е добре да добави темпе, сайтан или тофу.

 джакфрутът е добър сурогат на месото

В 100 грама от тази храна се съдържат - 95 килокалории, 1. 7 грама протеини, 23, 3 грама въглехидрати, 6 грама мазнини.

- в хранителната диета този плод може да се употребява нарязан като месото;

- с маринати и сосове прави отличен тандем, тъй като има безпристрастен вкус;

- изпечен на тиган е добра съставна част на сандвичи, бургери, тортили и супи.

Соево месо

Не бива да настъпва комплициране, в случай че на етикета написа обезводнен соев протеин. Това е соево месо. Прави се от обезмаслено соево брашно с малко въглехидрати и доста протеини и фибри. Намира се под формата на паста, кубчета, резенчета. В него няма вода и по тази причина трайността му е огромна. От основаването си в Америка бързо се трансферира и в Европа и е обичана храна на веганите.

В 100 грама соево месо се съдържат 327 килокалории, 51. 4 грама протеини, 33, 9 въглехидрати, 1. 2 грама мазнини.

Това самобитно постно месо може да се употребява на кубчета и да се добави в ястието. Там то набъбва и замязва на части месо. Добре е да му се сложат подправки, тъй като има слаб усет. Възможностите му са като на всяко месо.

- добре се получава печено със зеленчуци и гъби;

- към сос или супа;

- може да се подготви типичен гулаш, само че със соево месо;

- вегетарианските кюфтета с него припомнят доста на познатите от същинско месо.

Добре познати растителни други възможности на месото

Към растителните други възможности на месото би трябвало незабавно да прибавим бобовите култури, варива като леща, нахут, фасул, авокадо, ядки и други добре познати растителни храни. Всички те съдържат по-малко холестерол и наситени мазнини от самото месо и понижават риска от сърдечни болести, диабет, заболявания на кръвоносните съдове.

Тези храни имат по-щадящо деяние за околната среда, по-нисък риск от заразяване с рискови бактерии и обезпечават многообразие в храната.

Тези хранителни артикули обаче лишават тялото от витамин В12, калций и желязо. При производството им някои компании прибавят прекалено много сол, която вреди на тялото.

Това постанова неналичията да се набират от други храни, което значи хранителната диета зорко да се следи. Когато се залага на някой сурогат, постоянно би трябвало да се вземе поради задачата, сложена пред хранителната диета, с цел да се обезпечи уравновесено и потребно хранене, отговарящо на потребностите на организма.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР