Напоследък Китай значително разшири своето военно и икономическо влияние в

...
Напоследък Китай значително разшири своето военно и икономическо влияние в
Коментари Харесай

Китай се възползва от противоборството между САЩ и Русия, за да прибере големи ползи


Напоследък Китай доста разшири своето военно и икономическо въздействие в Източна Европа, въпреки че малко на брой обърнаха внимание на това.

Докато страната се вторачва в президентските известия в Туитър и разисква обувките на първата лейди, В Европа се прави геополитическо оживление, от което би трябвало да ни настръхнат косите. Напоследък Китай доста разшири своето военно и икономическо въздействие в Източна Европа, въпреки че малко на брой обърнаха внимание на това. А залогът е основен район, от който Съединени американски щати зависят както в комерсиално, по този начин и в геополитическо отношение – става дума за самобитна буферна зона, която пази Съединени американски щати от Русия и Китай.

Не стига, че китайците не бързат изключително да пречат на Северна Корея в създаването й на нуклеарно оръжие, ами те към този момент получиха забележителен дял в гръцкото пристанище Пирея. Докато четете тази публикация, китайците, без да отпускат ръце се трудят да получат активи в Чехия, Унгария и Полша, в това число контракти за строителство на нуклеарни централи.

Между другото в България тогавашните старания на някогашния държавен секретар Хилари Клинтън да накара българите да нарушат контракта с „ Росатом “ (един от водачите на международния пазар в обогатяването на уран), дадоха противоположен резултат – в този момент вместо Русия строителството на АЕЦ „ Белене “ ще се прави от Китай. „ Росатом “ заведе дело против България и го завоюва. България трябваше да заплати 600 млн. $ - внушителна сума за такава дребна страна. За да покрият разноските, българите взеха решение да приватизират плана. Според известие на медиите Китай нападателно подвига цената и се подреди измежду водещите претенденти. Ако предлагането на Китай вземе връх, неговите държавни атомни компании ще употребяват съветско съоръжение, само че във всичко останало ще поучат цялостен надзор върху новата АЕЦ.

Руските стратегии за нуклеарното развиване се базират на спестовна скица, която позволява междуправителствени заеми за финансиране на строителството, само че оставят ръководството на локалните управляващи. За разлика от тях Китай упорства да има личен дял в капитала и право на оперативно ръководство. В резултат Китай ще получи цялостния надзор върху значима инфраструктура - в дадения случай това е огромен обект в една от основните страни-съюзнички на някогашния Съюз на съветските социалистически републики. По този метод Китай придобива такова въздействие в района, което е съпоставимо с въздействието на Москва по време на Студената война.
 Китай се възползва от противоборството сред Съединени американски щати и Русия, с цел да прибере огромни изгоди Китай се възползва от противоборството сред Съединени американски щати и Русия, с цел да прибере огромни изгоди / БГНЕС
Подобно състояние към този момент се основава в Полша, където китайците съумяха да вземат контракт за АЕЦ, която трябваше бъде издигната от Съединени американски щати. Разбира се, сега американският нуклеарен бранш претърпява не най-хубавите си времена поради банкрута на „ Уестингхаус “ и неспособността на „ Дженеръл Илектрик “ да притегли капитал даже за своите съвременни нуклеарни реактори. Докато китайците назад – заринати са от пари и огромен % от тях идват от търговията със Съединени американски щати.

С други думи, Китай употребява геополитическото противоборство сред Русия и Съединени американски щати, с цел да придобие като своя благосъстоятелност най-важните елементи от енергийната инфраструктура и да откри надзор върху тях. Благодарение на тази тактичност Китай към този момент сътвори „ енергиен пояс “, който се разгръща от Прибалтика до Черно море: в неговите ръце са основни инфраструктурни планове в България, Чехия, Полша, Румъния и Словакия.

Не би трябвало да се допусне това да продължава и отсега нататък и външнополитическите водачи на двете празненство наподобява стартират да проумяват това. Директорът на Централно разузнавателно управление на САЩ Майк Помпео и Бен Роудс, който бе заместител на президентския консултант по националната сигурност при Барак Обама, считат, че през днешния ден Пекин съставлява по-голяма опасност от Москва.
 Китай се възползва от противоборството сред Съединени американски щати и Русия, с цел да прибере огромни изгоди Китай се възползва от противоборството сред Съединени американски щати и Русия, с цел да прибере огромни изгоди / БГНЕС
Белият дом би трябвало незабавно да назначи специалисти за Европа и Азия в Държавния департамент, а също да даде път на надарени дипломати, вместо да ги избутва на назад във времето. Тези експерти би трябвало да регистрират възходящото въздействие на Китай в района.

Нашият метод би трябвало да бъде по-уравновесен и обмислен. Трябва да се откажем от неизбирателната политика на въздържане в интерес на тактика, която дава ход на съветски планове, в случай че те не засягат енергийната сигурност на Европа и сигурността на Съединени американски щати.

Не би трябвало да се поддаваме на ангажиментите на Литва да бъде спряно съветското строителство на нуклеарната централа в Беларус. Руският реактор е изработен по последната дума на техниката. Неговият план бе утвърден от самостоятелните регулатори в над 10 страни, в това число във Финландия, която и известна с високите си стандарти за сигурност. Опасенията на Литва за сигурността не подхождат на геополитическия риск от разпространяването на китайския надзор върху инфраструктурата.

Геополитическата шахматна игра изисква играчите да плануват своите дейности не с един, а с два, три и повече ходове напред. Играчите би трябвало да регистрират най-различни аспекти на стопанската система, геополитиката и военната тактика. При това в тази ситуация ни имаме работа по едно и също време с няколко съперника.

Конкуренцията в строителството и ръководството на нуклеарните централи е единствено една от разиграваните геополитически партии и Съединени американски щати би трябвало да подвигат залозите в тази игра. /БГНЕС

-----------------------------------------------------------------------------------

Марк Пфайфъл е бил заместник-съветник по националната сигурност при президента Джордж Буш-младши. Неговият разбор е оповестен в „ The National Interest “.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР