Напред и все напред вървим Знаете ли, че кенгуруто не може

...
Напред и все напред вървим
Знаете ли, че кенгуруто не може
Коментари Харесай

Кенгуруто не може да върви назад и още няколко любопитни факта

Напред и все напред вървим

Знаете ли, че кенгуруто не може да върви обратно? Формата на тялото му, структурата на краката и дължината на мощната му опашка не му разрешават да направи и крачка в противоположна посока. Освен това краката му не могат да се движат без значение от останалото тяло, когато животното е на суха земя. Действията на кенгуруто са синхронизирани с късите предни крачета и опашката, които дружно му оказват помощ да пази равновесие. Единствено когато плува – а това се случва доста рядко, – австралийското животно може да движи краката си без значение от тях.

Здрав дух в крепко тяло

Ракът е един от най-страшните бичове освен за индивида, само че и за доста животни. Знаете ли обаче, че акулите са на практика недосегаеми за страшните разновидности? Морските чудовища имат изключителна имунна система, която ги защищава от множеството познати заболявания. Основната разлика сред тяхната система и нашата са две спомагателни имунни структури – епигоналният орган, който се намира зад бъбреците, и органът на Лайдиг, ситуиран зад хранопровода. Учените допускат, че точно тяхната мощ е разрешила на могъщата риба да оцелее над 400 хиляди години на Земята. Провеждат се изследвания, които ще покажат дали антителата, открити в хрущяла на акулите, могат да оказват помощ и на човечеството да се оправи с рака.

Вселената е бежова

Знаете ли, че нашата Вселена има цвят? Според екип астрономи от университета „ Джон Хопкинс ” Космосът има оттенъка на кафе с мляко. Изследване на нюансите на забележимата светлина в пространството, направено от Карл Глейзърбрук!? и Айвън Болдри, сподели, че общата й багра е нежнобежова. В изследването са включени над 200 хил. галактики и е измерен светлинният набор на множеството източници във забележимия Космос. Глейзбрук!? на смешка предлага конкурс за име на новооткритата багра. Читатели на вестник „ Вашингтон Пост ” дават десетки разновидности, от които най-после е определено името... „ галактическо лате ”.

Мръсни танци

Знаете ли, че сред 14. и 17. век в Европа се е ширела същинска танцова фикс идея? Не, прадедите ни не са били чак такива купонджии – става въпрос за болест, която карала хората всеобщо да стартират да се гърчат и да подскачат по улиците, до момента в който най-после не паднат от безсилие. Първото огромно експлоадиране на „ огъня на св. Антоний ”, както го наричали тогава, става през юли 1374 година в немския град Аахен. Десетки „ танцьори ” минали по улиците на града, като крещели, че виждат неземни неща, постоянно от религиозно естество. „ Танцовата фикс идея ” доближава своя пик през 1418 година в Страсбург. Засегнати са толкоз доста хора, че в продължение на седмици градът безусловно стопира да действа. Все още не е изцяло ясно какво е довело до тези ексцесии, само че се допуска, че повода е в натравяне с ръж, инфектирана с гъбата Clavisceps purpurea, която съдържа психоактивни химикали, причиняващи халюцинации и спазми.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР