Напрежението по границата на Полша с Беларус отново се покачва.

...
Напрежението по границата на Полша с Беларус отново се покачва.
Коментари Харесай

Войната | Какво провокира ескалация на полско-беларуската граница

Напрежението по границата на Полша с Беларус още веднъж се повишава. Преди дни държавното управление във Варшава съобщи, че ще изпрати 10 000 бойци в региона, с цел да се опълчи на това, което възприема като възходяща опасност за сигурността, идваща от съдружника на Русия, който одобри на територията си бойци от частната военна група " Вагнер ".

Напрежението по границата на Полша с Беларус още веднъж се повишава. Преди дни държавното управление във Варшава съобщи, че ще изпрати 10 000 бойци в региона, с цел да се опълчи на това, което възприема като възходяща опасност за сигурността, идваща от съдружника на Русия, който одобри на територията си бойци от частната военна група " Вагнер ".

Какво прави Полша
Полското министерство на защитата възнамерява да разположи спомагателни подкрепления за границата с Беларус - 4000 бойци директно ще подкрепят граничната защита, а 6000 ще бъдат в запас. Целта съгласно министерството е да се придвижат военни " по-близо до границата, с цел да изплашат агресора и той да не посмее да ни нападна ".

Някои анализатори считат, че реакцията на Варшава може и да е пресилена, защото в страната предстоят избори и държавното управление желае да показва неотстъпчивост по въпросите на сигурност. " Има действителна опасност от Русия и Беларус, само че би трябвало да запомните, че предизборната акция е в ход. Десните партии постоянно печелят, когато има опасност, тъй че това може да е в интерес на ръководещата партия ", показва пред Financial Times Мачей Милчановски, политолог от университета в Жешув.
Реклама Защо напрежението по границата нараства
Полското увеличаване на отбранителния капацитет идва на фона на продължаващото военно обучение на Беларус покрай границата, написа английската Военновъздушни сили. Същевременно беларуският президент Александър Лукашенко съобщи, че " удържа " бойците от " Вагнер ", които желаят да атакуван Полша. Освен това полските управляващи записват увеличение на броя на мигрантите от Близкия изток и Африка, които пробват нелегално да преминат границата - до момента тази година те са над 19 000 души спрямо 16 000 предходната.
Варшава разказва дейностите на Беларус като " хибридна война ".
По време на неотдавнашен диалог с съветския президент Владимир Путин Лукашенко разяснява, визирайки бойците от " Вагнер ": " Те желаят да отидат на Запад... да пътуват до Варшава... Но, несъмнено, аз ги държа в централен Беларус, както се разбрахме ". Полският министър председател Матеуш Моравецки разказва наличието на наемниците в някогашната руска република като " възходяща заплаха " и предизвестява, че те могат да се престорят на имигранти или на беларуска гранична полиция, подпомагаща противозаконното нахлуване в Полша. Правителството в Минск споделя, че бойците са в Беларус за обучаването на бойци.
Кой е последният случай, който предизвика ескалация
Варшава твърди, че на 1 август по време на беларуските учения два военни хеликоптера Mi-8 и Mi-24 са навлезли на към два километра в полската територия. Граждани от Беловежа са качили в обществените мрежи фотоси на Mi-8 и Mi-24 с беларуска маркировка, които са прелетели над тях. Минск отхвърли обвиняванията.
Реклама
Инцидентът идва в миг, в който Варшава е напрегнат поради хилядите противозаконни прекосявания на имигранти, идващи от Беларус. Полското държавно управление споделя, че през последните две години хора от Близкия Изток и Африка са окуражавани от Минск да прекосяват границата сред двете страни. Варшава разказва дейностите на Беларус като " хибридна война ".
Защо тази граница е основна
Границата сред Полша и Литва е наричана и, който е най-прекия път сред Беларус и съветския ексклав Калининград на Балтийско море. Според анализатори при евентуален спор сред НАТО и Русия районът ще бъде от жизненоважно значение, давайки на Минск и Москва опция бързо да отрежат Литва, Латвия и Естония от техните западни съдружници.

" Русия и Беларус ще могат елементарно да блокират НАТО да изпрати подкрепления за защитата на балтийските страни ", показва пред Военновъздушни сили Барбара Йоксън, професор по интернационалните връзки в University of Lancaster. Пред английската медия проф. Малкълм Чалмърс от Royal United Services Organisation разяснява: " Toва е частично упражнение от страна на Русия и Беларус, с цел да пробват обстановката и да видят по какъв начин НАТО може да реагира или да не реагира при нахлуване в територията на алианса ".
Свързани публикации Моделът на Полша - доброволци с малко помощ от страна поеха най-голямото украинско преселение 18 март 2022, 06:05 Моля, не наричайте Лукашенко президент! Той е терорист! 27 май 2021, 17:00
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР