Напук на климатичните промени и повишаващото се морско равнище многобройни

...
Напук на климатичните промени и повишаващото се морско равнище многобройни
Коментари Харесай

Острови растат, въпреки че морското равнище се вдига

Напук на климатичните промени и повишаващото се морско ниво многочислени острови в Тихия океан са нарастнали през последните 60 години, вместо да се смалят.

Това е резултатът от проучване, който опонира на всички упования, оповестява New Scientist. Пол Кенч от университета в Оукланд и Артър Уеб от Комисията по науки за Земята на островите Фиджи сравнили фотоси от 50-те години на предишния век и настоящи сателитни фотографии на 27 острова в Тихия океан. Установили, че единствено 4 от тях са станали по-малки. Останалите 23 са запазили размерите си или са ги нараснали.

В считаната за изключително застрашена страна Тувалу, чиято суша на никое място не е по-висока от 5 м над морето, 7 от 9-те атола са пораснали, един с цели 30%. За същия интервал морското ниво се е повишило със 120 мм.

Решението на загадката съгласно Уеб е материалът, от който се състоят островите. Те са коралови, заобиколени от рифове. И защото коралите са живи организми, непрестанно създават нов материал. Затова островите порастват.

Рифовете пречат и на отнасянето на наносите, които водите докарват. Уеб дава за образец урагана Бебе, който през 1992 година е насложил 140 ха седименти на един от рифовете в Тувалу. Така островът е пораснал с 10%.

27-те острова са дребна част от всичките в Тихия океан. Но изследването демонстрира, че повишението на морското ниво не заплашва безусловно такива острови. “Досега постоянно се е считало, че щом морското равнище се подвига, островите там ще потънат и ще се удавят. Но това не става. Нивото се покачва и островите реагират на това ”, споделя Кенч.

Но в случай че водното ниво се покачва по-бързо, е допустимо отлагането на седименти да се окаже незадоволително, с цел да отбрани островите, предизвестяват създателите на проучването.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР