Напомням на читателите, че НАСА пенсионира космическите си совалки през

...
Напомням на читателите, че НАСА пенсионира космическите си совалки през
Коментари Харесай

Космическият кораб Карго Драгън се готви за първото си завръщане на Земята на 12-ти януари

Напомням на читателите, че НАСА пенсионира галактическите си совалки през 2011-та година. Макар че това докара до съвсем десетилетна пауза в пилотираните изстрелвания, Съединени американски щати възобнови превоза на научни опити от и до Международната галактическа станция оптимално бързо. Първият транспортен съд “Драгън ” на СпейсЕкс беше тестван още 2010-та, а през 2012-та извърши демонстрационна задача до МКС. Много скоро той се трансформира в първия и единствен товарен транспортен съд, който може освен да лети до орбита, само че и да връща оттова товари към Земята. Останалите товарни кораби като съветския “Прогрес ”, японския “Кунотори ” и американския “Сигнус ” просто биват натоварвани с отпадъци и изгарят в атмосферата.  За разлика от тях “Драгън ” през цялото време можеше да се завръща в океана чрез парашути. 

Но тази първа версия товарни кораби на СпейсЕкс притежаваше своите ограничавания. Ранните “Драгън ”-и правиха приводнявания на запад от Калифорния, в Тихия океан. Понеже не бяха задоволително прецизни, не се допускаше да кацат в Атлантическия океан наоколо до Флорида. Капсулите на “Драгън ” №1 се бавеха с 48 часа, до момента в който бъдат извозени назад към сушата, а това ограничаваше някои от научните опити – тези, които имат потребност от незабавна обработка в лабораториите след галактическото странствуване. 

Разбира се, американските совалки бяха незаменими – те се завръщаха непосредствено на писта на галактическия център Кенеди, а научните опити се разтоварваха. В този ред на мисли приводняването на “Карго Драгън ” наподобява малко като крачка обратно, само че е реалност, че корабът е акуратен и може да се спусне не доста надалеч от центъра. След това лодка бързо ще извади “Карго Драгън ” от водата. Специален екип ще отвори капсулата и ще вземе сериозните научни опити, които ще бъдат натоварени незабавно на хеликоптер.

“Карго Драгън ”, който е основан на пилотирания “Крю Драгън ”, е надалеч по-съвършен от “Драгън №1 ”. Предишният транспортен съд на СпейсЕкс бе добър, само че не толкоз еластичен. Когато трябваше да се транспорти товар към Земята, част от него биваше завързван за стените, до момента в който в центъра бяха натрупвани купища чанти. Но “Карго Драгън ” е нещо ново – той наподобява на триетажна къща. Може да се натовари товар в “мазето ”, на първия и на втория етаж. Това е най-съвършеният товарен транспортен съд от чисто градивна позиция.

По предварителна информация корабът ще бъде разкачен от МКС на следващия ден, на 11-ти януари, в 16:25 ч. българско време. Около 12 часа по-късно, което се пада късно през нощта на 12-ти януари, “Карго Драгън ” би трябвало да е на Земята. В случай че метеорологичните условия са неподходящи, аварийни дати за кацане има на 13-ти и 14-ти януари.

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР