Напоследък няма качествен смях в политиката ни... Всичко сякаш е

...
Напоследък няма качествен смях в политиката ни... Всичко сякаш е
Коментари Харесай

Топ 10 на най-тъпите имена на политически партии у нас |

Напоследък няма първокласен смях в политиката ни... Всичко като че ли е станало на живот и гибел. Някакви батки и лелки в публични костюми гледат, като че ли са погълнали цяло яйце от мисирка и им е заседнало в кривото гърло, и се чуват страшни неща... А бе то мутри, а бе то гибел, а бе то изчегъртване.

А бе отпуснете се бе, лято е, горещина е, даже Коронавирус за малко ни е изоставил да си починем, а вие - не, та не!

ДА БЪДЕ СМЪРТ!!! СМЪРТ МРЪСНА ДА БЪДЕ!!!

Ето, да вземем за пример завчера се случи нещо в действителност смешно. Коалицията на Мая Манолова и Хаджигенов си смени името. И по този начин от " Изправи се мутри вън ", което единствено по себе си е извънредно смешно име, обединението се снабди с ново висшо такова - " Изправи се БГ! Ние идваме ".

Сега... И аз съм бил млад, случвало ми се е да изобретявам неща след корист с разнообразни нискокачествени алкохолни питиета. Но в никакъв случай...Повтарям, в никакъв случай не съм достигал до такава ментална висота, до каквато доближи обединението на Манолова, Дончева и Настимир.

И незабавно се замислих - дали изобретателният екип зад някогашния омбудсман на родината ни си дава сметка, че съкращението на новото име е... ИБНИ ??? И дали това ИБНИ не е въображаемо преднамерено - някогашните ръководещи ги чака следствие, затвор и доста ИБНИ ???

И тогава се замислих, че живеем в народна власт към този момент съвсем толкоз време, колкото преди този момент живяхме в социалистическия парадайс. И в случай че не друго, то най-малко натрупахме опит в нелепи имена на политически планове.

Затова през днешния ден взех решение да ви предизвикам да се усмихнете малко, предлагайки ви една скромна персонална ретроспекция на най-тъпите имена на политически партии у нас в последните над 30 години. Защото за тия години успяхме в доста неща - пътуваме свободно, част сме от Европейски Съюз, не чакаме за визи... Но в едно не успяхме - политиците ни са все толкоз нелепи, колкото бяха и в далечната 1989 година.

И по този начин, да започваме.

10. Партия " Български орел "



Да бе, може да ви се коства смешно, само че такава партия имаше. И, доколкото си припомням, освен, че имаше, само че си имаше и шефка. Която пък май се споделяше Сийка.

Ако се разровите в световната мрежа, ще видите, че на изборите през 1991 година партия " Български орел " е спечелила фамозните 4853 гласа, което по отношение на тогавашната изборна интензивност е било към 0,1 % от гласувалите.

Няма да ви занимавам с това дали програмата на тази партия е добра или не. Единственият непокътнат документ за нея е една декларация от същата 1991 година, в която се споделя:

" Господин президент, господин министър на вътрешните работи, управлението на партия " Български орел " ще направи всичко, което зависи от него и от партията българският гласоподавател да гласоподава свободно и по съвест на идните избори ".

Какво се е случило по-късно с Политическа партия " Български орел " историята мълчи. Това им е неприятното на орлите - дойдат, па отлетят. На юг. Или на север. Или накъдето им видят очите...

А ние отлитаме и кацаме на деветото място в нашата скромна ранглиста.

9. Съюз на демократичните сили либерали, Съюз на демократичните сили център, Съюз на демократичните сили



Годината е 1990. Във Великото Народно заседание тече разискване на новата българска конституция. 39 депутати от опозицията Съюз на демократичните сили напущат Народното събрание и афишират гладна стачка, тъй като са срещу новата Конституция на Република България. Така опозицията Съюз на демократичните сили се цепи на 3: Съюз на демократичните сили, Съюз на демократичните сили либерали и Съюз на демократичните сили център. И трите обединения се явяват на избори в директна конкуренция със упоменатата нагоре партия " Български орел ", в резултат на което се случват няколко неща.

1. Конституцията, по този начин или другояче, е призната.

2. Десницата загатва какво ще се случва с нея отсега нататък.

3. Започват паметни обиди, като в един сюблимен миг сегашният евродепутат Александър Йорданов назовава досегашните си съпартийци " либерали-портокали ".

4. На изборите Съюз на демократичните сили печели с 1 903 567 гласа, Съюз на демократичните сили център взема 177 295, а Съюз на демократичните сили либерали-портокали получава 155 902. И двете отцепени крила изпадат от синята история, а Съюз на демократичните сили прави държавно управление с къс живот...

Впрочем тук, че имената са тъпи, са тъпи. Но надалеч по-тъпа е самата история. В нея няма положителни. Справка - през днешния ден част от смелите гладуващи през 1991 са част от обединението СДС-ГЕРБ. В която коалиция абревиатурата Съюз на демократичните сили, уви, е единствено екзотика. Либерали-портокали има и през днешния ден, само че не са там...

8. Български бизнес блок



" Не ме гледай мъдро, българино!!! "...

Жорж Ганчев вечно ще остане в историята на българската политика с едно. Той бе първият шоумен, който доближи до трето място в президентските избори през 1992 година, щъдето завоюва 17% от гласовете на гласоподавателите (а по-късно различен...ъъъ...шоумен на име Волен Сидеров доближи даже до балотаж за президент).

Впрочем името на партията му - " Български бизнес блок " - до ден сегашен остава загадка за всички. Защо една партия би трябвало да има име като на консорциум от компании за произвеждане на ПВЦ дограма никой не би могъл да отговори. Но е реалност, че БББ (чието има съответствува с марка плодови сокове) бе фактор в българската политика. И че Жорж Ганчев, с неговото неподражаемо възприятие за комизъм и прословут мустак, съумя да влезе в 37-ото и 38-ото Народно заседание като народен представител.

През 1995 той бе изваден от Народното събрание с решение на Конституционния съд заради двойното му поданство. И последната му тирада, която той не съумя да произнесе до дъно, касаеше, по какъв начин да кажа... а бе да речем, че касаеше половата ориентировка на сътрудниците му от мъжки пол в Народното събрание...

Култов беше Жорж Ганчев, светла му памет. А в този момент да продължим нагоре в тая ранглиста.

7. Зелените партии



У нас екологичното придвижване беше толкоз мощно, щото зелените политически субекти бяха няколко. Сега ми следете мисълта.

1. Политическа партия " Партия на зелените ".
2. Политическа партия " Зелена партия ".
3. Политическа партия " Зелените ".

Ако към трите субекта прибавим и Екогласност (най-старото политическо екологично движение), ще разберете за какво до неотдавна, макар европейския тренд, нашите зелени гледаха Народното събрание извън. Впрочем, с цел да усложним оптимално интригата, мога да допълня, че две от зелените партии се съдеха за името, вследствие на което Политическа партия " Зелените през днешния ден " към този момент се споделят Политическа партия " Зелено придвижване ". Това дело подейства добре на последните, които са част от Демократична България. Те към този момент имат няколко депутати. Да им е честито, както се споделя. Тук тъпото не е името, а историята. Но то у нас коя ли история не е тъпа.

6. Граждани за европейско развиване на България (ГЕРБ)



Да, да, знам, че това е партията, която ни ръководи в продължение на 12 години. Знам за автомагистралите, за метрото, абе за всичко знам. Само ми кажете едно - КОЙ реши да кръсти партия, която ще ръководи страната ни в продължение на повече от 10 години с името на...гадна стомашна болест.

ГЕРБ, с изключение на Граждани за европейско развиване на България значи и Гастроезофагиална рефлуксна болест. Демек - като си легнете, откакто сте преяли с качамак, ви се връщат стомашни киселини нагоре по хранопровода.

И с това мисля да ви оставям, тъй като от ИБНИ идат и ще стане ужасно. А, и не яжте качамак, щото... не е потребно.

5. БТР, БРИГАДА, БОГ



Тук няма даже да разясня. Това са партии, които участваха на последните избори - април и юли 2021. Ето какво значат имената им:

1. Политическа партия БТР - България на труда и разсъдъка.
2. Политическа партия БОГ - Благоденствие, обединяване, градивност.
3. Политическа партия БРИГАДА -е, БРИГАДА очевидно си значи бригада. Като ония по времето на соца.

Абе като цяло всичките три бяха анти Европейски Съюз, анти НАТО, анти COVID-19 и въобще, като цяло събраха по 2 по 3 хиляди гласа. Някои събраха по-малко гласове от подписите, които са внесли за регистрация в ЦИК. Но кой ги гледа тия неща. Важен е олимпийският принцип.

4. Организация на сърдечно и обществено болните



Ако си мислите, че демонстрирам неприятно възприятие за комизъм, идете в " Google ", напишете " парламентарни избори 1991 " и след това отново ми се обадете.

През 1991 година Организация на сърдечно и обществено болните печели над 3000 гласа (3326) и остава вечно в историята на родната политика с термина " обществено болен ".

Защото през 1991 е имало болен. А по-късно се появи Волен...

3. Българска лейбъристка партия

Лайбъристите ги има единствено на две места - в Англия и в България.  В Англия лейбъристите доближават до ръководещи. А България лейбъристите са в коалиция с... Българска социалистическа партия. През 2001 година. Не знам дали това довежда до невижданото по това време трето място на Българска социалистическа партия, само че през 2005-а нашите лейбъристи се явяват в друга коалиция (Коалиция на розата), която, откакто получава фамозните 1,3 %, се разпуска.

Две лейбъристки сили. Едната очевидно е непотребна...

2. А знаете ли, че през 2005 година на изборите са се явили следноте субекти:

1.СДН Гранит (5923 гласа).
2. Камара на специалистите (3649 гласа).
3. Да живей България! (12 622 гласа).

Е, в този момент към този момент знаете...

1. " Либерална партия  - Перник "



Всяка народна власт си има своята повратна точка. Момент, от който нататък всичко е тръгнало в друга посока.

Годината е 1991-а. Текат предизборни обръщения по малкия екран. Следва реда на " Либерална партия - Перник ".

" Скъпи сънародници, гласувайте за нас! А в този момент си потеглям, пристигам при вас да честваме авансово " - споделя партийният водач и татко на демократичната теория у нас Кире Либерало.

Кире Либерало бе една от най-фамозните фигури в политическата ни история. В един миг у нас се гласуваше с цветни бюлетини. Като някои късметлии получаваха шанса да имат едноцветна бюлетина, а други - шарена. Така по време на тегленето на жребия за изборите Кире Либерало внезапно получи бюлетина със зелен цвят. Едноцветна. Няма да ви изяснявам по какъв начин всички, които му се смееха, започнаха да го гонят за коалиция - с цел да вземат едноцветната бюлетина, която даваше преимущество поради своята известност...

Кире Либерало от дълго време ни напусна. След политиката горе-долу го канеха по малките екрани, където той забавляваше феновете със своето неподправено възприятие за комизъм. А демократичната концепция от дълго време напусна Перник. Както споделят перничани - тука, бате, или си от Миньоро, или ядеш винкеУо!!!

Нещо като завършек

Знаете ли, седнал съм и си мисля, че всичко това, което си спомних не е чак толкоз смешно. И че надалеч по-смешни са не имената, а делата на политическите ни субекти. Седя и си мисля, че съм виждал днешната политическа обстановка и преди. И че доста пъти съм гледал по какъв начин изнервени борци за народна власт влизат във властта. И внезапно тяхната непоносима екстатичност се трансформира в скучно говорене с доста термини като " консенсус ", " разговор ", " идея "...

Не знам... Вие несъмнено не желаете да четете тъжни заключения в един ненапълно комичен текст. Затова да приключим по този начин.

Сигурно някой ден няма да има значение кой ни ръководи. И несъмнено ръководството на страната ни ще се трансформира в нещо като ръководство на огромна компания - скучни хора в костюми правят рутинни дейности. Този ден ще пристигна - рано или късно. Но до тогава ще би трябвало да поносим всевъзможни идиоти с всевъзможни имена. И да им се подиграваме.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР