Намаляването на броя на населението влияе върху изборния резултат, заяви

...
Намаляването на броя на населението влияе върху изборния резултат, заяви
Коментари Харесай

Александър Андреев: Намаляването на броя на населението влияе върху изборния резултат

Намаляването на броя на популацията въздейства върху изборния резултат, съобщи пред БТВ някогашният ръководител на ЦИК Александър Андреев.

Гласът на един видинчанин тежи повече в сравнение с този на един софиянец. Това излиза наяве от сметки на БТВ за идния избор.

Мандатите се дефинират съгласно популацията на даден град. Следващите парламентарни избори ще се проведат въз основата на преброяването на популацията от 2011 година, защото окончателните резултати от това през 2021 година към момента не са подготвени.

За последните 10 години популацията на страната е намаляло с цели 11,5% или с 844 хиляди души по-малко. Променила се е и пропорцията на популацията в страната. Столицата София е повишена с 14,7% или с съвсем 300 хиляди души, до момента в който в останалите градове от страната е намаляло с 1 милион поданици.

При изчисление излиза, че по-малко гласоподаватели гласоподават за депутати от Видин, в сравнение с в София. Столицата има почти 1 480 000 поданици, а депутатската квота е 42. Това значи, че 35 хиляди гласоподаватели гласоподават за един народен представител.

При Видин обаче, където популацията е почти 74 хиляди души (според последното преброяване) едвам 18 хиляди гласоподаватели гласоподават за един народен представител. Там квотите са 4.

Така излиза, че гласът на един видинчанин тежи повече в сравнение с този на един софиянец.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР