Намаляване на партийните субсидии трябва да има, но резките и

...
Намаляване на партийните субсидии трябва да има, но резките и
Коментари Харесай

Първан Симеонов: Рязкото орязване на субсидиите не е добре за демокрацията

Намаляване на партийните дотации би трябвало да има, само че внезапните и недомислени ходове ще са във щета на всички - и на партии, и на гласоподаватели. Предложението на Борисов е популизъм и една от задачите му е демонстративно да се завърне в партията, да си я върне от Цветанов и да й влее нови сили. Това разяснява политологът Първан Симеонов, шеф на организация " Галъп Интернешънъл " в изявление за " Фокус ".

Живеем в демократична народна власт на състезаващи се партии. Те са организации на гражданското слово, връзка са сред властта и жителите, подсети Симеонов. По думите му партиите не би трябвало да бъдат атакувани, а лекувани. Хиляда пъти по-добре е партиите да имат ясно транспарантно публично финансиране и да се препятства финансирането от неразбираеми стопански субекти, откровения или затулен лобизъм, или пък чистата корупция. Субсидиите на партиите може би би трябвало да се усъвършенстват, само че сходни внезапни придвижвания не излъчват никакъв положителен сигнал във връзка с качеството на демокрацията у нас, безапелационен е политологът. Той е уверен, че такива решения не трябва да се вземат преждевременно и прочувствено и не трябва да се търсят конюнктурни стопански изгоди от това. А кои ще бъдат губещите от такова внезапно понижаване – несъмнено, че губещи ще бъдат всички, тъй като се понижи опцията за бистрота транспарантно финансиране, акцентира Първан Симеонов.

Той открои няколко аргументи за това Бойко Борисов точно в този момент да излиза с сходно предложение. Едната, коства ми се главната, е новият метод, който Борисов търси. Той се връща в партията и си я връща – нещо, което ние доста от дълго време казахме. Борисов си взема партията от господин Цветанов и е задължен да прави невъзможни ярки ходове, с които да рестартира партията, счита Симеонов. Не на последно място тя има потребност от това кръвопускане, в случай че щете, което е живително за нея. А втората причина – коства ми се, че имаше неприятни вести във връзка с Шенген, продължи политологът. Знаете, че се очакваше в България да има положителни вести тъкмо преди Европейските избори. Очакваше се това да е един от резултатите от абсолютно сполучливото Българско европредседателство на Съвета на Европейския съюз. Обаче не се случи и може би в действителност беше нужна такава стъпка. Провокация бяха и дейностите и на Движение за права и свободи, и на Българска социалистическа партия, които започнаха да се надпреварват в стъпки за понижаване на налозите. Във всеки случай политическият развой в България печели от подобен вид спор, от такова ободряване, външен цивилен напън, от такава опозиционна конкуренция, само че отново споделям – дебатът би трябвало да е по-продължителен, по-задълбочен и такива внезапни конюнктурни ходове не могат да се вършат, тъй като след това ще би трябвало да ги поправяме отначало, предизвести анализаторът. Не на последно място, в случай че желаеме да отговорим на публичните настроения, има и много по-спокойни, премислени, работливи и интелигентни способи това да се прави. Партийната дотация би трябвало да бъде осъществена, само че във всеки случай това внезапно понижаване надали е верният ход, заключи Симеонов.

Според него дебатът за партийните дотации ще бъде част от предизборната акция за локалния избор.

В пъти по-добре е да има ясно публично задоволително финансиране за политическите партии, които в последна сметка са структури на гражданското общество. Те не са някакво изначално зло, което ние би трябвало да чуваме. А другояче в случай че се питаме за имиджа на ГЕРБ – да, той ще получи позитиви от един подобен ход, отново споделям популистки, добави Първан Симеонов. Той посочи, че партиите се нуждаят от съществени средства, с цел да поддържат прочут уред, свое наличие в обитаемоте места, своята осведомителна роля. Трябва да имат свои издания, би трябвало да имат свои медии, тъй като партиите в едно либерално-демократично общество, имат и просветителна роля, акцентира политологът. По думите му правенето на качествена политика не е на ниска цена и е хиляди пъти по-добре това да се заплаща от обществото, тъй като е в публичен интерес да има качествена политика, а не да се заплаща от предприемач Х, предприемач Y, с цел да има пряк лобизъм. Нека не забравяме, че огромното харчене за възстановяване на имиджа – такова, каквото видяхме в хода на предизборната акция, не тече през партийните дотации, а непосредствено през републиканския бюджет, напомни Симеонов. Ние видяхме по какъв начин се раздават средства безусловно по персоналната волята на един човек и с предизборна цел и това няма никаква връзка с партийната дотация. Тоест, в случай че ще си приказваме по какъв начин да оздравим обществените финанси тогава, когато става дума за тяхната политическа приложимост, виждате, че нещата за корист са доста по-различни от партийната дотация, акцентира още политологът.

Първан Симеонов разяснява и последните дни на напрежение в обединението " Обединени патриоти ". Той разказа протичащото се там като " двама се карат, третият печели ". Тези, които произвеждаха кавги в общи линии понижиха своя избор. Но той не се купи, т.е. търси се нов собственик и естествено е да го намира в онази алтернатива, която излъчва най-малкото зло. Тази алтернатива в патриотичния микс на последните избори беше Ангел Джамбазки. Това там е персонална харизма, счита политологът. Като прибавим и по този начин да се каже позитивния звук с партия ГЕРБ, главната ръководеща групировка, някак си оказа се, че това е събирателното място за патриотичния избор. Оттук нататък обединението „ Обединени патриоти “ би трябвало да търси някакъв нов вид на съществувание, тъй като явно балансите вътре са изменени. Но те ще изгубят, в случай че продължат в този момент тази игра на натъркване на носовете, счита още специалистът. Повече от явно е, че позитивът в цялата тази история, най-малко за момента е във Вътрешна македонска революционна организация. А то рискува да проиграе една немалка част от този позитив като продължи с подобен вид говорене в жанр „ видяхте ли в този момент “, предвижда Симеонов.

Политологът разяснява и обстановката в Българска социалистическа партия след оставката на водача й. Корнелия Нинова търси избор на доверие. Ситуацията на процедура е следната – тя разчита на това, че редовият социалист ще се огледа и няма да откри по-добри варианти от нея. В интерес на истината това е правилно, счита Симеонов. Вътрешната съпротива в Българска социалистическа партия няма да спре да работи. Но е на път някак си да нарани целия клон на партията, клон на който седи и самата Корнелия Нинова. От друга страна вътрешната съпротива в Българска социалистическа партия става доста значима за локалните избори, тъй че и Нинова би трябвало да откри някаква мярка, с цел да не замязя прочистването в Българска социалистическа партия на разпра, предизвести още специалистът.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР