Експерт: ЕС да последва България и да спре издаването на

...
Експерт: ЕС да последва България и да спре издаването на
Коментари Харесай

Експерт: ЕС да последва България и да спре издаването на „златни визи“

Експерт: Европейски Съюз да последва България и да спре издаването на „ златни визи “
В доста страни-членки на Европейския съюз, измежду които е България, търговията с поданство се е трансформирало в рентабилен бизнес. В Брюксел предизвестяват, че от това могат да се възползват корумпирани политици и предприемачи от страни отвън общността.

Европейско поданство за обмен? Малтийското държавно управление намерено популяризира своите паспорти в интернет: всеки, който купи неподвижен парцел на острова и вложи 150 хиляди евро в малтийски държавни облигации, може да стане жител на тази страна след няколко месеца. За задачата евентуалните купувачи от арабските страни, Русия, Азия или Южна Америка даже не би трябвало да живеят в Малта. Достатъчно е единствено веднъж да посетят острова и да си купят парцел там, който би трябвало да остане в ръцете на новия собственик минимум 5 години.

Малтийският паспорт може да се трансформира в доста преференциална покупка: неговият собственик, по-конкретно, получава освен правото на свободно придвижване в Европейски Съюз и работа във всяка една от страните, само че и правото да пътува без виза като екскурзиант до Съединени американски щати.

На 23 януари Европейската комисия за пръв път разгласява отчет за даването на поданство в Европейски Съюз в подмяна на вложения. Изводите на проучването станаха причина за паника, акцентират еврокомисарите Вера Йоурова и Димитрис Аврамопулос в Брюксел. [b]Към днешна дата три страни – България, Малта и Кипър – намерено търгуват със своето гражданство[/b], а 20 от 28 страни-членки на Европейски Съюз оферират непрекъснато жителство в подмяна на разнообразни по мащаб вложения.

[b]В Европейски Съюз търговията с визи и поданство не е забранена[/b]

„ Тези страни продават освен своето поданство, само че и поданството на целия Европейски съюз “, съобщи еврокомисарят по въпросите на правораздаването Вера Йоурова. Европейска комисия се съмнява, че са тествани задълбочено всички вложители, които са получили поданство или жителство в Европейски Съюз през последните години.

„ Не е изключено, че в някои от случаите ние имаме работа с пране на пари и неплащане на налози, тъй като някои от страните не изискват да бъдат предоставени доказателства за законността на произхода на парите, изхарчени за покупката на поданство или капиталови визи “, посочи Йоурова. „ Макар че по закон на членките на Европейски Съюз да не е неразрешено да търгуват със своето поданство, ние не можем да седим със скръстени ръце “, означи еврокомисарят.

Даването на поданство и жителство, издаването на визи е въпрос, който се взема решение от всяка една от държавите-членки на Европейски Съюз: не съществуват общи европейски правила, регулиращи тези въпроси. „ Проблемът се състои в това, че ние не знаем общия брой на предоставеното жителство по по този начин наречената скица „ златни визи “, съобщи Димитрис Аврамопулос и прикани членовете на Европейски Съюз да дават на Брюксел съответните данни.

[b]10 милиона евро за австрийско гражданство[/b]

Международните организации "Transparency International" и "Global Witness" пресметнаха наскоро, че за последните 10 години в Европейски Съюз са продадени към 100 хиляди „ златни визи “ и 6 хиляди паспорта.

Лидери в това отношение са Испания, Кипър, Португалия и Англия. По-конкретно, Кипър е получил по този метод 4,8 милиарда евро: търговията с поданство процъфтява на острова след финансовата рецесия, която мощно засегна кипърската стопанска система.
 Еврокомисарите Вера Йоурова и Димитрис Аврамопулос показват отчета на Европейска комисия. Еврокомисарите Вера Йоурова и Димитрис Аврамопулос показват отчета на Европейска комисия. / БГНЕС
В своя отчет Еврокомисията за пръв път признава, че сходни схеми носят съществени опасности. Например, кипърско поданство са получили най-вероятно доста съветски предприемачи със съмнителна известност. „ Ние бихме желали да знаем имената на тези, които се намират в Европейски Съюз “, означи еврокомисарката Йоурова.

[b]Фалшиви свидетелства за български корени[/b]

В интернационалната организация "Global Witness" позитивно правят оценка, че Европейски Съюз имат намерение да ожесточат контрола върху схемите за даването на „ златни “ паспорти и визи. „ За бизнеса със „ златни визи “ в този момент ще настъпят сложни времена “, надява се представителят на организацията Наоми Хърст. При това тя отбелязва, че в своя отчет Европейската комисия не приканва страните от Европейски Съюз към съответни дейности. По думите на Хърст, [b]членовете на Европейски Съюз би трябвало да последват образеца на България и краткотрайно да прекратят своите стратегии за издаване на „ златни визи “. По-рано за приемането на българско поданство трябваше да се влага минимум 1 млн. лева /около 500 хиляди евро/.

През октомври 2018 година в България беше разкрита скица, в която бяха задействани високопоставени служители: в прокуратурата считат, че те за подкупи са издавали на македонци, албанци и украинци подправени свидетелства за български генезис, допускащ им да получат поданство на Европейски Съюз. В Европейска комисия се надяват, че българските управляващи ще създадат всичко за битката с корупцията от този жанр.[/b]

Що се отнася до Германия, то там не издават нито „ златни “ жителства, нито паспорти, се споделя в отчета на Европейска комисия. Но всеки чужденец може към момента да претендира за приемане на жителство при избрани условия – за задачата той би трябвало да основе или да оглави записана в Германия компания. При това условието за минимална сума за инвестиция към този момент не съществува. /БГНЕС

-------

Бернд Ригерт, „ Дойче Веле “.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР