Икономическите показатели на еврозоната изнервят инвеститоритеЕвропейските активи са загубили своята

...
Икономическите показатели на еврозоната изнервят инвеститоритеЕвропейските активи са загубили своята
Коментари Харесай

Икономическите показатели на еврозоната изнервят инвеститорите

Икономическите индикатори на еврозоната изнервят вложителите
Европейските активи са изгубили своята прелест за вложителите, защото страховете по отношение на забавянето на икономическия напредък и политическата неопределеност карат Европейската централна банка да преразгледа проектите си за ожесточаване на паричната и кредитна политика през тази година.

Дори след растеж от съвсем 1% в петък еврото се търгува ниско през тази година. През предходната седмица единната валута стигна най-ниското си ниво от края на ноември. Валутите на останалите европейски страни също отслабват, в това число швейцарският франк, шведската и чешката крони.

Разликата сред доходността на 2-годишните държавни облигации на Съединени американски щати и аналогичните скъпи бумаги на Германия е на най-високото си равнище от края на декември. Следователно вложителите не са уверени в вероятностите на стопанската система на еврозоната. Според EPFR Global бягството на капитал от европейския пазар на акции се следи 20 седмици поред.

Причината за този скептицизъм са слабите данни и политическата турбулентност, които породиха в вложителите подозрения в вероятностите на района през 2019 година Последният сигнал за намаляване на стопанската система на еврозоната са оповестените предходната седмица данни на IHS Markit.

Други данни дават симптом за неустойчив напредък, освен това стопанските системи на Германия и Италия се свиха през третото тримесечие. Доверието на вложителите също се разколеба поради укрепването на националистическите настроения, митингите във Франция и неизвестността, която обгръща излизането на Англия от Европейски Съюз.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги предизвести предходната седмица за възходящите опасности за стопанската система, оставяйки отворена вратата за нови ограничения за стимулиране. Това напълно промени упованията на вложителите. През предходната година те се надяваха на ускорение на икономическия напредък на еврозоната през 2019 година, които би разрешило да се покачат лихвите на фона на ожесточаването на политиката на ФЕД.

В последно време двете централни банки станаха доста по-предпазливи. Цената на заемите в Европа за момента остава на рекордно ниски равнища, което отрицателно въздейства на привлекателността на еврото за вложителите, а също по този начин лимитира опциите на ЕЦБ да подтиква стопанската система. Допълнителните ограничения за стимулиране могат да спомагат за запазването на ниските лихви и да окажат напън върху еврото, считат анализаторите.

Чък Томс от Manulife Asset Management напоследък залага на намаление на еврото против английския паунд, очаквайки намаляване на фундаменталните стопански фактори. Той също по този начин допуска, че еврото ще спада по отношение на японската йена, защото страховете по отношение на растежа на международната стопанска система и политическата неопределеност принуждават вложителите да отдават желание на тази известна валута леговище.

На своето последно съвещание ЕЦБ „ по-значителна, в сравнение с ние чакахме, податливост към намаляване “, означи Томс.

Ако ФЕД въпреки и един път увеличи лихвите през 2019 година, тогава увеличението на спреда на доходността може да повлече след себе си още по-сериозно понижаване на привлекателността на еврото, счита Томс.

Анкетираните от ЕЦБ анализаторите намалиха прогнозата за растежа на еврозоната през 2019 година до 1,5% от 1,8%.

Един от изключително сериозните проблеми за еврозоната може да стане Брекзит без съглашение, защото Англия е значим пазар за немските коли и други експортни артикули, съобщи Нийл Мелор, старши валутен пълководец в BNY Mellon. /БГНЕС

-------

Анализ на „ Дау Джоунс “.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР