Напредъкът на Бившата югославска република Македония (БЮРМ) от последните месеци

...
Напредъкът на Бившата югославска република Македония (БЮРМ) от последните месеци
Коментари Харесай

Юнкер: Напредъкът на Македония от последните месеци е забележителен

Напредъкът на Бившата югославска република Македония (БЮРМ) от последните месеци е незабравим, съобщи ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на взаимна конференция с македонския министър председател Зоран Заев, заяви Българска телеграфна агенция.

Много сме удовлетворени от работата на премиера Заев до момента. Бихме желали да насърчим страната да продължи по този път. Много са значими връзките със съседите - с България, с която бе подписан контракт за другарство, с Гърция. Очакваме почналият развой на промени да продължи - в специфичните служби, правосъдната система и социална администрация. Всички страни от Западните Балкани имат европейска вероятност, в идващите месеци ще оценим по какъв начин да продължим с всяка от тях, добави той.

Юнкер сподели, че неотдавна е бил в " Македония ", само че сепнато се поправи, че е бил " в Скопие ", защото публично Европейска комисия и нейните представители употребяват БЮРМ, когато приказват за Македония.

Еврокомисарят по политиката на съседство Йоханес Хан съобщи, че в случай че нужните ограничения бъдат подхванати от държавното управление в Скопие в околните месеци, Европейски Съюз може да премине към идната фаза и да даде безусловна рекомендация за начало на договарянията за присъединение. Това зависи от осъществяването на обещанията за промени. Това е постижимо, в случай че всички в страната поддържат осъществяването на тези задания и обезпечат допустимо най-широко единодушие. Това е моят съвет, това е национална задача, добави Хан.

Премиерът Заев изрази упованието разширението на Европейски Съюз да включва неговата страна. Правителството реализира прогрес в работната си стратегия. Приятелството, построено в последните месеци със съседите, демонстрира вярата ни, че единствено по този начин бихме се доближили до задачите си за присъединение към Европейски Съюз, добави той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР