Напрежението между РСМ и България в момента е от анонимни

...
Напрежението между РСМ и България в момента е от анонимни
Коментари Харесай

Българин от Северна Македония: Има страх сред българите тук, след побоя над Християн Пендиков

„ Напрежението сред РСМ и България сега е от анонимни изявления в обществените мрежи. Всичко е артикул на внушения. Напрежение няма. Смятам, че това, което става в Северна Македония, не е тяхна политика, а на други страни, които имат интерес този развой да бъде спрян. “

Това съобщи в ефира на Euronews Bulgaria историкът доцент Спас Ташев във връзка последното напрежение към честванията на 151-ата годишнина от рождението на огромния български бунтовник Гоце Делчев.
Зад това стои Белград, а пъпната шнур на Белград е с Москва. Надявам се РСМ да скъса с връзките си с Белград, да ускори демократичните процеси и пътя си към Европа. Иначе просто ще скъса връзките си с Европейския съюз.
доцент Спас Ташев, историк

„ Има много хора, които желаят да си дойдат в Република Северна Македония, да сложат венец на гроба на Гоце Делчев. Не мисля, че има напрежение. Трябва всичко да е умерено през днешния ден “, съобщи учредителят на Сдружението на българите в Струга Бекир Кадриески.

По думите му не би следвало никоя традиция или историческа персона да ни разделя.

„ Има малко боязън в българите в РСМ, след побоя над Християн Пендиков, само че аз не желая да разбърквам нещата сред този случай и честванията на Гоце Делчев. Какъв е казусът, в случай че някой желае да празнува паметта на националния си воин. Не мисля, че би трябвало да има напрежение. Ние би трябвало да имаме независимост на мислене, да имаме това право да мислим на български “, акцентира Кадриески.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР