Напрежението между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС няма да стихне скоро. В

...
Напрежението между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС няма да стихне скоро. В
Коментари Харесай

В отговор на ултиматума! Борисов настоя ГЕРБ и ПП-ДБ да влязат официално в коалиция

Напрежението сред ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС няма да стихне скоро. В петък десните сложиха искане към герберите да изпълнят седем техни условия, в случай че желаят да се резервира общият кабинет " Денков-Габриел ". Днес лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов даде да се разбере, че ще поеме задължения, единствено в случай че са записани в съдружно съглашение. А такова ПП-ДБ изрично не желае, тъй като отхвърля да признае, че с герберите са в действителност в коалиция.

Борисов приказва близо час пред националната работна среща на висши партийци, депутати и кметове, която партията му организира през днешния ден във Велико Търново. Повечето време той с неприкрита гняв обясняваше, че нищо в страната не е направено, откогато герберите изпаднаха от ръководството, и беснеше, че десницата, която ръководи с неговата парламентарна поддръжка, желае да присвои всички значими държавни постове. Не разяснява всъщност съвсем нищо от изискванията, сложени от ПП-ДБ.

От изказване на шефа на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова се разбра, че в понеделник групировката ще разгласява своите оферти за промени в Конституцията в частта й за правосъдната власт. Тя съобщи, че герберите ще чакат от обединенията, които желаят да трансформират главния закон, зад какви промени ще се ангажират да застанат и в какви периоди да се извършат поправките.

КОАЛИЦИЯ ИЛИ СЪРДИТКО ПЕТКО

Вместо това, герберският водач интерпретира по собствен метод настояването за гаранции, което му сложиха от ПП-ДБ. " Аз с моя опит, Мария, го разбирам, че те към този момент схванаха, че както се работи в Европа, по този начин би трябвало да се работи и в България. Става посредством коалиция. Подписан документ ", обърна се Борисов към присъстващият на сбирката вицепремиер Мария Габриел, която е формалният му представител в държавното управление.

" Имаме една декларация на Мария и Денков (общата декларация, която двамата оповестиха при представянето на кабинета си - бел. а. ), и я следваме. Те си назначиха министрите – да, съгласуват ги с Мария, само че ги назначават. За зам. -министрите не ни питат, назначиха си ги. Химикалът е у Денков. Надолу поголовно подменят всичко, без това да е на никое място разказано в декарацията, а ми слагат седем нови условия. Защо? ", ядосано изреждаше той. И отсече: " Или сядаме и вършим съдружно съглашение, каквото има в Германия - 100, 200, 300 страници, а другото е сърдитко Петко. И аз съм ядосан! "

НАЗНАЧЕНИЯ И КОМПРОМИСИ

За да опише какъв брой е неудовлетворен от кабинета, Борисов с доста жлъч и едвам затулен яд разказа собствен телефонен диалог с новия състезателен министър Димитър Илиев. Обадил му се, тъй като схванал от медиите, че Илиев не желае да назначава зам. -министри от ГЕРБ, а най-вече консултант. " Ама аз не съм клошар, да ти желая консултант за една заплата, бе ей! Какъвто и да си ти там, некъв авто играч бил! ", ядоса се той. Според Борисов министърът му споделил, че желал да назначи дипломната си ръководителка от университета за зам. -министър, защото й дал заричане. В залата присъстващите гербери ахнаха и се разсмяха.

Борисов продължи описа с нараставащ яд: " Викам - чакай бе, аз съм лекар на науките, знаеш ли какъв брой ръководители имам, дай да почнем и тях да назначаваме! Викам - аз ще упорствам, не за друго, а тъй като почваш да ме дразниш. Той вика - аз ще си подам оставката. Викам му - аз те насърчавам! Веднага я направи тази работа! "

Той с възмущение разказа всички взаимни отстъпки, които е направил до момента - върнал е мандата за сформиране на кабинет, приел е Денков за министър председател. " Те узурпираха цялата власт и в този момент почнаха да готвят локалните избори през всичкото това ", заключи Борисов. И предложи на десните да се успокоят и да си помислят по какъв начин да работят с останалите в Народното събрание, в случай че желаят да имат болшинство. А опасността за събаряне на държавното управление дефинира като нещо " извънредно неуместно, детинско, прочувствено ". И още веднъж подсети на десните, че в случай че желаят да смъкват кабинета, могат да го създадат, само че тогава ще би трябвало да търпят ново служебно ръководство на президента Румен Радев.

В ПОДКРЕПА НА РЕФЕРЕНДУМА НА ВЪЗРАЖДАНЕ

Борисов, който неведнъж е управлявал в предишното с поддръжката на националисти, учудено установи, че ПП-ДБ се бои от " Възраждане ". И бодро съобщи: " " Възраждане " не са страшни. " Възраждане " ще станат страшни, в случай че почнат с административни способи да ги стопират. " Според него хората на Костадин Костадинов не са кардинално срещу еврото, а единствено желаят отсрочване на приемането му до 2043 година, както е дефинирано във въпроса на референдума им за опазване на лв.. Това обаче е погрешно, защото националистите непрестанно се изявяват като съперници на по-дълбоката евроинтеграция на България.

Борисов предложи личен компромис - Народното събрание да промени въпроса на допитването, като се запише отсрочване на влизането в еврозоната до 2024 година или 2025 година Това в действителност не значи нищо, защото България, по този начин или другояче, няма да успее да покрие критериите за еврото тази година, прекомерно евентуално и идната. Но на процедура е поддръжка за провеждането на референдума, иницииран от " Възраждане ".

НОСТАЛГИЯ Пожарна охрана МИНАЛОТО

Дългата тирада на Борисов от време на време се прекъсваше от носталгични мемоари по времето, когато ГЕРБ управляваше страната, и гневни прояви, че нищо не е направено по-късно. " Откакто ГЕРБ не е в ръководството, нищо не се е случило в нито един град! Нищо не се е случило в страната! Това е неоспорим факт, уважаеми медии! ", викаше герберският водач.

Фразата " уважаеми медии ", изпълнена с неприкрита злост, се повтаряше постоянно в изказването му - и когато си спомни за някогашния районен министър Иван Шишков, който вадеше неподходящи обстоятелства за издигнатите от ГЕРБ пътища, и за водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, за която Борисов укори журанлистите, че не ревизирали на място, във военните фабрики, изказванията й, че нито един патрон българско произвеждане не е изнесен за Украйна.

" Хората чакат ГЕРБ да се върне в ръководството. Две години ни оставаха и щяхме да оставим " Хемус ", и да се пенсионираме! Русе-Бяла-Търново - красива работа! Тунелът на Габрово - красива работа! Приключи! Следващите 10 години надали ще се акумулират пари за сходно нещо. По-скоро не. Съжалявам да го кажа, тъй като вие нещо би трябвало да обещавате за изборите ", с въздишки и горест говореше Борисов.

МЕХАНИЗЪМ, ВМЕСТО КОАЛИЦИЯ

По-рано през днешния ден Христо Иванов от ПП-ДБ разяснява, че десните не насочат нови претенции, а чакат да се извърши записаното в декларацията на Денков и Габриел. " Ако не стартираме да променяме изискванията, при които се упражнява властта, не може да стабилизираме политическата обстановка. Нямаме взаимни доказателства, че имаме едни и същи политически цели ", сподели той пред Нова ТВ.

По думите му, ПП-ДБ упорства за " явен механизъм, при който с ГЕРБ всяка седмица да се разискват въпроси свързани с държавното управление ". " ГЕРБ имат искания и това е разбираемо и обикновено, само че би трябвало да има явен формат за разискването на тези искания ", изясни Иванов.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР