Напълно постижимо е минимална работна заплата да стане 730 лева

...
Напълно постижимо е минимална работна заплата да стане 730 лева
Коментари Харесай

Пламен Димитров, КНСБ: Напълно постижимо е минимална работна заплата да стане 730 лева

Напълно постижимо е минимална работна заплата да стане 730 лв. през тази година, сподели президентът на Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България /КНСБ/ Пламен Димитров на Дискусионен конгрес " Достойна минимална работна заплата за ограничение на евтиния труд ", проведен от синдиката.

Според Димитров подобен размер на минималното заплащане би бил компромис сред настояванията на синдиката и предлагането на държавното управление.

Българите, работещи на минимална заплата през 2021 година, са изгубили един % от покупателната си дарба. За първи път от 2011 година насам хората, които работят за минимално заплащане у нас, губят покупателна дарба, показаха Пламен Димитров и шефът на Института за обществени и синдикални проучвания на синдиката Любослав Костов. Сънародниците ни на минимална заплата могат да си разрешат минимум количество малоценни артикули, съпоставено с останалите европейски жители, те могат да си купят минимум артикули като самун. Нетният размер на минималната заплата в България би трябвало да е 350 евро, с цел да имаме чистата покупателна дарба на жителите на минимална работна заплата в Румъния, означи Костов.

В момента над 870 000 души в България работят на заплата, която е до размера на минималната заплата или равна на нея, сочат данните на финансовото министерство, представени от Пламен Димитров.

Твърденията, че растежът на минималната работна заплата ще унищожи работните места, които са по-малко продуктивни, като по този метод ще блокира служащите, по-специално нискоквалифицираните при намирането на работа, от дълго време не се удостоверяват, съобщи Пламен Димитров. Той уточни, че няма никакви емпирични доказателства, че нарастването на минималната работна заплата понижава заетостта на нискоквалифицираните служащи, а даже е противоположното - в годините, в които тя пораства и става по-голям % от междинната, заетостта на нискоквалифицираните служащи се усилва. През 2009 година и 2011 година има заледяване на минималната работна, тогава коефициентът на претовареност на тази група бележи спад и доближава 36,2 на 100. След покачването в интервала 2013-2020 година непрестанно пораства коефициентът на претовареност и доближава до 51,2 през 2019 година.

Според Пламен Димитров и Любослав Костов настояването на КНСБ минималната заплата да стигне заплатата на прехрана, тъй че да няма работещ безпаричен, е стратегически въпрос, въпрос от политическа значителност за бъдещето на демократичния развой. " Ако работещите не връзват двата края, значи нещо не е наред ", съобщи Пламен Димитров.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР