Александър, фалшивите новини и краят на древната атинска демокрацияНа 25

...
Александър, фалшивите новини и краят на древната атинска демокрацияНа 25
Коментари Харесай

Александър, фалшивите новини и краят на древната атинска демокрация

Александър, подправените вести и краят на античната атинска народна власт
На 25 януари 2019 година гръцкият парламент утвърди Преспанското съглашение, установявайки по-тесни връзки с Бившата югославска република Македония (БЮРМ), в този момент Северна Македония. Гласуването бе предшествано и последвано от многочислени демонстрации на площад Синтагма, където ораторите разпалваха тълпите с гневен националистически жар.

Подобни демонстрации е имало през 323-322 година преди новата епоха, близо до мястото на днешния парламент. За идеалистите на македонското минало тази неразбираема история предлага някои огромни уроци.

Филип II превзел Атина през 338 година преди Христа. Когато Александър умрял през 323 година пр.н.е., атинският парламент решил да прогони македонския гарнизон. Благоразумните хора съветвали против протеста - след 100 години войни против други гръцки страни, атиняните нямали нито население, нито запаси. Но оратори като Демостен пренебрегнали разсъдъка и протестът почнал. Скоро Антипатър, военачалник на Александър, дошъл и в последна сметка победил атиняните в Ламия през 322 година Условието му за разрешаване на атинското самоуправление било разпадането на демокрацията. Оттогава жителите, които имали най-вече злато, щели да основават разпоредбите. Нямало повече опасности от самостоятелни гласове, които да доведат до непредсказуеми гласове. А Демостен се самоубил.

Последният акт бе ослепителен образец за дезинформация. Оратор на име Стратокъл излъгал атиняните, че спечелили борбата при Ламия. Когато се сблъскал с истината, Стратокъл споделил съгласно Плутарх: „ Притесни ли те, че получи два дни тържества? ”.

Така атинската народна власт падна в пламъка на подправени вести. Гръцките градове нямало да видят още веднъж народна власт за към 2200 години.

Пренасяме се към стачкуващите от 2019 година, които оповестиха, че античното име не се продава, без значение от икономическите изгоди за Гърция. Как може едно образовано население да бъде обзето само от някакъв интервал от античната история и да изключи мислите за бъдещето?

Процесът е деликатно проведен. Някои страни употребяват психически проучвания, с цел да манипулират мненията на жителите. Те си издействат достъп до Фейсбук и други обществени мрежи и тънко настройват известията към личностните условия. След това те могат да покажат на потребителите притеснителни или изкривени вести, като мнението на Зоран Заев, че гърците би трябвало да научат „ македонски ”. Постепенно тези вести да звучат правдоподобно. Хората са склонни да четат вести, които укрепват техните убеждения, тъй че те може да бъдат тласнати към теориите на интрига.
 Хората са склонни да четат вести, които укрепват техните убеждения Хората са склонни да четат вести, които укрепват техните убеждения / БГНЕС
Русия възвръща някогашния Съветски съюз и подтиква страните от Източна Европа да гласоподават за олигарси, които потискат свободната преса и правата на индивида. Очакваше се БЮРМ да последва образеца, само че държавното управление изиска да се причисли към Европейския съюз. Удобен метод да се спре това е потреблението на психически проучвания и подбудителство на популацията на двете страни против смяната на името и едно против друго. Издания като „ Гардиън “ и „ Ню Йорк Таймс “ са документирали тези тактики.

Кампанията за дезинформация в Гърция умело съчетава убежденията за превъзходството на гръцката цивилизация над Югославия от 40-те години. Хората се тормозят за сигурността на домовете си в Солун поради сякаш идното славянско настъпление. Най-важното е, че хората са принудени да страдат прочувствено. Те оплакват загубата на изключителност, съдържаща се в името, въпреки че в продължение на 23 века „ Македония “ е била по-голяма спрямо това, което е съставлява през 330-та година преди Христа.

Националистическият жар, натрапен от подправените тактики, може да тласка жителите към десни убеждения. Непопулярните решения на определените държавни управления усъвършенстват статута на националистическите партии, които дават обещание да възстановят ранената национална горделивост.

Изследванията демонстрират, че мъжете, които се усещат мощни, поддържат по-малко демокрацията, а хората наподобяват генетично предразположени да гледат към мощни мъже като Доналд Тръмп или Александър Велики. Демокрацията с един човек-един глас е нестабилна и рядко се появява в историята. Демократичните процеси са комплицирани, непредсказуеми и подлежат на операция от авторитетни хора. По-лесно е да имаш ръководеща класа от олигарси, да потискаш несъгласието и да провеждаш избори за щамповане.

От Полша до Венецуела доста образци за народна власт биват подкопавани за няколко месеца или години. Десните режими омаловажават Европейския съюз.

Икономическата рецесия може да отблъсне Гърция от демокрацията. Чужденците купуват авторитетни компании, в това число издателски медии, и нормално те не идват от демократични страни. Натискът от страна на Турция и отдръпването на Америка при Доналд Тръмп от Европа благоприятстват процеса на финландизация. Гърция ще би трябвало да се съветва с Русия и Турция, преди да вземе значими решения.

Така през идващото десетилетие националистите биха могли да тласнат Гърция към блок от страни, водени от диктатори и против Европейски Съюз.

Демонстрантите против БЮРМ сигурно се радват на разветите флагове и аплодисментите, само че след 10 години тези събития може да наподобяват на тържествата на Стратокъл.

Ако Гърция следва политиката на античните македонци, няма ли да се елементарни с народна власт? Демокрациите са нежни, както и диктатурите. Олигарсите стартират войни, могат да умрат рано и техните жители могат да станат доста недоволни. Но напредъкът в науката за данните допуска друго. Правителствата и корпорациите към този момент могат да събират персонални данни и да ги предават посредством логаритми, които рационално плануват кой може да стартира протест. Революционерите на утрешния ден могат да бъдат хванати, преди даже да осъзнаят, че имат крамолни мисли. В международен мащаб демокрацията може да се насочи към дълга, дълга нощ.

И по този начин, какво значи Преспанското съглашение? Ако двете страни си сътрудничат дейно, Европейски Съюз ще бъде засилен. От друга страна, дезинформаторите са свършили доста добра работа, засилвайки враждебността в двете страни. Политическото разведряване може да дерайлира от жители, които имат вяра, че това (дерайлирането) е техен родолюбив дълг.

Така че Александър е злокобен знак в спора за името. Надяваме се презрението на македонските царе към демокрацията да не надделее в района. /БГНЕС.

-----------------------------------------------------------

[i]Анализ на Хелън Абадзи, гръцки психолог и пенсионерка от Световната банка.[/i]
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР