Напрежението заради неприетите деца в яслите и детските градини в

...
Напрежението заради неприетите деца в яслите и детските градини в
Коментари Харесай

Няма липса на места – мнението на една директорка на детска градина

Напрежението поради неприетите деца в яслите и детските градини в София надалеч не е стихнало. Следващият митинг на родителите е плануван за 4 юни. Ще стартира пред Столична община към 18:30 ч., а по-късно шествието ще се придвижи към Орлов мост. Движението ще се блокира. 

" Ще протестираме до момента в който Следствен отдел към окръжна прокуратура не обезпечи място и за последното неприето дете ", се споделя в апела.

Каква е повода за дефицитът тук-там – дали се раждат повече деца в София, или може би хиляди деца от провинцията " атакуват " града? Проблемът е абсурден на фона на демографската рецесия.

През последните години се резервира устойчивата наклонност, че в София се раждат към 13 000 деца на година, а смъртността се усилва. Тя е към 15 000 души, а през 2020 г. в столицата са умряли над 17 700 души. През последните 30 година има негативен натурален приръст, като се изключи 2009 година За да се резервира популацията в София, каквото е сега, на година би трябвало да се раждат по 20 000 деца.

Обяснението, че хора от други обитаеми места са пристигнали в столицата и по тази причина има дефицит от дълго време " издиша " и даже разгневява родителите, чиито деца са останали отвън класирането. 

Родителите на всички деца, които вземат участие в класирането, са регистрирани в София.

Да не забравяме също, че през миналата година има и 15 000 души, които са се изселили от столицата. От това следва, че натискът не би трябвало да е толкоз огромен. На фона на строителството на детски градини от 2018 година местата в тях понижават. Причина за това е новият аршин за броя на децата в групите, който залага групите да са по-малобройни. 

През тази година претендентите за детски градини са били 22 445. От тях 2285 към този момент са признати, само че аплайват за места, които евентуално са по-удобни за тях.

От общия брой деца едвам 1000 не са родени в София.

Най-голям е дефицитът тук-там в районите  " Лозенец ", " Триадица "  и " Витоша ". Едно спорно телевизионно интервю обаче наостри така и така опънатите до прекаленост нерви на родителите. В ефира на bTV директорката на 95 ДГ " Омайниче " регион " Люлин " Мая Гергова съобщи, че в един от най-големите квартали на София дефицит на детски градини няма.

В на 95 ДГ има 46 места в яслени групи и 170 в градинските групи. " От тези 170 места все още за второ класиране имаме пет свободни за родените през 2020 година и общо седем за родени през 2018 година и 2017 година Тази година се следи наклонността за децата от първа до четвърта предучилищна група да има свободни места ", изясни Гергова.

По нейни данни при 5 и 6-годишните в Люлин изобщо няма дефицит. При 4-годишните има към 20 неприети деца, само че при 3-годишните има даже 40 свободни места, което би трябвало да значи, че наблюдаваме излишък тук-там в детските градини. В квартала се строят и три нови детски заведения.

Шансът за влизане в детска градина в регионите " Лозенец ", " Триадица "  и " Витоша "  е еднакъв на шанса да спечелиш от тотото.

В Люлин и в северните квартали обаче към този момент имало градини, които не съумяват да запълнят броя си. Тази информация незабавно беше опровергана от родителите в най-големите фейсбук групи за ясли и детски градини. Според тях информацията на Мая Гергова е откровена неистина.

" В Люлин за 2 места бяхме 27 претенденти, в другата градина за 1 място бяха 22 ", показва майка на дете.

Други родители припомнят, че казусът надалеч не касае единствено трите упоменати най-проблемни региони:  " При нас в Младост имаше 3 свободни места за ясла и 2 деца с по 14 точки. "

" 75 деца с 13 точки се бореха за едното място... "

" Децата с 13 и 14 точки действително не са се борили, тъй като въобще не стигнаха до лотарията ", показва трети родител. 

" В 31 СДЯ в Красно село – 4 свободни места, 1 дете с 15 точки и 155 с 13 точки т.е. за 1 място 50 деца, ма кой ги брои. И това бяха единствените свободни места за набор 2019 за целия регион. "

Коментарите и на останалите родители са все в този звук. Затова и митингът на 4 юни се чака да събере доста недоволни родители, които не са съгласни децата им да нямат право на държавната услуга, която е налична за други – за тези с повече точки и за късметлиите от жребия. 

 
" Абсолютна срамотия! "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР