Напрегнат е бюджетът, но все пак с около 8 млрд.

...
Напрегнат е бюджетът, но все пак с около 8 млрд.
Коментари Харесай

Пламен Димитров: Няма да подкрепим проектобюджета, ако исканията ни не бъдат изпълнени

" Напрегнат е бюджетът, само че въпреки всичко с към 8 милиарда лева повече са заложени като общи доходи, като огромна част от тях са спомагателни данъчни и осигурителни вноски. Има значително нарастване и в европейските пари, които се планува да похарчим следващата година. Там най-вече ме тормозят нещата. От 3,5 милиарда тази година, за следващата година са заложени 7 милиарда Тук сме много напрегнати. Данъците са изпълними ", коментира президентът на КНСБ в предаването " Денят ON AIR ".

Той обърна внимание, че са заложени 8,5 милиарда повече в разходната част. От тях близо 5 милиарда са за обществени заплащания - пенсии, обществени помощи и компенсации. 

" Над 1 милиарда за здравни заплащания, това е положителната вест. Това дефинираме като великодушни обществени заплащания, само че отново няма да стигнат. От 1 юли следващата година всички пенсионери ще получат 11% нарастване на самостоятелните пенсии. Минималната пенсия ще стигне доста покрай прага за беднотия. Средната пенсия следващата година ще стане над 800 лева, тъй че тези 11% ще бъдат 80-90 лева ", сподели още  пред Bulgaria ON AIR.

1,4 милиарда лева повече за нарастване на заплатите не е действителната сума, пресметна гостът. Според него действителното нарастване е в размер на 700 млн. лева, само че сметките на учителите отново няма да излязат и те няма да останат удовлетворени.

По думите на шефа на КНСБ, в бюджета липсва растеж на заплатите в опазването на здравето, отвън парите за НЗОК - нови пари за нарастване няма. В земеделието 90 млн. лева липсват, заплатите им отново са под или по 1000 лв., означи още Димитров.

Няма да има нарастване на заплатите и в градския превоз в София и в страната. Там са нужни към 37 млн. лева В БДЖ няма планувани пари за нарастване, а там заплатите вървят с % на растеж на минималната заплата, стана ясно още от думите му.

" В културата има близо 80 млн. лева повече, само че да забележим защо ще стигнат. Дори с 20% да им се вдигнат заплатите, тези хора отново няма да станат богати. Ако няма растеж на заплатите и пенсиите, няма кой да поддържа потреблението, което да подсигурява напредък, който да не ни вкара в сюжетите на цяла Западна Европа. Лихвите по заемите порастват, само че в България са значително по-ниски от тези в Еврозоната ", изясни Димитров.

От КНСБ желаят спомагателни 600-700 млн. лева и няма да поддържат проектобюджета, в случай че настояванията им не бъдат изпълнени. Към тях влиза нарастване на компенсацията за безработица.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР