Напрежението продължава въпреки помирителната среща на управляващата коалиция. Кандидатът за

...
Напрежението продължава въпреки помирителната среща на управляващата коалиция. Кандидатът за
Коментари Харесай

Хърсев: Изборът на шеф на БНБ касае политически борби, Каримански отговаря на критериите

Напрежението продължава макар помирителната среща на ръководещата коалиция. Кандидатът за шеф на Българска народна банка остана един - Любомир Каримански от " ИТН ", откакто Андрей Гюров се отдръпна.

" Българска народна банка до този миг не е била обект политически противоборства. Обикновено се търси някакъв консенсус за тази извънредно значима национална институция. Досега се е намирало. Надявам се и този път по този начин да приключи с избора на консенсусна фигура, която в действителност може да съставлява единството на българската финансова система, за която се грижи и самата централна банка ", съобщи доцент Емил Хърсев в " Денят ON AIR ".

Той обърна внимание, че в Българска народна банка се ръководи най-големият фонд от налични пари в България. Според него концепцията за надзор върху този фонд е забавна за политиците от всевъзможни партии.

" Когато става въпрос за надзор и за опция за въздействие, ние се сещаме не толкоз за паричните фондове, които се ръководят, защото там има непоколебим правилник. По-скоро става въпрос за надзора върху банковата система и, несъмнено, при едно присъединение към европейската система на централните банки за избора на скъпи бумаги, в които би се вложило, средства на Европейската централна банка и метода на образуване на рефинансирането на комерсиалните банки. Все неща, с които има директен търговски интерес ", разяснява доцент Хърсев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му Каримански дава отговор на критериите и казусът не е в неговата персона, а има чисто политически проблем. Гостът изясни, че се изискват разнообразни качества за шеф на Българска народна банка и представител на България в Централната банка. Той изясни, че представител на България в Централната банка е ниска чиновническа позиция, без директен професионален ангажимент и не мисли, че човек в разцвета на кариерата си като Каримански има потребност от такава почетна, добре платена, само че глуха позиция.

" Работата на шефа на Българска народна банка е да координира. Това е една от най-големите финансови институции в страната. Проблемът не касае Централната банка, той касае едни чисто политически битки. Аз мисля, че хора, които са потвърдили, че могат да оглавят Българска народна банка, има в самата Централна банка. Най-малкото настоящият шеф е потвърдил, че се оправя с този пост. Решението е политическо. Това, че политици вършат този избор, не значи, че безусловно би трябвало да го вършат за политик. Според мен биха могли да се обединят към фигура, която без да има ясно изразена политическа позиция, сплотява този екип, който дава отговор за осъществяването на доста значими функционалности ", посочи доцент Хърсев.

Той обърна внимание, че не е добре да се избира шеф на Българска народна банка на инат.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР