Направление Архитектура и градоустройство“ към Столична община, ръководено от главния

...
Направление Архитектура и градоустройство“ към Столична община, ръководено от главния
Коментари Харесай

Столична община спря конкурс за пешеходен мост към Южния парк

Направление „ Архитектура и градоустройство “ към Столична община, ръководено от основния проектант на София Здравко Здравков, приключи оповестения при започване на юли конкурс за изследване и разработване на идейна концепция/идеен план за създаване на пешеходен мост към Южния парк откъм ж.к „ Иван Вазов “ над ул. „ Бяла църква “. За това заяви Камарата на архитектите в България.

Решението е взето вследствие на мнение от КАБ, в което се упорства за смяна в изискванията на процедурата. Сред предложенията са смяна на типа на състезанието, критериите за оценка, въвеждане на условия по отношение на правоспособността за практикуване на професионална активност за участниците в състезанието. “Задачата на състезанието е забавна, само че би провокирала колегията да взе участие интензивно и да вложи целия си креативен и професионален потенциал, единствено в случай че е планувано следващо възлагане на самите създатели. Освен паричната премия, главен тласък и мотивация за присъединяване е опцията за реализация на истинската концепция, заложена в премирания план ”, написа в мнението на КАБ.

От НАГ са се съгласили с доводите и предложенията на КАБ. Здравков счита, че при провеждането на публични поръчки в областта на устройственото обмисляне обществените възложители следва да вземат поради мненията и предложенията на професионалните организации.

„ Във връзка с горното възложителят се съгласява с предлагането на КАБ да сложи условия по отношение на годността (правоспособността) за практикуване на професионална активност за участниците в състезанието. За по-добрите резултати от сегашния конкурс участниците следва да бъдат стимулирани от изискванията на състезанието, като определеният абстрактен план ще служи за основа, определяща условията към размера и наличието, както на изменението на подробния организационен проект (при необходимост), по този начин и на бъдещия капиталов план, включваща всичките му нужни елементи. Възлагане на създаването на капиталовия план на спечелилите първо или второ място участници ще подсигурява реализирането на плана в неговата целокупност и план като единение на облик, геометрия, комбинация, функционалност и така нататък, изразени в съответното планово решение “, написа в претекстовете за преустановяване на състезанието.

Територията, на която би трябвало да се развие бъдещият пешеходен мост, прилежащата му среда и алейна мрежа, както и нужните корекции на парковите пространства, е към 45 дка, се споделяше в заданието на прекратения конкурс. Те са ситуирани от двете страни на ул. „ Бяла църква “. В зоната на влияние влизат парцели с друга благосъстоятелност, коритото на река Перловска, както и част от платното и тротоарите на ул. „ Петко Каравелов “ и ул. „ Бяла църква “.

Целта на построяването на новата мостова структура бе да се приключи сливането на трите зони: Южен парк – първа част (пространството към НДК), Южен парк – втора част и Южен парк – трета част в едно непрестанно и огромно парково пространство, изброиха още от НАГ при оповестяване на процедурата. Създаден бе и специфичен уебсайт на състезанието –. Предвидено бе спечелилите в състезанието – трите най-хубави идейни план, да получат надлежно 20 000, 15 000 и 10 000 лева.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР