Намерението на Демократична България да свика комисия за обсъждане на

...
Намерението на Демократична България да свика комисия за обсъждане на
Коментари Харесай

ГЕРБ, ДПС и Възраждане отказаха участие в комисията за промени в конституцията

Намерението на " Демократична България " да свика комисия за разискване на промени в конституцията поради правосъдната промяна се сблъска със опозиция от страна на трите опозиционни партии - ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане ". 

Всяка от трите групи разгласи, че няма да взе участие в състава на комисията, която по този начин или другояче беше образувана с гласовете на болшинството. Неин ръководител ще е Христо Иванов. 

Преди дни Иванов да проявят " обикновена отговорност пред публичния интерес " и да влязат в полемика за " действителен рестарт на правосъдната власт ". 

Причината за апела е обвързвана освен възможни промени в конституцията, за които се изисква огромно болшинство, само че и поради идната промяна на състава на Висшия правосъден съвет. За да бъдат определени новите му членове, е нужно всеки от тях да бъде подсилен с най-малко 160 депутатски гласа, а ръководещите имат 134. 

От ГЕРБ оповестиха, че няма да вземат участие, тъй като по този начин или другояче към този момент съществува Комисия по правни и конституционни въпроси. Мотивът на вносителите беше, че главната правна комисия е прекомерно заета с общия поток от законопроекти. 

ГЕРБ имаха искания и по управлението на специфичната краткотрайна комисия, като желаеха или да я оглавят, или да поделят председателството й с представител на най-голямата политическа мощ " Продължаваме промяната ". 

От Движение за права и свободи нападнаха Демократична България с това, че към момента не е импортиран съответен план за смяна в конституцията, за която се основава обособена комисия. Христо Иванов отговори, че това не е направено, с цел да не се слага опозицията пред приключен факт. 

" Възраждане " оповестиха, че " не е нито времето, нито мястото " за спор към измененията в главния закон.

В 8-членния състав на новата комисия влизат: Христо Иванов и Атанас Славов (ДБ), Андрей Михайлов и Ива Митева (ИТН), Рена Стефанова и Стою Стоев (ПП) и Филип Попов и Явор Божанков (БСП).
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР