Нападателите на Атлетик Билбао Иняки и Нико Уилямс далеч няма

...
Нападателите на Атлетик Билбао Иняки и Нико Уилямс далеч няма
Коментари Харесай

Двама братя в различни отбори на СП - пленителната история на Иняки и Нико Уилямс

Нападателите на Атлетик Билбао Иняки и Нико Уилямс надалеч няма да бъдат първите братя, които ще играят по едно и също време на Световно състезание тази година в Катар, само че ще бъдат едвам вторите след Жером и Кевин-Принс Боатенг, които ще облекат фланелките на разнообразни тимове, написа организация АП.

Иняки бе селектиран в националния тим на Гана в понеделник, а неговият по-млад брат Нико попадна в състава на Испания през предходната седмица. Така двамата стават първата двойка братя, които ще си съперничат на Световно състезание от 2014 насам. Тогава, а и четири години по-рано, Жером Боатенг игра за Германия, а Кевин-Принс бе част от отбора на Гана.

Братя Боатенг са с татко от ганайски генезис, само че са отгледани от разнообразни майки в Германия. Двамата братя Уилямс са родом от Испания от двама родители от Гана, които преди доста години емигрират в Европа в търсене на по-добри условия за живот.

За да стигнат до Испания, родителите на братя Уилямс са минали дълъг път в цялостен камион с бежанци, а преди този момент са прекосили част от пустинята Сахара с боси крайници, твърди Иняки. Неговата майка към този момент е била бременна с него, когато е била арестувана, пробвайки се да влезе незаконно в Испания. В последна сметка семейство Уилямс получава политическо леговище, откакто родителите декларират, че са бегълци от война в Либерия.

Родителите на братя Уилямс в последна сметка се откриват в Баския район, където се раждат техните деца. Вече 28-годишният Иняки и 20-годишният Нико стартират футболните си кариери в извънредно продуктивната школа на локалния Атлетик Билбао.

" Правим всичко за родителите ни поради това, което те са създали за нас. Искаме да им върнем най-малко парченце от това, което са жертвали, с цел да могат техните деца да изживеят фантазиите си ", споделя Иняки в изявление за “Марка ”.

Братя Уилямс са едни от дребното тъмнокожи футболисти, които в миналото са обличали фланелката на Атлетик. Традициите на този клуб повеляват неговите състезатели да бъдат единствено и само юноши на тима с баски паспорти.

През предишния сезон Иняки счупи върха на испанското състезание за най-вече следващи мачове - 203. Той не е викан в националния тим на страната от една контрола през 2016, тъй че по закон може да играе за различен клуб. Така нападателят записа дебют за Гана през септември против Никарагуа, а по-късно игра и в другарски мач против Бразилия.

Нико, който в огромен интервал от детството си е бил отглеждан от Иняки поради натоварения работен график на родителите им, попадна изненадващо измежду избраниците на Луис Енрике. Неговата първа повиквателна без през септември и той дебютира в мач от Лигата на нациите против Швейцария, а във втория си дуел Нико влезе от пейката и асистира на Алваро Мората за гол, който изпрати Испания във финалната четворка.

В исторически проект има голям брой образци за братя, които са съотборници на Световни шампионати, измежду които са и тримата Паласиос от Хондурас през 2010. Андре и Джордан Аю, синове на трикратния победител в анкетата за най-хубав футболист на Африка - Абеди Пеле, играха дружно през 2014 за Гана и ще се завърнат на терена тази година в Катар. Същото ще създадат Еден и Торган Азар, които играха и през 2018 за националния тим на Белгия.

Кот д’Ивоар бе с Яя и Коло Туре през 2010 и 2014, до момента в който Джонатан и Джовани дос Сантос играха за Мексико през 2018.

Поглеждайки по-назар в историята, за Нидерландия са играли три двойки братя, като две от тях са близнаци. Франк и Роналд де Бур бяха част от националните тимове през 1994 и 1998, достигайки до полуфиналите във Франция, а Рене и Вили ван де Керкхоф имат цели два мача за купата през 1974 и 1978. И двата обаче бяха изгубени. Ервин и Роналд Куман не са близнаци, само че бяха част от селекцията на " лалетата " през 1990.

Датският народен тим беше с Брайън и Михаел Лаудруп на шампионата през 1998, а за Англия през 1966 и 1970 играят Джак и Боби Чарлтън.

Испания и Гана са в разнообразни групи на Световното състезание в Катар и не могат да се срещнат преди четвъртфиналите. Братя Уилямс обаче не губят вяра, че ще се изправят един против различен.

" Надявам се това да се случи и Гана да завоюва ", споделя Иняки.

" Ще забележим тая работа ", дава отговор Нико. " Каквото и да стане, едно е несъмнено - след мача ще си заменяем фланелките ".
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР