Напредъка на Албания по пътя към Европейския съюз обсъдиха на

...
Напредъка на Албания по пътя към Европейския съюз обсъдиха на
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Йотова разговаря с главния преговарящ на Албания с ЕС

Напредъка на Албания по пътя към Европейския съюз разискаха на „ Дондуков " 2 вицепрезидентът Илияна Йотова и основният договарящ на Република Албания с Европейския съюз Зеф Мази. Посещението на Мази е част от обиколката му в столиците на страните членки, където показва напредъка на своята страна.

Зеф Мази посочи, че Албания е съществено фокусирана върху промените, изисквани от Европейски Съюз, благодари за поддръжката на българската страна и съобщи желанието страната му да почерпи от българския опит. Основният въпрос, който слага Албания, е докога може да продължи процесът на отсрочване започването на договаряния. Главният договарящ акцентира, че поддръжката за еврочленство измежду албанските жители е 92% и всяко последващо закъснение ще докара до безсилие. Албания чака ясна вероятност и се надява на Европейския съвет през юни да я получи.

Вицепрезидентът Йотова и Зеф Мази показаха общата позиция, че Европейският съюз не може да бъде мощен световен състезател без страните от Западните Балкани. „ Липсваше необятна полемика в страните членки за промени в присъединителния развой ", подчертаха още Илияна Йотова и Зеф Мази.

Вицепрезидентът означи приноса на България, която в своето председателство на Съвета на Европейски Съюз върна и наложи в европейския дневен ред тематиката за Западните Балкани. Илияна Йотова и Зеф Мази показаха вяра, че след отстъплението от нея Словения като идващ ръководител още веднъж ще я сложи измежду своите цели.

Тема на диалога бяха и двустранните връзки сред България и Република Северна Македония. Вицепрезидентът акцентира безапелационната българска позиция, декларирана с признатата от Народното събрание декларация. Илияна Йотова е уверена, че договарянията би трябвало да се водят, като се регистрират историческите обстоятелства, само че и с взор напред - да се съблюдават правата на хората с български генезис в Северна Македония, да се приключи езикът на омразата, неприемлив за 21 век. Единодушна беше позицията, че проблемите би трябвало да се вземат решение посредством договаряния сред двете страни, а не посредством европейски медиатори. Изтъкнати бяха позитивните сигнали, изпратени от взаимното посещаване в Рим на президентите на България и Северна Македония Румен Радев и Стево Пендаровски.

Правата на българското национално малцинство в Албания също бяха разисквани на срещата на „ Дондуков " 2. Зеф Мази увери вицепрезидента, че следва скорошно утвърждение на останалите 4 от общо 12 подзаконови акта от вторичното законодателство на признатия през 2017 година Закон за отбрана на националните малцинства, включително и българското.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР