Направихте много, за да се облекчат условията и тежестта за

...
Направихте много, за да се облекчат условията и тежестта за
Коментари Харесай

Предизборна дискусия! „Има Как да инвестираме и да печелим от възобновяема енергия“ 

Направихте доста, с цел да се облекчат изискванията и тежестта за дребни съоръжения за произвеждане на ток от възобновими енергийни източници (ВЕИ). Трябват обаче още малко законодателни промени и поддръжка от изпълнителната власт, с цел да може да създадем хората, бизнесите и общините енергийно самостоятелни. Около това мнение се сплотиха представители на бизнеса и жители по време на извършената през вчерашния ден, 27. 03. 2023 година в Благоевград предизборна полемика на тематика: „ Има Как да влагаме и да печелим от възобновима сила “ с претенденти за народни представители от коалиция “Продължаваме Промяната - Демократична България ”.

„ Като политици в предходните два Народното събрание показахме, че знаем по какъв начин да бъдем потребни на жителите и бизнеса. Чрез законодателни промени в 47-я парламент успяхме да облекчим изискванията за вложения във фотоволтаици на компаниите за лично прилагане до 5мВч, а в 48-я, към този момент и за жителите, които желаят да конфигурират фотоволтаик на покрива си до 10. 8кВч. И за двата типа консуматори, монтирането на фотоволтаици за лична приложимост става единствено с съобщение към съответните общини и ЕРПта, което е извънредно значимо сега, когато към този момент има и настоящи предложения за финансиране на вложения в такива системи по Плана за възобновяване и резистентност и налично банково кредитиране “, съобщи Владислав Панев , финансист и съпредседател на Политическа партия „ Зелено придвижване “.

Той уточни още, че в последните месеци цената на 1 МВч е падала фрапантно на енергийните тържища и се движи към 15-20 лева денем, като за обедните часове е имало и стойности под 1 лева за МВч. В същото време, с цел да създават на облага ТЕЦ-овете на въглища би трябвало да продават на цени от 340 лева за МВч. „ Тенденцията е да няма повече закрепени цени за производителите на ел. сила от ВЕИ, а да се подписват дълготрайни контракти с фирмите-доставчици, в които да се контракти съответна дълготрайна цена на пазарен принцип “, съобщи още Панев.
Владимир Табутов , претендент за депутат в МИР1 Благоевград и сполучлив бизнесмен с над 15 годишен опит в региона на ВЕИ добави, че цените на фотоволтаиците в България от 2007 година са паднали 20 пъти и те са станали доста налични и за дребните консуматори. „ Сега би трябвало да се сложи акцент върху вложенията в акумулатори за предпазване на създадената от ВЕИ сила “, сподели Табутов.

Той напомни, че посредством инициирани от него промени в Закона за енергетиката, признати при започване на 2023 година, е отстранена една значима административна спънка в този развой като батериите и всички електро-механичните уреди за предпазване на електрическа енергия са дефинирани като преместваеми обекти, т. е. и не се изисква позволение за градеж за тяхното монтиране. Той напомни, че в Германия още от 2001 година съществуват държавни стратегии за поддръжка на семействата за инсталиране на фотоволтаици на покривите, като повече от 1 милион притежатели на еднофамилни къщи са получили такава помощ. Г-н Табутов подчертава, че са нужни и незабавни промени в състава на КЕВР, защото последната бездейства във връзка с доста тъжби против отводи на ЕРП-тата да причисляват консуматори.

Крум Стоилов , медицински физик и претендент за депутат в МИР 1 Благоевград добави, че законодателните промени би трябвало да обзет и наредбите към Закона за енергетиката и Закона за устройство на територията, т. к. сега в тях към момента се съдържат доста ограничавания.
В момента против България има заведени наказателни процедури от Европейския съд, тъй като страната ни не е транспонирала в българското законодателство двете европейски наставления, касаещи ВЕИ. Сроковете за това са изтекли още по време на пандемията.
Именно те задължават страната ни да одобри и урегулира съществуването на пазара на „ произвеждащ консуматор “ на електрическа енергия и „ енергийна общественост “. Така жителите или обединявания от жители под формата на енергийни общности ще могат да създават сила от ВЕИ за лични потребности, а остатъците да връщат в мрежата. В края на годината енергодружеството ще прави така наречен равнене или „ нетметъринг “ и при по-голяма консумация, в сравнение с произвеждане, семейството ще заплати единствено разликата.
В предходните парламенти нямаше задоволителни болшинство от партии тези промени да бъдат признати.

Така да вземем за пример, в Закон за устройство на територията са сложени спомагателни условия, които евродирективите не изискват, като: да не се връща създадената сила в мрежата или да се слагат фотоволтаици за лична приложимост от физически лица единствено върху покриви и фасади. В момента, в случай че едно домакинство да вземем за пример има остатък от създадена електрическа енергия от ВЕИ, то е задължено да подписа контракт с компания, която да я изкупува. Това автоматизирано съгласно българското законодателство изисква физическото лице да се записва като търговец с всички произлизащи от това данъчни и осигурителни заплащания.
През последните 30 години България пропусна доста благоприятни условия нейните жители да станат енергийно дейни и самостоятелни.

Да бъдем енергийно самостоятелни е еднообразно значимо, както за семействата, по този начин и за бизнеса, общините и всички публични институции (детски градини, учебни заведения, лечебни заведения, дневни центрове и пр.). Вместо всички те всеки ден да се тормозят какво става на енергийните пазари, ще нарастне ли газът и нефтът и ще могат ли да си платят сметките за ток, с малко помощ могат да преминат към произвеждане на електрическа енергия, която сами да ръководят. За задачата са нужни са още незабавни законови промени и ориентиране на държавно и частно финансиране в тази област.


Срещата приключи с полемика за шерване на опит и оферти за по-широк достъп и благоприятни условия за използване на ВЕИ от семействата и бизнеса.

Предизборна обява. Купуването и продаването на гласове е закононарушение.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР